Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Svårigheten att aktivt tajma marknaden - uppdatering

I år har jag i realtid upplevt hur svårt det är att aktivt tajma marknaden. Påspädd av trender, diverse ex-förvaltare och bloggare, värderingsmått och så vidare har det känts som enda vägen för börsen är ner under längre perioder i år. När alla dessa farhågor har besannats vecka efter vecka och det ser som bombsäkert att vi då kommer se en fortsatt bear-market så har marknaden helt vänt om och gått upp ordentligt. Detta hände både i juli och nu här i oktober. För att verkligen motbevisa att man har haft fel så har min aktiva portfölj gått upp till ATH-nivåer, vilken den nu igen befinner sig på.

 

Allt mer data kommer in som nu talar för att det kanske var för tidigt att ropa björn och att marknaden fortsätter uppåt. Å andra sidan kan marknaden alltid luras och de oroligheter som förut låg på bordet återigen besannas. Men börsen har de senaste 30 åren följt konjunkturen otroligt väl och kollar vi på konjunkturcykeln så ser det ännu ut som ett tag kvar till att den toppar, både här och i USA. Ett bra exempel är den otroligt bra jobbrapport som kom nu i fredags från USA där i ungefär 50 % mer jobb skapades än vad som var förväntat. Utöver det är lönetillväxten den högsta sedan 2009. I Sverige har vi en konjunkturbarometer på 108,3 och vi kan observera att vi börjar komma in i en högkonjunkturtopp i grafen nedan. Kollar vi tillbaka i tiden så är detta liknande med 1999 och 2006, där sedan börs och konjunktur toppade ett år efteråt. Återigen talar detta allt mer för att vi nu har sett en bear trap likt de som skedde 1998 och 2006.

 

Källa: Ekonomifakta

 

Om nu historien hickar så kan vi se en topp om 1-2 år både börs och konjunktur. Men det är riktigt svårt att säga då allt inte beter sig exakt som förut. Utöver det så är också prissättningsmekanismerna lite satta ur spel med centralbankernas obligationsköp etc. En sak vi däremot nu kanske kan förvänta oss är att USA höjer sina räntor. Det ska bli intressant att se hur mycket de kan höja dem med innan de får vända och sänka dem igen. Om vi kollar på lång sikt över den långa räntecykeln, då räntorna bottnade senast under 30-talet, så kunde de höja räntan med 0,5 % innan de behövde sänka den. Därefter tog det tills 50-talet innan de kunde återgå till en normal räntepolitik (troligtvis också påverkat av andra världskriget).

 

För att återigen påpeka hur svårt det är att tajma marknaden, speciellt efter värdemått, så vill jag visa Shiller PE för lite mer än 100 år. Se hur värderingarna har gått upp och ner för börsen och hur det kan variera enormt mycket. Ett intressant exempel på att tycka att det är höga värderingar är t.ex. i början på 90-talet efter att varit van med nästan ett 20-årigt snitt på Shiller PE 10-15. Därefter dubblades värderingarna och börsen gav ett av de bästa decennierna någonsin. Så det är riktigt svårt att med värdemått tajma marknaden och även om vi kan ha ett högt värderat läge nu, så är det svårt att se vart vi kommer att gå.

 

Källa: Multpl

 

Vi får se vilken höjd vi kommer att ta i denna marknad, men jag ser också en klar anledning till att vara försiktig på grund av en långvarig bull market och höga värderingar. Däremot vet man aldrig med börsen och den kan sticka upp 30 % till innan den vänder ner igen. Folk har pratat om övervärderingar i flera år nu och jag tror att många gånger har man gått ur för tidigt. Vi får se vart denna cykel leder.

Taggar (blogg): 
SpreZZaturian's picture
236
223
67
0
SpreZZaturian

Bra inlägg. Viktig varning. Värdering är inte allt. Jag har ibland gått så långt som att säga att värdering är helt ointressant (men det är inte sant så det gör jag inte längre).

En klassisk värdeinvesterare som Dr John Hussman har gång på gång påpekat inför, på och efter börstoppar (t.ex. 2000 och 2007) att höga värderingar ofta(st) blir högre så länge marknadstrenden är uniform och därmed signalerar hög risktolerans.

Det är först när risktoleransen avtar (vilket kan mätas objektivt i obligationsspreadar och divergens mellan olika branscher, instrument osv) som höga värderingar blir farliga.

Jag gissar att det är liknande saker din dual momentum fångar upp.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar