Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Slagig marknad, regelbundna inköp och värdeaktier

Senaste tiden har jag insett att jag faktiskt börjat ändra min inställning till marknadens rörelser. Nu börjar jag snarare bli sur över att marknaden går upp än ner, speciellt inför månadssluten då det är dags att köpa aktier. Som nettoköpare av aktier framöver gynnas man av lägre aktiekurser, vilket gör att när de väl går upp så blir det dyrare att köpa och ens framtida avkastning då blir lägre. Även om det kommer med den belönande attributen att man får avkastning på ens redan insatta kapital så vill man ändå köpa in sig billigt. Därför är det perfekt att köpa när det blir rea, speciellt vid större korta nedgångar. I både slutet av september och mitten av januari kändes det som att det bara kunde fortsätta ner, då var det perfekt tillfälle att köpa (vilket jag gjorde) och detta belönades rikligt åtminstone kommande månader (även om nu aktier kan komma att gå ner framöver).

 

Så nu har Stockholmsbörsen upp 10 % från den senaste lägstanoteringen, men vi är ungefär på samma nivå för en månad sen. Marknaden är slagig och trenden är neråt på ett års sikt, vilket är en stark indikation på att vi är i en bear market. Hur länge denna bear market kommer att hålla i sig är det svårt att sia i. Gruvor och guldaktier kan ha sett sin lågpunkt från början av året och har nu gått upp med +30 % respektive +50 % sedan lägstanoteringen i januari. Trots detta så finns det många företag som är högt värderade på börserna och värderingen generellt sett har inte gått ner, vilket mycket väl kan leda till ytterligare nedgångar i index. Däremot visar det på att det finns värde där ute och den som letar kan hitta det. Värdeaktier har den lägsta relativa värderingen mot övriga börsen i USA sedan IT-bubblan och som vi såg efter denna så gick värdeaktier bra trots en större nedgång i index. På samma sätt finns det värde i resten av världen och världens tio billigaste aktiemarknader har redan gått ner med nästan -40 % sedan toppen under sommaren 2014. Dessa värderas nu under Shiller P/E 10 (10 års PE-tal), vilket är en riktigt låg värdering historiskt sett och brukar i snitt ge 20 % avkastning per år kommande år.

 

Om vi nu står inför en ny IT-bubbla, finanskris eller om vi står inför ett läge likt 2012 vet ingen. Signalerna är mycket mixade och vi vet inte hur framtida förutsättningar kommer att bli. Oavsett så har dessa osäkerheter redan dragit ner många marknader med 20-30 %, vilket är ganska normala bear markets. Joshua Brown på The Reformed Broker skrev nyligen om att den som gjorde regelbundna månadsinköp under tiden sedan år 2000 har fått klart högre avkastning än om man endast investerat i obligationer, vars utveckling nu står lika med aktieindex, då man köper under nedgångarna. Antonacci har också skrivit om det i kombination med Dual momentum. På samma sätt nu så kan det vara värt att fortsätta köpa aktier, trots risk för fortsatta nedgångar, då aktier generellt är billigare och bra köplägen kan dyka upp. Detta gäller speciellt nu i värdeaktier och billiga aktiemarknader, med tanke på att de är attraktivt värderade och deras långa underprestation mot övriga marknaden. Däremot så skulle jag hålla mig långt borta från så kallade momentumaktier så som Amazon, Fingerprint, diverse spelbolag etc som har genomlevt en ordentlig uppvärdering och värderas till extremt höga multiplar.

 

För min egen del så tillämpar jag just denna sunda princip. Köp regelbundet, vid dippar köp mer. Mina val för tillfället är internationella värdeaktier, dels via net-nets och dels via Alpha Architects ETF:er Quantitative Value (QVAL och IVAL) som investerar i de 50 billigaste aktierna i USA respektive resten av världen. Utöver det så är också billiga aktiemarknader intressanta, vilket gör att det rättfärdigar ett inköp i Meb Fabers Global Value (GVAL), se mer om globala börsvärderingar i Mebs inlägg. Då börsen är upp en del nu i månadsskiftet så köper jag för halva månadssparandet nu och halva sparas ifall det kommer en ny dipp likt de vi sett tidigare. Mycket väl kan börsen gå upp nu till utdelningarna, men det är alltid bra att spara lite torrt krut och inte ligga fullinvesterad, inom kommande 1-2 åren så kan mycket väl ytterligare nedgångar komma (upp till - 30-40 %).

Taggar (blogg): 
tobbe's picture
1
5
0
0
tobbe

Hej och tack för en bra blog

Hur ser din nuvarande strategi ut? Vilken del av din strategi läger du i dessa värdeaktier? Är det den aktiva portföljen, eller ”lånar” du från någon av dom andra portföljerna? Lägger du tex mindre i kvant-strategierna och i dual momentum till fördel för denna buy&hold av värde?

Jag tycker mig mellan raderna läsa att du de senaste veckorna har frångått din tidigare regelstyrda investering. Till exempel slutar du köpa regelbundet i månadsslut för att din mage säger att du sett ett mönster (under 3 månader?) att priserna är på topp runt månadsskiften. Ev. har du rätt och kan tajma marknaden, men det är ju en ovanlig talang, så sannolikt ökar du endast transaktionskostnaden. Frågan blir ju som vanligt, när återgår du till den tidigare strategin?

Om jag har rätt i mina antaganden ovan förvånar mig. Att redan några veckor in i björnmarknaden överger sin strikta kvant-strategier till förmån för magkänsla och kortsiktiga mönster känns lurigt. Eller har du/funderar du på regler/strategier som inte är kommunicerade? Tex att du vid en viss värdering/vänding/trend överinvesterar i värde eller likdanande?

Själv är jag en väldigt övertygad kvant-investerare och tror på att man skall följa sina uppsatta regler och att reglerna skall vara ordentligt backetestade och förankrade. Att ha regler som säger att man, vid en viss värdering, eller vid andra definierade gränsvärden viktar om mellan strategier ser jag inga problem med, men att göra det på magkänsla och mitt i en turbulent marknad tycker jag är precis det som man vill undvika med att vara kvant-investerare.

tobbe's picture
1
5
0
0
tobbe

Hej igen

Jag hoppas att du inte ser gårdagens kommentar som kritik utan bara sunt ifrågasätande och verkligt intresse. Själv håller jag på att utveckla min strategi och kommer sannolikt hamna i en strategi som liknar din. Jag komer frammåt fördelar mina inveseringar mellan

1)Dual Momentum

2) Kvantportfölj

3) Net-Nets

4) Värde och utdelning

Reglerna för den sista portföljen är mint strikta, men i nuläget kommer jag investera i GVAL, IVAL, QVAL och Berkshire Hathaway

Att portfölj 4 i nuläget känns attraktiv (och borde vara det enligt fundamenta) är klart. Å andra sidan var ju denna investering inte lika attraktiv för några år sedan då bull-marknaden var i full gång. Dessutom saknas det invesering i momentumaktier i portföljen, något som inte känns speciellt allvarligt nu, men i en bull-market tycks vara en mycket bra stretegi.

Kan man tänka sig att växla portfölj 4 mellan värde och momentum utifrån om marknaden är bear eller bull?

Ett annat alternativ är ju att man har en flexibel fördelning mellan portföljerna, dvs att man alltid skall lägga 15-35 % i resp. portfölj, men fördela enligt magen.

Tyvärr litar jag inte riktigt på min mage när det kommer till investering så kanske en reglel som tstyr mellan bull och bear kanske är rimlig?

Som sagt, hur agerar du nu, har du omfördelat, eller är det din aktiva portfölj som du lägger i värde?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Det jag pratar om är bara nysparande, allt insatt kapital är fixt i varje portfölj. Anledningen till att jag börjat kolla på USA och internationella värdeaktier är för att min nuvarande portfölj har för mycket Sverige, och också ganska dyra svenska värdeaktier. Mina kvantitativa portföljer består av 70 % svenska aktier och 30 % i QVAL, IVAL och GVAL. Fördelningen på sikt är jag lite osäker över, så det är något som tåls funderas på.

Efter månadens insättning så är sparandet fördelat följande:

30 % Dual momentum

33 % Kvantitativa portföljer (varav 70 % svenska aktier och 30 % utländska)

20 % Aktiv portfölj (net-nets och EV/EBIT)

14 % Räntor

3 % guld

På det stora hela så är det endast några procent skillnad på senaste tiden där fokus har legat på att öka exponeringen mot internationella värdeaktier där det känns köpläge. Men i annars ganska mekaniskt sparande. Så även om det verkar som att jag gör stora ändringar är de ganska minimala och handlar bara om nysparandet där fokus läggs på att få högre internationell exponering.

Har också funderat på att ha en ren momentum-portfölj eller alternativt variera mellan värde och momnetum i aktiva portföljen. Detta kommer nog ske först om några år då vi återigen är i mitten av en bull market. Därför blir fokus på värde i dagsläget, speciellt då det har gått dåligt ett tag på internationella marknader. 

Intressant portfölj du har, liknar mycket min. Tror som du säger att man bör använda fixa fördelningar mellan portföljerna med ett lämpligt intervall, t.ex. 25-30 % eller så, vilket gör att man kan fördela om ibland. Kommer nog skriva mer om det i ett blogginlägg. 

Alltid kul med frågor, får en att tänka över sparandet lite och inte undvika från regler. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar