Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Småbolag vs storbolag

De som varit aktiva på börsen senaste året har märkt att småbolagen har gått riktigt bra senaste året i jämförelse med storbolag. Nedan visas index för mid cap mot OMXS30 och man kan se att mid cap och småbolagen har klart dragit iväg. Detta indikerar lite också lite stora mönster på Stockholmsbörsen, storbolagen som styrs mycket av institutionella pengar har gått ner mycket medan småbolagen som man kan misstänka mer styrs av privatpensioner har gått upp.

 

 

 

XACT har nyligen lanserat en småbolags ETF (notera mid + small cap = småbolag) och jag valde att ifrån denna räkna ut marknadsvärdet av den småbolagssektor som täcks och jämföra med OMXS30. Nedan är fördelningen och det totala börsvärdet i de två indexen:

 

XACT Svenska Småbolag 1150 miljarder SEK (ca 25 %)

XACT OMX S30 3700 miljarder SEK (ca 75 %)

 

Som syns utgör småbolagen ca 25 % av Stockholmsbörsen och storbolagen 75 %. Kollar vi tillbaka ett år så är utvecklingen upp ca 10-20 % för småbolagen och ner -25 % för storbolagen. Det innebär att bara för ett år sedan var fördelningen ca 17 % för småbolagen och 83 % för storbolagen. Liknande data fås om man kollar MSCI:s motsvarande index för Sverige (se deras småbolagsindex här). Från att handlas till rabatt handlas nu svenska småbolag till en premium. Utöver det är direktavkastningen ca hälften mot storbolagen. Nu är frågan om detta är ett konstant skift eller om så kallad "mean-reversion" kommer att slå in och småbolagsindex och storbolagsindex kommer att gå ihop igen. 

 

Vad tror ni? Är småbolagens tid över?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investerarstati... (ej registrerad)

Bra fråga och bra blogginlägg (som vanligt)!

Ur ett momentumperspektiv ser ju småbolagen intressanta ut men kanske inte ur ett värdeperspektiv. 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, håller med, men fortfarande mest småbolag bland de billigaste på börsen, även om nu flera storbolag har börjat dyka upp.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar