Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Ombalansering av portföljen

På grund av ett större uttag ur portföljen så kommer jag behöva göra en större ombalansering, vilket gör att jag kan anpassa så att portföljen kan återgå till den optimala allokering som jag eftersträvar. Det har också fått mig att leta upp lite material om hur man bäst ombalanserar portföljen.

 

Om just ombalanseringar är det något som diskuterats här på bloggen. Det finns en hel del studier och en som jag kom över nyligen är av Vanguard. Nedan visas avkastningen och hur ofta man behöver balansera om man har olika tröskelvärden på en portfölj med 60 % aktier och 40 % obligationer. Man ser att det är nästan samma avkastning fås om man fördelar om varje månad som om man fördelar om då fördelningen skiljer sig med 5 % (alltså blivit 55 % aktier och 45 % obligationer). Om man sedan kontrollerar det en gång per månad, kvartal eller år spelar det ingen större roll för avkastningen, men antalet ombalanseringar minskar från 58 st till 28 st under loppet av 84 år. Så att använda en 5 %-ig gräns för sin fördelning som man ser över månadsvis, kvartalsvis eller årligen är en bra strategi.

 

Ytterligare en kommentar från studien är att de märkte att man kan balansera om portföljen endast utifrån kassaflödet från utdelningar, vilket var ca 4-5 % av portföljvärdet varje år. Det man gjorde var helt enkelt att använda utdelningarna för att köpa den del av portföljen som var underviktad. Detta är också bra nyheter för den som sparar mer än 5 % av portföljvärdet i nyinsättningar varje år, vilket gör att det lätt går att balansera med det i kombination med utdelningar. En bra kombination är att balansera om årsvis med 5 %-ig gräns och att investera i det som är underviktat med insättningar och utdelningar.

 

Källa: Vanguard

 

Jag kommer att försöka balansera om till min nuvarande målallokering, som är att ha:

 

55 % i aktier

5 % i guldbolag

30 % i tillgångsstrategier

10 % i räntor

 

För att klara uttaget så har jag sålt av en del aktier, men räntedelen har minskas mest eftersom den är mest likvid och jag ville inte sälja av för mycket för att orsaka för mycket courtage. Framöver kommer därmed insättningar att främst göras i räntedelen, vilket gör att det inte blir mycket aktieinköp i vår. Därefter kommer prioriteten bli internationella aktier, då målet är att ha en tredjedel i Sverige, USA och internationella aktier (i dagsläget är det 35-35-30 %).

 

Vi får se vid nästa årsskifte om det är lämpligt att göra liknande ombalansering då. Själv kommer jag utgå från reglerna i studien ovan, att använda kassaflödet i form av nysparande och utdelningar att investera med. Om nu också portföljfördelningen skiljer sig mer än 5 % vid nästa årsskifte kan det bli läge för en större ombalansering.

 

Flera läsare har också frågat mig om hur jag resonerar ifall vi går in i en långvarig björnmarknad, och det är helt enkelt utifrån reglerna ovan. Visst är det bra att avvakta att köpa tillgångar med negativt momentum, men det har många gånger visat sig bra att spara upp en kassa utifrån insättningar och passa på när marknaden överreagerar. Tycker vi sett många exempel på det senaste två åren. Viktiga är bara att vara medveten när man köper att det mycket väl kan fortsätta nedåt, därför har man en allokering så man inte tar för stora risker. Det är ju oftast bättre att passa på att öka när aktier gått ner med -20 %, som för ett år sen, och minska när de gått upp med + 20 %, som idag, än att göra tvärtom. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Karl (ej registrerad)

Intressant.

Du nämnde att du vill ha 1/3 i Sverige 1/3 i USA & 1/3 internationellt. Hur är din process för att screena & köpa internationella aktier. Jag tycker det är svårt att komma åt den exponeringen via aktier.

Tack

Karl

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Intressant läsning om din ombalansering! Jag kollade följande två sidor hos dig för att få mer klarhet i hur du byggt upp din portfölj: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/innehav samt http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/portfölj-och-utveckling.

Jag blir inte riktigt klok på vilka delar som ligger i vad. Hur många % av totalen använder du för Dual Momentum och inom vilken del av portföljen ligger det - tillgångsstrategierna? Vad är balansen i så fall mellan det du har i GMOM och det du styr via Dual Momentum?

Sedan undrar jag också hur du kategoriserar t ex URA. Jag förstår att du har en mean reversion-strategi som denna borde vara del av. Men ser du det som taktisk tillångsallokering eller aktier? Får liksom inte ihop dina delar med trendföljning/kvantitativt/räntor enligt sidorna ovan.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Karl I Sverige och USA screenar jag och köper själv. I resten av världen köper jag via ETF:er, bl.a. de med tickersna IVAL, IMOM, GVAL, etc. Räknar också in de innehav jag klassat som "mean-reversion" där, så som URA och framöver troligtvis EYLD.

@David Har noll av mitt vanliga innehav i Dual momentum, endast i pensionssparandet som inte är medräknat. Allt som står "taktisk tillgångsallokering" är i GMOM. Kommer uppdatera grafen under Portfölj och utveckling för att inkludera guld också, i övrigt är det exakt som den fördelningen ovan. 

Kan sammanfatta det lite snabbt:

Taktisk tillgångsallokering: GMOM

Aktier: 35 % Sverige i de kvantitativa portföljerna, 35 % USA i de som heter amerikanska portföljen. 30 % internationellt i IVAL, IMOM, GVAL och URA. 

Guld: 50 % GDX, 50 % GDXJ

Räntor: Sparkonto

Bra att du påpekade det. Uppdaterade också både innehavssidan och portföljsidan.

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Tack för klargörande! På tal om Dual momentum så funder jag också på att använda strategin i mitt pensionssparande. Jag har för mig att jag sett ett google sheet här på bloggen med Dual Momentum-uppdateringar anpassat till Sverige. Är det något du fortfarande delar?

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Det stämmer, här är det: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1H5BnnexMLAZv1owUxh-B3WhRqqVP_3ML... Gjorde om den nu så den uppdateras automatiskt. Byte ut räntefonden till XACT Obligation för att kunna göra det, den bör ha liknande signalvärde som 3-månaders statsskuldväxel.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar