Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Mean reversion-strategi

"Mean reversion", att tillgångar och aktier tenderar återgå till ett medel, är det som ligger till grund i de flesta av mina strategier och det sätt jag tänker om aktiemarknaden. Förutom momentum och trendföljning som jag skrivit flera gånger om här på bloggen är det i mean reversion som det finns mycket potential för överavkastning. Detta då investerare oftast överreagerar och tenderar att vara för negativa i vissa fall. Det såg vi inte minst i början av 2016 i bland annat råvaror och tillväxtmarknader, vilka gett riktigt bra avkastning det året.

 

Som värdeinriktad investerare är det ofta man hamnar i mean reversion-tänket. Man ser värde i investerares överreaktion och går mot strömmen när det både gäller strategier men också sektorer och marknader. Det är här också det kan löna sig att vara aktiv, något jag skrev om i mitt inlägg om Aktiv förvaltning på ett annorlunda sätt. Efter ytterligare funderingar insåg jag att min "aktiva förvaltning" handlar i stort sett om att utnyttja mean reversion. Då det är en statistiskt satsning är det något som oftast görs bäst på bred front och systematiskt.

 

När det kommer till alla mina strategier och beslut vill jag göra allt på ett systematiskt sätt, på ett sätt som väldokumenterat skapat avkastning och där jag kan undvika att spå i teblad och så vidare. Det är något som jag känt har saknats när det kommer just till så kallade mean reversion-strategier, där man vill köpa utbombade sektorer som bör ge en överavkastning framöver. Därför har det inte fått plats i min portfölj och jag har valt att undvika investera i specifika sektor ETF:er såsom KOL, GDX och XME under förra året till mitt förtret (valde sen att investera i GDX, men med anledning till guldexponering). Jag vet att det är en strategi som kan ge bra avkastning i längden, men inte hittat en bra form att utföra den utan att känna att jag spår i teblad när jag satsar mina pengar på t.ex. uranbolag. Den fråga jag ställt mig är; varför satsa på diverse sektorer som jag läst kan ha bra potential när jag kan satsa på en väldokumenterad strategi som historiskt gett 20 % per år i avkastning?

 

Nu har jag hittat svaret, och det har varit rakt framför mig hela tiden. Helt enkelt; skapa en mean reversion-strategi. Använd en del av portföljen och investera i sektorer, länder och marknader som bör gå bra enligt mean reversion. Satsa brett, då det är snittet som går bra. Länder, sektorer och industrier som är ner i 3 år eller mer är upp 50-140 % kommande två åren. Se denna studie för mer information. I januari 2016 var det just det som hände med råvarusektorn. Nu har liknande skett med uranbolagen, som är ner i över 5 år i rad. Tillväxtmarknader har sett liknande utveckling och ännu har det inte skett någon större uppgång där, även om de var upp förra året. Statistiken talar fortsatt för guldgruvor och ädelmetaller. Det finns också många individuella länder som fortsatt är ner mycket senaste åren.

 

Det som är bra med länder och marknader är att många gånger finns det också intressanta ETF:er och strategier inom dessa. Billiga länder är ner mycket senaste åren och går att köpa via ETF:en GVAL, men andra ETF:er som kan inkluderas i en sådan portfölj är t.ex. EYLD vilket investerar i tillväxtmarknader efter värdemått och hög shareholders yield. FYLD är liknande variant men i industriländer utanför USA. Flera av de ETF:er jag har i min portfölj klassar in i denna mean reversion portfölj, i dagsläget GVAL, GDX, GDXJ och URA, men också IVAL och IMOM då internationella marknader kan anses vara billiga. Vissa av ETF:erna kan man ha på lång sikt, då de är långsiktiga strategier, medan sektorspecifika ETF:er kan mer anses som satsningar på kortare sikt (2 år).

 

Mean reversion-strategin kan summeras till att vara satsningar i ETF:er som lidit av underprestation under senaste tiden. Det inkluderar länder, sektorer och marknader som genomlidit en större bear market. Som extra spets kan man också investera i värdestrategier eller liknande i de specifika marknaderna. Då strategin baserar sig på att en sektor är ner flera år i rad kräver den lite mer aktiv förvaltning än de andra strategierna jag har i portföljen, då den inte går att göra systematiskt på samma sätt. Det känns i alla fall bra att ha denna strategi på pränt, på så sätt att den är uppbyggd på samma robusta grund som de andra strategierna som jag skriver om här på bloggen.

 

De ETF:er och marknader som är intressanta för tillfället är främst: EYLD, GVAL, GDX, GDXJ och URA. Tillväxtmarknader, t.ex. VWO eller EYLD, samt diverse individuella länder så som Norge, Polen, Portugal och Spanien (alla i GVAL) är fortfarande ner mycket sedan sommaren 2014. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Lundaluppen (ej registrerad)

Även omjag inte kör ETF och inte känner till hälften av de förkortningar du använder tycker jag det finns mycket som talar för en sådan strategi. Mina innehav i Deere och Maersk motiveras åtminstonedelvis med samma tankar som du beskriver.

Anonymous's picture
Johann (ej registrerad)

Sweet. Ja, det låter ju inte dumt med en sådan portfölj. Så guld är fortfarande lågt alltså.

Anonymous's picture
Edvin (ej registrerad)

Verkligen intressant! Lite nyfiken: Hur implementerar du denna strategi rent praktiskt? När köper/säljer du, och för hur mycket/hur stor del av portföljen? 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Lundaluppen Kul, ja, det är lite i de banorna man lätt hamnar som värdeinvesterare. Mina aktiestrategier baseras ju på det och funkar ju också på marknader som denna strategi baseras på.

@Johann Ja, guldet står i ungefär samma nivå som slutet av 2015, så fortfarande lågt. 

@Edvin Så just nu har jag GDX, GDXJ, URA och GVAL där jag köpt in de första tre under hösten. Framöver kommer jag öka med andra intressanta sektorer. Sen beroende på marknadsläge kommer jag bedömma om de ska vara kvar eller inte. Denna portfölj är tänkt att vara lite mer aktiv, men får se om jag ska göra årsvis koll framöver. Funderar på att hamna runt 10-20 % av portföljen.

Om jag skulle "backtradea" portföljen så skulle jag tagit in GDX, GDXJ, XME och KOL vid förra årsskiftet då jag skrev mycket om dem. I somras skulle jag nog minskat en del, men ändå ha kvar dem. Samma nu vid årsskiftet, då skulle jag nog minskat XME och KOL och kanske ökat i GDX. Fortfarande ha kvar en del i XME och KOL men helt klart minskat för att investera i andra sektorer, som URA, EYLD och GDX som är mer attraktiva nu.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

När jag tog upp LIT i ditt förra inlägg, så menade du att många gått bet på elbilsmarknaden. Det kan jag inte emotsäga dig. Däremot när man tittar på gamla nyheter om URA så är det många som hoppat på tåget. Det är ju timingen som är svår oavsett vad. Nu är dock inte LIT i ett katapult läge för en mean reversion. Tesla mfl lägger nu massor med krut på fabriker. LIT tycker jag är väldigt väl sammansatt. 

En helt annan sak för de som läser din blogg är att på ETFdb finns en bra country exposure tool. Här kan man göra sitt detektivarbete. Den ger en grafisk klickbar översikt. Kan det bli bättre? :-)

http://etfdb.com/tool/etf-country-exposure-tool/

 

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Nja, jag syftade mer på att det kan vara svårt att satsa på trender, kanske blev lite fel i formuleringen. Men förstår dina tankegångar, läste nyligen denna artikel om Teslas Gigafactory: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-04/tesla-flips-the-switc... De ska dubbla världsproduktionen på Li-ion batterier, så känns ändå som ganska självklar trade som du säger. Såg att de även äger Tesla. Du kanske är på något där (som med Afrika), ska kolla upp mer.

Kul verktyg. Tack för att du delar!

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Investerarfysikern: Nja, jag syftade mer på att det kan vara svårt att satsa på trender, kanske blev lite fel i formuleringen. Men förstår dina tankegångar, läste nyligen denna artikel om Teslas Gigafactory: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-04/tesla-flips-the-switc... De ska dubbla världsproduktionen på Li-ion batterier, så känns ändå som ganska självklar trade som du säger. Såg att de även äger Tesla. Du kanske är på något där (som med Afrika), ska kolla upp mer.Kul verktyg. Tack för att du delar!

Aha. då förstår jag bättre. Ja du har rätt, och det avslutar jag detta inlägg med också.. 

Ja den där gigafactory läste jag om, man ser hur intresset för även andra stora aktörer ökar.

Jag är i huvudsak en civilekonom med redovisning som specalité, men insåg att jag läste fel saker, när det var försent. Mitt stora intresse är makroekonomi,  getting the big picture så att säga. Jag läste en del sådan nationalekonomi och insåg att det här med att politiker skall justera ekonomin via finans- och penningpolitik är dödsdömt i stora delar.

Dessutom, och det jag vill komma till, är att det som gett oss den utveckling vi fått i västvärlden har bestått i industrialiseringen (ånga), därefter bilindustrin. Mot 70-talet drog IT vidare utvecklingen. Många ställer sig frågan vad som blir nästa draglok? Många trodde i början av 2000-talet att det var förnybar energi som var det nya. Det har inte blivit så. Däremot kan ett stort teknikskifte inom bilindustrin innebära ett nytt draglok. Det kommer i så fall dra med sig näringar med nära relation till bilar att kräva stora nyinvesteringar i hela infrastrukturen runt elbilar. För andra som ev läser mitt inlägg så har peugeot och en annan tillverkare jag glömt, gått ihop om att bygga en bil som ska bli nya el-folkan till ett habilt pris dessutom, har utlovats. Utvecklingen går så snabbt. När jag är i Norge då och då, så ser jag den enorma mängden elbilar de har (tack vare statssubventioner). Det står bilar och laddar överallt. Elen är billig i Norge mot här.

Självklart delar jag med mig. Har ju redan tjänat några slantar tack vare dig :-). Det finns ingen anledning att hålla igen på information i de här sammanhangen, för hjälper vi alla varandra så gynnar det mig och alla andra som bidrar, lika mycket. 

Det bra att vi vågar invända mot varandras teorier annars är det lätt, som du säger, att börja spå i teblad. Det är ju egentligen det jag gör här med LIT. :-)

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@alasevt vilket bra tips!

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

@Henrik Helander, det var så lite, du får återkomma med tips så jämnar det ut sig :-)

Jag har ju i em kunnat konstatera att Investerarfysikern har rätt om Norge portugal, Polen. Lands ETFerna är ju nertryckta i stövelskaften, så det är väl bara att handla i enligt med Mean Reversion metodiken :-)

På afv.se ser man ju att analytiker mm börjar snegla på Norge. Idag fick Swedbank stå tillbaka för DNB. 

God helg!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Då är vi två som insett att det kunde varit roligare att inrikta sig på annat i utbildningen ;) Men man ska ha en rolig hobby också! 

Intressanta resonemang, det ska bli intressant att se vad nästa stora sak blir. Det enda som jag är rädd för i sådana resonemang är att man motiverar vilket pris som helst, så som under IT-bubblan och så vidare. Liknande med FANG som värderas högt men där resonemanget är en ny ekonomi. Men det ska bli intressant att se, lyssnat lite om resonemang om Amazon där de menar på att deras värdering kan vara motiverad. Eller så är det dagens nya nifty-fifty, som Mohnish Pabrai tycker: https://www.youtube.com/watch?v=K-NXDCXzrao Men kan vara bra att sikta in sig på sektorer som inte är så högt värderade och kan gynnas, som nickel-producenter.

Alltid roligt att stöta och blöta idéer, stor anledning till att jag skriver på bloggen och Twitter. Blev intressant diskussion på Twitter om Nigeria och att det finns risk i deras valutapegg: https://twitter.com/Investerarfys/status/814780482655227904  Stor svart valutamarknad i Nigeria kom det fram: http://abokifx.com/

BTW. Innehaven i mean reversion-portföljen har gått bra i år. GDX + 10,87 %, GDXJ + 16,08 %, URA + 10 %, GVAL + 3 %. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar