Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Prestation för kvantitativa strategier i björnmarknader

En läsare frågade mig om jag kunde sammanfatta hur kvantitativa strategier presterar i björnmarknader. Då det är mycket varierande så tänker jag snarare gå igenom övergripande de lärdomar jag dragit efter att ha gått igenom flera test på strategierna.

 

 

  • Det finns ingen strategi som är skyddad mot börsnedgång.

Nästan alla strategier jag läst på om kommer någon gång uppleva en nedgång på -50 % eller mer. Om det inte har visat det, så är testperioden troligtvis för kort eller så kan den mycket väl uppleva det framöver. Alla aktiestrategier bör handskas som en aktieexponering mot börsen, och vill man undvika stora förluster bör man se till att ha rätt allokering eller använda trendföljande regler för exponering. Om man använder trendföljning så måste man vara medveten om att man tar dubbel aktiv risk, t.ex. om man applicerat trendföljning på värde ETF:en QVAL så skulle en sådan strategi gått ner med -30 % på årsbasis i somras, medan S&P 500 i stort sett gav plus minus noll.

 

  • Hur en kvantitativ strategi presterar i en börsnedgång varierar.

Det varierar mycket hur en kvantitativ strategi presterar i en börsnedgång. Efter IT-bubblan gick t.ex. värdestrategier ner in i bubblans mani, medan de gick upp efter bubblan sprack. I finanskrisen gick värdestrategier ner mer initialt och totalt lika mycket som börsen. Under 2011-2012 så gick vissa värdestrategier ner mer än börsen och nu senast i början av 2016 gick värdestrategier ner mer än börsen i USA, medan de gick upp i Sverige. Värt att notera är att under många av dessa perioder kunde vissa värdestrategier underprestera börsen med -20 %. 

 

  • Olika kvantitativa strategier presterar olika i olika börsnedgångar

Många aktiestrategier presterar olika i jämförelse med varandra och olika bra under börsnedgångar. Det är därför det alltid är bra att ha flera strategier att gå på, då oftast fallet inte blir lika stort som med en. Det är också mycket svårt att veta vilken som kommer gå bäst, men värde i kombination med momentum eller kvalité i form av F-score brukar tendera gå bättre än rena värdestrategier. 

 

 

Detta är lite kortfattat vad jag tagit med mig efter läst på ordentligt om kvantitativa strategier. Själv resonerar jag som så att man först ser över sin risk med sin portföljallokering, sedan fokuserar man på att maximera avkastningen på sin aktiestrategi. Att försöka hitta en aktiestrategi som inte går ner kan både vara ganska lönlöst och vilseledande. Det är mycket farligt att inte tro att en fullinvesterad aktieportfölj kan gå ner med -50 % eller mer, och även om det inte skett för en viss strategi de senaste 40 åren så kan det mycket väl ske framöver. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Bra inlägg

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tack för bra inlägg och bra blogg! Har själv inspirerats att prova portföljer med Magic Formula och EV/EBIT + momentum. Jag har försökt läsa mig till hur man väljer ut aktier utifrån just momentum-kriteriet vid en bred björnmarknad men känner inte riktigt jag hittat något bra svar. 

Om man exempelvis ska välja ut 10 aktier utifrån momentum de senaste 12 månaderna, men alla eller flera av de aktier som då filtreras ut haft en negativ aktiekurs hur tycker du man ska tänka då? Ska man då välja de som gått ned minst, ska man välja ett annat mått på momentum (typ senaste 3 månader istället för 12) eller vänta in att det går att filtrera fram aktier med positiv kurs?

Spontant tänker jag att man inte byter kriterie eller väntar, utan väljer ut de som gått ned minst, exempelvis att en aktie som gått ned -3% är "bättre" än någon som gått ned -15%, men baserar inte detta på något.

Detta är väl ett ganska osannolikt scenario, typ eventuell börskrash, men tänkte passa på när du ändå skrev blogg-inlägg om björnmarknad :-) 

/ Gustaf   

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, det är som du säger. Momentumeffekten på aktier är helt enkelt relativt mot andra aktier på börsen, så det handlar att köpa de med högst momentum. Om en aktie har gått ner -10 % men alla andra har gått ner -50 % så köper man den helt enkelt. Kan tipsa om ett podcast avsnitt som handlade om momentum ganska nyligen, var riktigt bra: https://www.theinvestorspodcast.com/momentum-investing/ Genom att lyssna kanske du får en bättre bild. Eller läsa på denna sida: http://blog.alphaarchitect.com/category/architect-academic-insights/mome...

Otto's picture
2
18
0
0
Otto

Hej,

Jag läste igenom Alpha architects inlägg från december 2015 med titeln "THE QUANTITATIVE MOMENTUM INVESTING PHILOSOPHY".

I den skriver de om sin första momentum-tratt:
"We sort stocks based on their cumulative 12 month past returns (ignoring the first month)".

Har du förstått vad som menas med detta? Alltså 12-månaders totalavkastning utom den första. Skiljer detta sig från "11 månaders totalavkastning".

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@Otto Det finns en 12-1 mån momentumvariant. Anledningen är att en stor prisökning i aktien i den färskaste månaden ofta följs av en dipp. Aktien riskerar alltså att vara överköpt och därför sorteras den månaden bort. 

Otto's picture
2
18
0
0
Otto

@Henrik:
Så när de skriver "first" menar de den senaste?
Var kan jag läsa mer om denna metod för momentumberäkning?

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@Otto Jag har inte använt det själv, då jag bara använder 6-8 mån, så kan inte detaljerna. Men ja "first" betyder senaste här. Såg det när jag använde quant-invests screener. (Kan verkligen rekommendera denna screener.) Här kan du läsa lite om det:

http://www.quant-investing.com/news/2016/10/13/twelve-months-minus-one-m...(12-1-month-momentum)

 

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)
Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)
Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Äh! Vad irriterande. Googla följande:

TWELVE MONTHS MINUS ONE MONTH MOMENTUM ADDED TO THE SCREENER (12-1 MONTH MOMENTUM)

O, välj första sökträffen

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar