Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Treårsjubileum

Det är många jubileum som inträffar nu vid detta månadsskifte och i det nästa; min anställning som doktorand, mitt sparande och denna blogg. Det är inte en ren tillfällighet att alla startade samtidigt, utan då jag i slutet av min utbildning hade intresserat mig för ekonomi och sparande bestämde jag mig att börja spara ordentligt när jag började jobba. Min plan att köpa bil, ny TV och lägenhet byttes snart ut mot att köpa aktier.

 

Nu har tre stora milstolpar passerats inom dessa tre områden. Innan jul blev jag licentiat i fysik (för de som undrar är det ungefär halvvägs doktorsutbildning). Mitt sparande är nu högre än min årslön efter skatt och antalet läsare på denna blogg är mer under en vecka än under hela första året. Som Bill Gates kända citat lyder; “Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years”. Det är oftast det underliggande konceptet i att t.ex. doktorera, bygga upp en aktieförmögenhet eller en bra blogg. Långsiktigt och ihärdigt arbete.

 

För att motivera en själv under längre tid har jag märkt att det är bra att ständigt dokumentera och diskutera sakerna. Det gör jag dels genom denna blogg, men också genom andra verktyg. Varje månad noterar jag mitt totala aktieinnehav och annat sparande i en Excel-fil så man får fina grafer och kan analysera utvecklingen i efterhand. Nedan visas utvecklingen för det totala kapitalet de senaste tre åren:

 

 

 

Utvecklingen för det totala sparandet har också gått bra, vilket syns i grafen nedan. Här bör man ha i åtanke att under en stor del av tiden låg ca 20 % i räntepapper och fram tills mitten av 2015 låg det mesta av aktiesparandet i indexfonder. Trots det är den genomsnittliga årsavkastningen på 18,4 % per år och Sharpekvoten närmare 3. 

 

 

Ett annat jubileum som firas detta månadsskift är att det är två år sedan jag valde att starta mina aktieportföljer. Till en början skötte jag både portföljerna aktivt och kvantitativt, men då jag insåg att jag inte tillförde mycket av att vara aktiv så sköts de nu kvantitativt. Två år är ganska kort tid att utvärdera på, men en avkastning på 60 % över index är helt okej. I denna takt innebär det en totalavkastning på 32 % per år, vilket är en mycket hög takt som jag tror kommer vara lägre framöver, speciellt om det kommer en björnmarknad.

 

 

Det ska bli intressant att se vad nästkommande tre år bjuder på. Själv tror jag att det kommer bli en del intressanta händelser och det är en del planerat för dessa tre år, bland annat att jag ska avsluta min doktorand och försöka bli doktor i fysik. Men det sker också en hel del andra intressanta utvecklingar relaterat till bloggen som ni läsare kommer notera under det kommande året. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
James (ej registrerad)

Hur räknar du totalt kapital? Totala tillgångar eller tillgångar - skulder (=eget kapital)? eller är det kanske totalt tillgängligt kapital?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Det är endast totala tillgångar. Har fortfarande stora studieskulder så är på minus i eget kapital, vilket inte är så roligt. Men det går snabbt framåt och det egna kapitalet ökar i högre takt än de totala tillgångarna då också studielånet betalas av. Snart över noll:

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Får gratulera till jubiléet och licentiaten. Jag nådde fil.mag men hade å andra sidan inga forskarambitioner.

Du är ju ung och kommer snart över noll och snart skuldfri. Jag blev CSN-fri vid 39. Då hade jag betalat av extra varje år och ibland varje månad. Inga övriga skulder förutom bostadslån. Gammal bil som jag servar själv, en massiv besparing bara det. En soliditet på 62% just nu, ännu bättre om jag räknar in PPM, Fonddelen i Tjänstepensionen samt IPS, då är jag över 70%. Vi har ökat amorteringstakten, men några tusingar tar tid att synas. Men detta blir en omvänd pengamaskin. Ju mer avbetalningar ju lägre räntekostnad och då kan man amortera ännu mer och så vidare.  :-)

Jag kan inte stoltsera med din utveckling, men tanke på den draghjälp jag fått av dig och PPM rådgivaren så har det gått väldigt bra. Tack för det!

Vi får hoppas på ett gott år. Nu har jag fått en del kött på benen, men vet inte vad som blir bäst. Köpa abonnemang på börsdata och screena själv och rangordna, eller göra det helautomatiskt på t ex valuesignals? Jag tror på vad du sa att försöka hitta sin egen nisch lite grand. Å andra sidan kom du fram till att, via empiri och artiklar, Value Composite var det bästa alternativet inom kvantitativ investering.

Man skulle haft ett diagram/schema över dels portföljandelar mellan olika investeringsstrategier och dels inom strategierna, vilka varianter man kan ha. VC + momentum etc.

Ha det gott för nu ska det snarkas, ekorrhjulet börjar snurra kl 0800.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

En sak jag glömde. För de nästkommande tre åren så undrar jag var vi ser fortsatt uppgång? Mycket kapital rusar till de olika marknaderna. Som jag nog skrivit förut så har jag i min ungdom troligen varit en anhängare av Mean Reversion fast i enskilda aktier, utan att veta om det. När jag funderat var potential finns så är det kanske tillväxtmarknader främt och utvecklingsländer sekundärt. Så kanske Nigeria kan vara ett sådant, som du föreslog förut. Jag funderar på teknikutvecklingen och hur den kan agera tillväxtmotor framgent. Mycket inom robotisering och eldrift kan gå bra, men många misslyckanden har skett redan in om förnyelsebar energi. REC GROUP t ex. Verkar inte vara noterade längre.

Det jag känner att om vi får nedgång så är det nog inte många strategier som fungerar mer än att vissa inte faller lika mycket som andra.

Vad har du för syn och tro på var vi kan se en uppgång?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Tack Alasvet för gratulationerna. Ja, det tar ett tag att bli skuldfri, men sen är frågan om det är största fokus. Många bra investerare har arbetat med en viss belåning, så kan fortfarande vara vettigt om man investerar på ett bra sätt. Själv betalar jag av minimalt på mina studieskulder då lånet är mycket fördelaktigt och bättre avkastning kan fås på annat håll. Svårare med bolån, som oftast har en realränta på sikt, så de är ju bra att amortera av. 70 % i soliditet låter ju bra i alla fall.

Läste nyligen en studie om Kelly kriteriet av Ed Thorp och hur mycket man ska vara investerad i börsen utifrån det kriteriet, tydligen fullinvesterad med 20 % extra belåning (totalt 120 %). Kelly kriteriet innebär hur man optimalt satsar sina pengar i en investering eller spel för att maximera vinsten men utan att förlora alla sina pengar.

Ja, får se vad året bjuder på, tror det kan bli spännande. Lite mer nyfiken på vad du syftade på med diagram över portföljandelar och investeringstrategier? Kan vara något som är enkelt att ta fram och tror flera kan ha nytta av. 

Oj, svår fråga där i din sista kommentar. Det beror helt på hur humöret är på marknaden. Vi är inne i en högkonjunktur som börjar dra på sista versen. Om det vänder nu eller om två år är det svåra att veta. Om vi ser fortsatt bra konjunktur i två år till kan mycket vända upp ganska ordentligt, kanske tillväxtmarknader och Europa. Men det kan mycket väl bli en långdragen lågkonjunktur och allt faller framöver, med störst risk i USA. Men det är alltid svårt att säga, vilket gör att jag är inställd till att båda sakerna kommer att ske.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Du ville veta mer om vad jag menade med diagram, jag är osäker på om jag en själv kan förklara det utan trassla in mig, men jag ska göra ett försök. Jag ser ett träd framför mig, där det börjar nere vid trädets stam. Hela lövverket slutligen blir den färdiga portföljen. Jag får erkänna att du redan har det under rubriken "Börja här". Så mitt förslag egentligen ett annat sätt att presentera det på, med konkreta exempel.

Hoppas det klarnar vad jag är ute efter. Jag tror att de som är nya på bloggen inte hänger på alla benämningar med, så en hänvisning till något som nedanstående kunde förenkla. Du har det redan idag, men jag tänker mig mer en snabbreferens. Så från detta träd klicka sig vidare från Trendportfölj, till vad är en trendportfölj. 

1. Passiv eller aktiv

2. Portföljfördelning ex 60% aktier 40% räntebärande eller andra tusen varianer, eller som din 
    30 % Trendportfölj / taktiskt tillgångsallokering
    55 % Aktier
    5 % Guld
    10 % Räntor

3. Exempel på varje portföljdel i punkt 2.
    Trendportföljen: ETFer, fonder ex GMOM
    Aktier: VC, EV/Ebit, Momentum, Magic etc etc.
    Guld: fysiskt, fonder, certifikat etc
    Räntor: fonder, certifikat, optioner, obligationer, bankkonto

4. Aktiv/passiv: vad gör du med punkt 3 om du är aktiv, vs passiv
    ombalansering?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar