Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

När toppar det?

Vi har nu gått in i något slags slutskede i denna konjunktur och börscykel och jag kan inte skaka av mig en känsla att det bör toppa snart. Aktieintresset är på topp, upp rejält senaste året då börsen vände från en 20 %-ig nedgång. Aktieägarstatistik visar att de populäraste aktierna hos Avanza har mer än 50 % mer ägare nu än för ett år sedan. Avanza i sig har ökat med över 200 000 nya kunder senaste 2 åren, vilket är en tillväxt på mer än 50 % fler kunder. Shareville har ökat från 50 000 medlemmar i maj 2015 till 112 000 medlemmar idag. Facebook-grupperna exploderar och där bland annat Economistas fått en massa rubriker som nu passerat 30 000 medlemmar. Det är verkligen kul att aktieintresset nått ut till flera, speciellt bland kvinnor som oftast varit underrepresenterade. Men däremot när det sker sånt rekordintresse på så kort tid är det svårt att inte se varningstecknen.

 

Det som är oroande är att underliggande ekonomi och börs oftast går hand och både Sverige och USA närmar sig konjunkturtoppar, något som jag gått igenom i mitt senaste inlägg. De nedgångar och oroligheter för ekonomin som vi såg för ett år sedan visade sig inte vara sanning just för tillfället, utan har nu spolats iväg. Nu är många investerare i USA mycket positiva till Trumps valseger, men frågan hur mycket som nu är inprisat i aktiekurserna. För ett år sedan var det rätt att vara contrarian och anse att börsen drevs av för mycket pessimism, nu är frågan om vi drivs av för mycket optimism?

 

Här på hemmaplan så märker man att vi är fortsatt i en god konjunktur. Ökningen i bostadspriserna har börjat avta som syns i grafen ovan, men är fortsatt höga och i många städer ökar de fortfarande. Bland annat i Göteborg och Malmö är de upp 10-20 % i årstakt. Med alarm om högre räntor kan det mycket väl ha drivit på intresset för börsen, då många har stora vinster i sina bostäder och ser sig om efter alternativa investeringar.

 

Källa: Valueguard

 

Kollar vi börsen är den upp med 20 % i årstakt då det nu är ett år sen sedan det rådde en del panik på marknaderna. Mina egna aktieportföljer är upp 50 % i årstakt, vilket är kul, mycket på grund av lyckade köp i råvaror. Ännu har inte prisindexen passerat topparna från 2015, men vi har sett nya toppar ifall vi inkluderar utdelning. Vi får se nu om 2017 bjuder på nya ATH och om hur hög optimism och aktieintresset kan bli. Börsen kan mycket väl fortsätta i 1-2 år till drivet av fortsatt bra konjunktur och optimism. Men det kan likväl toppa nu och gå ner.

 

 

Ju mer man är inne i börsen desto mindre inser man att man vet, det enda man kan göra är att ha en genomtänkt plan och inte ta för stora risker. Dessutom, om man satsar på att vara annorlunda än börsen kan man få en bra avkastning även om börsen inte går bra. Om man t.ex. hade köpt Avanza Zero när börsen toppade den 27:e april 2015 så är man back -6 %, medan mina kvantitativa portföljer är upp 30 % sen dess. Så hade man tajmat börsen perfekt hade man fortfarande missat 30 % avkastning om man investerat kvantitativt. De bästa åren då värdeinvesterare överpresterade var åren efter IT-bubblan, strax efter det att börsen var som högst värderad någonsin. Därför tar jag inga aktiva beslut att gå ur börsen även om den toppar, eftersom det inte behöver vara ekvivalent med mina aktieportföljers prestation. Däremot tar jag inte heller för stor risk, utan ligger ca 50-60 % investerad i aktier eftersom jag är väl medveten om att värdet kan halveras. Istället har jag ca 30 % investerat i trendföljande strategier där det kan finnas potential framöver, vilket inte minst märktes under 2000-2003 och 2007-2009 (se t.ex. Lynx).

 

Vad tror ni andra? När toppar det och gör ni något i era portföljer?

Taggar (blogg): 
ceden's picture
9
44
1
0
ceden

som jag skrev 60% aktier,  30% trendföljande strategier å 10% likvid

sen är dom 60% uppdelade i 4a delar på 15% vardera en del är en momentumstrategi, som jag uppdaterar varje kvartal och köper inget om SMA200 är över EMA50 då väntar jag till nästa månad osv, plus att jag har en stopp/loss på 2 av dom andra strategierna. 

så på så sätt ifall en stor krasch kommer så kommer trendföljande, och momentum och självklart likviden hamna utanför börsen å det är då 55%.

 

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Intressant inlägg! Jag lysynade på en riktigt intressant föreläsare/framtidsforskare för några år sedan och han sa: "när taxichauffören börjar ge aktietips. Då är det dags att sälja".

Nu vill jag inte på något sätt likna tjejer med taxichaufförer men det ligger lite i det där med att när alla börjar prata aktier, då är nedgången nära. Men att hitta toppen är ju snudd på omöjligt. Själv tänker jag långsiktigt och försöker köpa företag jag vill ha länge. Skrev ett inlägg i samma ämne för ett tag sedan där jag har noterat några av historiens ATH.

https://aktiepappa.blogspot.se/search/label/Bostadsbubbla?m=0

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

@ceden Kul, likt min fördelning men med trendföljning på aktiedelen också. Ska bli intressant att följa om det lyckas bra i nästa bear market. 

@Aktiepappa Ja, det är lite ett bra citat och det känns som vi börjar komma dit nu. Det främsta fenomenet är nog att intresset på Facebook har exploderat. Twitter och bloggosfären har länge varit aktiva forum medan Facebook är mer ockuperat av personer som inte brukar vara på börsen.

Sen är det som du säger omöjligt att hitta toppen. Många trodde den var för nu två år sedan, men vi har ännu sett nya. Bästa är att vara medveten om att det kan bli dålig avkastning framöver och stålsätta sig för det som kommer, men samtidigt vara medveten att det kan fortsätta upp. Svårt det där. Kul, ska läsa! Svårt det där med om det är en bostadsbubbla nu eller inte och när den i så fall skulle spricka.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Har följt börsen från Kanarieöarna och kunde där glädjas över URA bl a, u der vecka 2, denna vecka har den varit en slitsam vecka i Norge, hann bara sporadiskt följa marknaden. Än så länge verkar det vara upp. I området där jag bor, i en liten håla utanför en större stad i Skåne med nybyggda hus, så har inget hus varit ute på marknaden de senaste 1,5 åren. Svårt att veta prisutvecklingen. Men husen är nog jnte svårsålda och mäklarna gör allt för göra gratisvärderingar mm.

Över till din fråga, hur man gör med sitt innehav vid en nedgång. Jag kommer nog sälja något, och det är nog de konjunkturkänsliga aktierna. Scandic hotel t ex. Behåller mina råvaror, tillgångar som landsspecifika etfer som jag köpt utefter mean reversion strategin.

Det jag funferar på vad du har för strategi om en större nedgång påbörjas nästa vecka och fortsätter ett halvår med en nedgång på 50%?

http://www.google.com/finance#stockscreener

En anna fråga, har du testat denna screener? Jag får den inte att fungera i varje fall. 

 

Anonymous's picture
Matty ice (ej registrerad)

Anekdotiska observationer om svenska Facebookgrupper och tjejbloggare är klart underskattade som leading indicators. Tydligt att kraschen väntar runt hörnet. Jag säljer på måndag morgon.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

@Alasevt Ja, ibland blir man lite borta från börsen. Kan vara bra ändå. Om din fråga så gör jag inte speciellt mycket, endast att jag är lite försiktig i mina ökningar och ökar vid större fall. Är ju inte fullinvesterad och med sparande kan man bygga upp kassa, så kan alltid arbeta från det. Senaste åren har jag passat på att öka vid nedgångar, för att återgå till målallokeringen. Årlig ombalansering funkar också bra, med ett tröskelvärde för hur portföljen ska vara balanserad. Kommer skriva mer om det i ett kommande inlägg. Principen är att portföljen ska vara utformad redan idag för att jag ska kunna sitta igenom ett fall på -50 %, vilket är anledningen till att jag inte har mer än 55-60 % investerat i aktier.

Har inte använt den screener så kan inte uttala mig tyvärr.

@Matty ice Haha, bra kommentar. Kolla tillbaka 2-3 år på min blogg och andra bloggar så dröser det av sådana. Verkligen något som är vanligt, därav min slutsats i slutet av inlägget ovan; gör ingenting. 

Anonymous's picture
Matty ice (ej registrerad)

Kanske en topp vi såg i fredags ändå. Tur du varnade så jag hann ur. Uppskattar bloggandet investerarfysikern, keep it up.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar