Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Testar på trading!

De flesta av mina portföljer och modeller har en ordentligt lång tidshorisont när det gäller investeringarna. Nästan alla är tänkta att fungera på 5-10 års sikt och längre och kan komma att genomlida långa tider av underprestationer. Också i min aktiva aktieportfölj så köper jag endast aktier i syfte att ha dem på lång sikt där fokus är att hitta bra och billiga företag. Däremot så har jag läst en del om kortsiktiga modeller och har velat på lite kortare sikt spekulera i vissa trender, men mina regler för de andra portföljerna tillåter mig inte att göra det. Därför tänkte jag skapa en mer spekulativ tradingportfölj där jag kan göra det och hålla mig borta från de långa portföljerna.

 

Tanken med denna spekulativa tradingportfölj är att handla olika instrument så som aktier, index, guld, olja och valutor. Senaste året har vi sett många bra exempel på hur man kan ha följt trenderna i dessa instrument. Det är alltid lätt i efterhand att säga hur man skulle göra, men jag vet att det var många gånger senaste året då jag velat korta olja, långa USD/SEK och långa till exempel aktier som spelbolagen. Nu i torsdags så hade jag gärna varit lång OMX senaste timmen och i fredags så hade jag gärna gått kort OMX senaste timmen. Vi får se hur utvecklingen går på måndag. 

 

Främst är det trender och momentum som jag tänkt följa, men också göra contrarian bet så som att köpa olja när det var som allra blodigast. Som jag visat många gånger förut här på bloggen så är momentum en klar marknadsanomalitet och jag har sett otaliga exempel på traders som lyckats på grund av att de utnyttjar detta. Utöver detta så gör jag också regelbundet studier i vad mer som går att använda i sin trading. 

 

Utöver det så har jag tänkt ta hjälp av lite teknisk analys, men inte helt gå mekaniskt på detta. Teknisk analys är ett bra verktyg för att kunna förenkla trender och så där moving averages fyller en bra funktion. RSI och liknande verktyg fungerar också bra för att ange överköpt och översålt läge och ska inte ignoreras. En tanke är att testa lite swing-trading med hjälp av det verktyg som finns på Indexinvestering.se. 

 

Jag har också kollat på lite hävstångsprodukter där det kan falla på bull och bear certifikat. Då jag inte kommer handla för så mycket är det viktigt att inte courtaget blir så högt, vilket är lätt fixat via att handla på Avanza market. 

 

I och med startandet av denna tradingportfölj kommer jag att avsluta min momentum-portfölj som jag startade i mitten av juli. Denna startades med 5000 kr och är nu strax över det då portföljen gått upp med 3 % sen dess, vilket innebär en överavkastning mot index på + 15 %. Det mesta är att tacka Fingerprint som stuckit iväg 80 % sedan mitten av juli och anledningen till att jag avslutar denna portfölj är att jag tror att den kommer bli ganska slaktad i en bear market. Däremot så kommer tradingstrategi använda mycket lärdomar av momentumportföljen och det kan bli så att vissa av aktierna i den portföljen behålls ett tag till. 

 

Kommande satsningar i veckan kan bli att behålla Fingerprint, NetEnt, Nobia och Unibet ett tag till, samtidigt gå kort OMX med Bear OMX X2 och kanske gå lång guld. Är däremot lite orolig för Fing, då det kan snabbt vända ner, och håller OMX på bevakning då det snabbt kan vända upp.

 

Det ska bli intressant att se hur det är att handskas med en tradingportfölj. Det svåra är främst att hålla känslorna i schack och inte stirra på kurserna hela tiden. För att försöka undvika detta så ska jag inte göra mycket mer än enstaka affärer per dag och kolla utvecklingen på några dagars sikt. Utöver det är det också viktigt att stoppa förlustaffärer innan de blir för stora. 

Taggar (blogg): 
trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000


Det blir spännande att följa. Kul om du uppdaterar så fort du har tagit position i någonting!

Cormentia's picture
8
13
1
0
Cormentia

Spännande. Förstår dock inte hur du hinner med allt. ^^

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Cormentia: Spännande. Förstår dock inte hur du hinner med allt. ^^

Ja, det undrar jag också :D Men detta har jag tänkt göra lite då och då, bara lägga några minuter på bevakningen varje dag. Vi får se hur det går, har ganska mycket annat att göra just nu också.

Cormentia's picture
8
13
1
0
Cormentia

Det jag menar. Jag kan få panik över att inte "hinna göra allt ordentligt", för man vill inte göra saker halvdant. Men samtidigt måste man prioritera... Jag avskyr att vara vuxen... -.-

Men! Det ska bli intressant att läsa utvärderingen sen.

pappatrader's picture
2
1
0
0
pappatrader

Detta skall bli intressant att följa. Har du samma kvantitativa approach till kortare affärer? Vore kul att höra mer om din approach till kortsiktigare handel.

Ekonomiblogg's picture
389
577
81
0
Ekonomiblogg


Intressant att följa,,,Lycka till då.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar