Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Svenska dollarmiljardärer

Efter en diskussion på jobbet med mina internationella kollegor blev jag intresserad att kolla upp antalet svenska dollarmiljardärer. Anledningen till detta är att många ser Sverige som ett land med höga skatter och jämlikhet, men det få vet är att jämlika inkomster till trots har vi stor skillnad i förmögenheter. Sverige är också ett av de länder i världen där man har bäst möjligheter att skapa sin egen rikedom och lyckas med företag, vilket man kan märka i listan av dollarmiljardärer. Då vi också haft en av världens bästa börser de senaste 100 åren kan man förstå varför så är fallet.

 

På Forbes lista av dollarmiljärderar finns totalt ca 2000 och där Bill Gates är etta, Warren Buffett är två och Jeff Bezos är trea.

 

Om vi kollar Sverige så finns det totalt 32 stycken med på listan där H&M grundaren Stefan Persson toppar listan. Efter kollat igenom listan lite mer så finns där inte Invar Kamprad, familjen Wallenberg och Lundin som snarare utöver indirekt kontroll av sina företag, och därmed inte har en registrerad rikedom över en miljard dollar, trots att de egentligen har det. Så det är aningen mer än 32 svenska dollarmiljardärer.

 

Om vi tar jämförbara länder i Europa fås följande antal dollarmiljardärer:

Belgien: 2

Schweiz: 34

Norge: 14

Österrike: 8

Nederländerna: 10

 

För jämförelse några större länder:

Australien: 33

Kanada: 39

Spanien: 25

Frankrike: 38

Italien: 42

 

Intressant är det bara Schweiz och Norge av ovan länder som matchar Sverige i antal dollarmiljardärer per capita. Också Credit Suisse Global Wealth report visar på att Sverige tillsammans med Norge och Schweiz toppar listan på antal dollarmiljonärer per capita. Utöver det är antalet svenska dollarmiljardärer i nivå med andra större länder.

 

Så trots hög beskattning går det bygga en förmögenhet i Sverige. Men också på grund av att när det kommer till just beskattning av kapital är vi unika här i Sverige med ingen arvsskatt, knappt någon fastighetsskatt och bra schablonbeskattning på aktier i och med ISK. Detta med ökande bostadspriser har dessutom lett till att vi aldrig varit så rika som vi är nu.

 

Mer läsning:

https://www.va.se/nyheter/2016/12/07/sveriges-178-miljardarer-2016/

Taggar (blogg): 
Tallpall's picture
1
3
1
0
Tallpall

Bra att du uppmärksammar detta. Jag har precis läst ut "Jakten på den försvunna skatten : så blev Sverige ett skatteparadis för de rika" av Erik Sandberg som beskriver hur skattesystemet i Sverige har förändrats. Den kan jag rekommendera om man vill fördjupa sig i ämnet.

Anonymous's picture
Pengapojken (ej registrerad)

Intressant inlägg, jag tror personligen att en stor anledningen till Sveriges höga antal dollarmiljardärer är möjligheter till vidarestudier för alla samt det ekonomiska bidraget/skyddsnätet nya enteprenörer får av staten (trots dom gärna klagar på höga företagsskatter).

Finns även ett intressant Ted talk om varför Skandinavien har mest dollarmiljaderärer per capita https://www.youtube.com/watch?v=A9UmdY0E8hU

Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Bra boktips där

 

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Kul och intressant! Sverige är alltid framstående!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar