Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Test av dual momentum med Sverigefond och Globalfond 1993-2015

Jag har tidigare gjort tester av dual momentum mellan en Sverigefond och Globalfond då detta känns som en av de mest lämpliga varianterna av dual momentum i Sverige. Mitt första resultat på SPP:s fonder gav ett bra resultat, med en bra avkastning mot index. Mitt andra test gav däremot sämre resultat och sämre resultat än att man endast investerat i svenskt aktieindex. Däremot var det lite problem med mitt andra test och det kändes som datan inte var tillförlitlig. Till slut hittade jag problemet och det verkar vara att USD/SEK-kursen jag använde var medelvärdet för månaden, ej slutkursen för månaden (då börskurserna kollades). Av denna anledning gjorde jag nu om testet, med ny och rätt data, allt hämtat från säkra källor.

 

Testet gjordes under perioden 1993-01-31 - 2015-08-31. Som index användes MSCI Sweden och MSCI World i USD som sedan räknades om i SEK via Riksbankens data för USD/SEK-kursen. Varje månad investeras pengarna i den marknad som gått bäst det senaste året av Sweden och World. Om nu båda har gett sämre än 3-månaders statsskuldväxlar investeras pengarna i statsskuldväxlar. Resultatet är följande, där Antonaccis resultat för Global equity momentum (GEM) är omräknat till SEK:

 

 

Vi ser att avkastningen är något högre för dual momentum än för GEM, men till lite högre risk. Avkastningen skulle blivit ännu högre om den varit investerad i obligationer då man legat utanför marknaden så som GEM. Avkastningen har varit 16,5 % per år för dual momentum mellan Sverige och Global, 15,3 % för GEM, 13,7 % för MSCI Sweden och 8,6 % för MSCI World. Som en global portfölj så skulle man nästan fått dubbla avkastningen för dual momentum och GEM än att bara investerat i MSCI World. Riskjusterat så är nog fortfarande GEM bättre än dual momentum mellan Sverige och Global, men båda har helt klart gett bättre riskjusterad avkastning än vanliga aktieindex.

 

Detta är bra nyheter för jag har velat använda dual momentum mellan Sverige och Global i mina pensionsportföljer, dels också för att ta del av den hävstång som finns i AP7 Aktiefond. Det innebär att en enkel kombination av en sverigefond, en globalfond och en räntefond med dual momentum kan skapa långt högre avkastning med lägre risk mot globala aktieindex och AP7 aktiefond.

 

Som jag tidigare skrivit så applicerar jag GEM på en del av mitt privata sparande. Jag kommer fortsatt använda detta då mitt övriga aktiesparande är nästan enbart i Sverige. För att då fördela risken tycker jag att det är lämpligt att ha en del i detta mer globala sparande, dels också då de senaste 20 årens avkastning för Stockholmsbörsen varit bland de bästa i världen vilket kanske inte fortsätter. Med pensionssparandet i dual momentum mellan Sverige och Global och det privata sparandet i GEM så fördelas då riskerna dessutom mellan dessa två strategier.

 

Framöver så skulle jag vilja göra ett längre test av dual momentum mellan Sverige och Global med obligationer. Däremot så är det svårt att veta om det ger något vettigt innan 1993 då kronan var fix mot dollarn och vi hade kapitalkontroller. Just nu har jag data för MSCI indexen och räntor från 1970, men ej dollarkurser innan 1993. Hittar jag det så kommer jag göra ett längre test.

Taggar (blogg): 
Cormentia's picture
8
13
1
0
Cormentia

Vad står "GEM" för? Typ "Global Equity Markets"?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Global equity momentum som är Antonaccis strategi han presenterar på sin hemsida Optimalmomentum.com.

Rager's picture
0
2
0
0
Rager


Först och främst, tack för en grym blogg! Sen en fråga gällande ovan. Om du skulle använda dual momentum inom PPM, skulle du då använda en räntefond i USD? Är inne på morningstar och har snöat in mig på BL-Bond Dollar B. Om man skulle ha månadskollen idag är 12mån avkastningen på Didner gerge Sverige 12,7%, AP7 6,8% och Bl-Bond 18,6%. Man ska alltså ligga i BL-bond tills nästa koll. Har du kollat något mer på O'Shaughnessy Trending Value, Value Composite two med PI 6 månader? Top 10 i norden domineras för tillfället (eller har gjort det ett tag) av norska bolag, enligt valuestockscreener.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Rager: Först och främst, tack för en grym blogg! Sen en fråga gällande ovan. Om du skulle använda dual momentum inom PPM, skulle du då använda en räntefond i USD? Är inne på morningstar och har snöat in mig på BL-Bond Dollar B. Om man skulle ha månadskollen idag är 12mån avkastningen på Didner gerge Sverige 12,7%, AP7 6,8% och Bl-Bond 18,6%. Man ska alltså ligga i BL-bond tills nästa koll. Har du kollat något mer på O'Shaughnessy Trending Value, Value Composite two med PI 6 månader? Top 10 i norden domineras för tillfället (eller har gjort det ett tag) av norska bolag, enligt valuestockscreener.

 

Roligt att du gillar den.

Jag kollade på det men tycker utbudet på USD räntefonder är för dåligt. Då jag också vill tillämpa denna metod i min tjänstepension där endast svenska räntefonder finns så valde jag testa med svenska räntor. Som du ser ovan så gick det också bra. Tror att bästa kombinationerna är Sverige, Global och svensk räntefond eller USA, ACWI ex US och amerikansk räntefond (så som i GEM). Jag använder båda, den första varianten i pensionssparandet och den andra i det privata sparandet. Har däremot agerat på amerikanska signaler nu i pensionssparandet på grund av dollarrallyt, så ligger i spiltan räntefond för tillfället. Tänkte skriva ett inlägg om det nu precis, så kul att du frågade.

Nej, inte kollat något mer än här i Sverige vid månadsskiftet då jag köpte in aktierna i mina kvantitativa portföljer:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ecs2bc4BYd0IY99jmiATTEuDFaIgzNcu...

Har inte kollat in Valuestockscreener, den sidan lät intressant. Använder för tillfället Börsdata men får då endast svenska och finska bolag. Vad får du upp för företag?

Rager's picture
0
2
0
0
Rager


Top 5 är:Sevan Drilling ASA,Northern Offshore Ltd, Byggma ASA,Kitron ASA och Glunz & Jensen A/S. Är det inte fel att reagera på amerikanska signaler men ligga i SEK ränta? Vet inte om det var du eller kanadensaren som Antonacci länkade till som sa att man i varje fall skulle försöka ha USD i räntepapper om man inte kunde handla dom andra etferna. Låer vättigt men kanske blir mer volatilt iom SEK/USD.

Har du föresten kollat https://www.kollektivafondval.se/

intressand site att mäta sig mot andra i sin årskull gällande PPM.
 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Ok, intressanta bolag. Tack som delar!

Yup, det är helt fel. Kör faktiskt över min egen modell på grund av den dopade dollarn. Vi får se om det var rätt framöver. Gör det nu men kommer nog inte göra det framöver.

Jo, har länkat till det inlägget som Antonacci la upp på sin blogg. Däremot testade han en variant som var att så långt som möjligt efterlikna Antonaccis variant. Var själv inne på det, det skulle då innebära att köra följande:

USA: Amerikansk indexfond

Ex-USA: Europafond, Tillväxtmarknadsfond, Asienfond/Stillahavetfond

USD räntefond

Det skulle vara ett bra alternativ, men då inte alla fonder finns hos alla pensionsförvaltare så valde jag att testa varianten ovan med endast Sverigefond och Globalfond och en svensk räntefond. Som du ser så gick det till och med bättre än Antonaccis Global equity momentum de senaste 22,5 åren. Därför valde jag att implementera Sverigefond och Globalfond i pensionssparandet och GEM med ETF:er i mitt privata sparande.

Anonymous's picture
Janzkimov (ej registrerad)

 

Hej,

Har du backtestad om (trailing) stop-loss är bättre (eftersom det är automatisk därför snabbare) sätt att exit marknaden som vände sig till bear än månatlig koll på Absolute Momentum?

Tach ock ursäktä min dålig svenska,

janzimov

 

 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Hej,

Nej, har inte gjort det och inte sett något test. Men har testat moving average som är lite likt där man säljer om kursen är under moving average för 200 dagar eller 10 månader och den fungerar bättre ibland. Det är lite blandat vilken av moving average och absolut momentum som fungerar, vissa använder den ena eller andra medan andra använder en kombination. Själv gillar jag mest absolut momentum i kombination med relativ momentum som fungerar bättre än enbart moving average och absolut momentum.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar