Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Nya inköp

Förra helgen kom löning och nu i början av veckan har jag gjort lite inköp. Har faktiskt inte gjort så många inköp i år utan istället fyllt på kassan efter ett större uttag. Men nu var det dags igen och inköpen gjordes genom ETF:erna EYLD och GMOM. EYLD är en ganska ny ETF av Cambria (Meb Fabers firma) och investerar i värdeaktier på tillväxtmarknader efter strategin Value Composite med Shareholders yield. Med tanke på att tillväxtmarknader gått dåligt senaste 5 åren och börjar få ordentlig momentum i år så kändes det passande att ta en position. ETF:en är upp ca 12 % i år och kan fortsatt gå upp.

 

För att jämföra lite med andra aktiva värde ETF:er som investerar runt om i världen valde jag att kolla deras P/E tal på ETFdb.com. Nedan är deras P/E-tal i dagsläget:

 

EYLD: P/E 9,3

 

Internationella marknader (i.e. ex USA):

FYLD: P/E 13,43

IVAL: P/E 10,93

 

USA:

SYLD: P/E 14,62

QVAL: P/E 12,5

 

Som syns är EYLD:s innehav mycket billigare än både Cambrias motsvarande ETF:er i USA och resten av världen (SYLD och FYLD). Tyckte det också var intressant att jämföra med Alpha Architects ETF:er som i allmänhet har lägre P/E än Cambrias ETF:er och också innehaven i EYLD är billigare än dessa. Kan också poängtera att av ovanstående ETF:er har jag IVAL för internationell exponering, vilken jag valt framför FYLD då fokus är mer på värde i denna ETF.

 

En annan poäng till varför jag vill ha tillväxtmarknader i portföljen är CAPE-ration i dagsläget. För tillväxtmarknader är den 14 jämfört med 16 för internationella aktier ex US och 30 för USA. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
PeterE1234 (ej registrerad)

Hej!

Spännande med EYLD. Den verkar vara ett bra komplement till investeringar på mer mogna marknader.

Ligger dessa ETF:er i en KF eller ISK för dig?

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Hej, vet du varför inte EYLD har nån förvaltningsavgift i Avanza? 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Peter Har allt mitt i ISK, men som jag förstått det är det fördelaktigt med utländska innehav i KF om man har bolån pga utdelningar. 

@Henrik Vet inte, men deras databas brukar vara sådär. Dubbelkollar alltid allt på ETF.com, ETFdb eller Yahoo Finance. Avgiften ska vara 0,69 % http://www.cambriafunds.com/eyld.aspx

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Oki, tack

Investerarstatistikern's picture
3
8
0
0
Investerarstati...

Hur länge behåller du dessa, har du någon beslutsregel för när det är dags att sälja?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tanken är att hålla dessa tills jag kanske gör en egen strategi som jag ersätter dessa med. Men för tillfället för dyrt att handla på de marknaderna för att det ska vara lönsamt. Hoppas nu att Avanza följer efter Nordea med deras låga courtage på internationella marknader så man kan börja köra en global strategi för hela Europa, Norden och Nordamerika.

Anonymous's picture
Morten (ej registrerad)

Hei

Fantastisk bra blogg du har. Jeg gikk in på Nordnet nu og skulle kjøpe EYLD, men oppdaget at det var en split mellom kjøper og selger på 9%. Det blir jo en veldig stor kostnad med denne ETF'en hvis man skal starte ut i -9%. Eller tenker jeg feil? Jeg kjøpte i alle fall GVAL i stedet.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej!

Det brukar vara så när börsen i USA är stängd. Spreaden brukar gå ner vid öppning i alla fall. Det går att se genomsnittt-spreaden för ETF:er hos ETF.com. Även om den verkar vara 9 % så kan den i själva verket vara 0,5 % vid öppning. Det går alltid att dubbelkolla via Yahoo Finance vid köptillfället.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar