Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Trendföljning - fallstudie, hundraårig historik och svenska alternativ

Simpla regler så som trendföljning har fungerat bra historiskt sett på de flesta tillgångarna och marknaderna och det finns otroligt med litteratur i ämnet, mycket som tagits upp på denna blogg. Kan verkligen rekommendera en sida där de sammanställt studier där man visat att det fungerat på över 100 år av finansiellt data. Nedan visar resultaten från en av studierna, som visat på 20 % avkastning under åren 1903-2012:

 

 

Bara för att göra en rolig out-of-sample studie valde jag att se om simpel trendföljning fungerade i Bitcoin, den nya kryptovalutan som startades för nu ca 7 år sedan. Själv läste jag på en hel del om denna valuta vid årsskiftet 2013-2014 och fick på så sätt uppleva min första bubbla och dess dynamik i första hand.

 

Bitcoin har allmänt varit en bra investering och från 2011 då prisstatistiken hos Coindesk börjar, har det gått upp med 92 000%. Fick själv höra talas om det då, så lite synd nu i efterhand att man inte hängde på idéen mer (var mycket misstänksam mot konceptet då, som de flesta nog var). 

 

Hur skulle utvecklingen vara om man hade använt en simpel trendföljande regel, där man säljer den dag som priset går under MA 200 och köper den dagen det går över? Totalt skulle utvecklingen varit 1 126 000 %, alltså 12 gånger så mycket som en simpel investering hade varit. Se grafen nedan (logaritmisk skala). 

 

 

Det roliga med denna lilla mini-studie är att visa att en sån simpel grej som trendföljning verkligen fungerar, även i nya marknader och bekräftar resultaten i studien som nämndes i början. Momentum är inbyggt i människors psykologi och det är svårt att komma ur detta. Trendföljare har gjort bra med pengar senaste decennierna och det är få som berör denna simpla princip. Det finns också en svensk hedgefond som jag kom över som använder trendföljande strategier, Lynx. De har gett 11,2 % per år i avkastning efter avgifter sedan år 2000, vilket är i linje med studien ovan och strax under resultatet för trendföljande strategier som GTAA AGG. För mer info om trendföljning kan jag verkligen rekommendera detta podcast-avsnitt från The Meb Faber Show. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Oj, visste inte att Bitcoin gått upp så mycket. Jag kan definitivt se fördelen med trendföljning, att dipparna blir mycket mindre. Men den strategien fungerar ändå inte psykologiskt för mig (än). Tror det för min del handlar om att man inte agerar utan reagerar.

Sitter här o sätter ihop en liten EBIT-portfölj, men jag blir inte klok på NCC-B. Google Fin säger Pe23, Börsdata 2,7(!), och Yahoo 10. Momentumen skiftar lika vilt. Jag antar att det är nån slags ftgomstrukturering som pågår. Vet du kanske vilken källa som är tillförlitlig? Jag sliter med att hitta svenska EBIT+M-alternativ just nu!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, trendföljning kan vara ganska svårt. Därför jag gick över till GMOM som gör det åt mig, slipper man göra det själv och påverkas av olika "biases". 

NCC är lite svårt case, då de knoppade av sin verksamhet. Därför blir P/E knasigt. Det man alltid kan göra är att gå tillbaka till deras resultatrapport och kolla denna: De rapporterade rörelseresultat (EBIT) på 1650 MSEK Q4 15, -284 MSEK Q1 16, 572 MSEK Q2 16, 503 MSEK Q3 16, vilket är exakt samma siffror på Börsdata. Därmed har de EV/EBIT 11,1 och rankas som 14:e plats på Börsdata. De har negativ utveckling senaste året och positiv senaste 6 månaderna, så beroende på vilken metod du använder bör den hamna i portföljen eller inte. Enligt 4-traders förväntas de rapportera in en EBIT på 1720 MSEK för året, vilket gör att de kan värderas till EV/EBIT 14 efter årsskiftet, men det är oftast aldrig bra att justera för enstaka händelser eller framtida prognoser. 

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Ja, det kanske är en idé att låta någon annan göra det. Senast jag kollade in GMOM så hade gått rätt dåligt, så jag hoppade över den o körde helt på kvantportföljer.

Tack för det utförliga svaret! Hyggligt. Okej, det verkar m a o som att Börsdatadatan stämmer. Det stämmer rätt så bra med quant-investings siffra också. Jag använder 6-8 mån momentum så den platsar då. 

Anonymous's picture
Walter (ej registrerad)

Vad för mjukvara använder du för simulering av olika strategier så som du gjort för trendföljandet i bitcoin?

Tack för en intressant blogg, har läst runt på fintwit i snart två år och det börjar allt mer luta mot att jag vill hänge mig åt en arbetsbesparande någorlunda kvantitativ strategi. Din blogg ger mycket att tänka på.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Henrik Alla trendföljande strategier har gått dåligt sen 2014, betyder inte att de fortsätter göra det. Det är lite det svåra med trendföljande strategier, de går oftast inte så bra när annat går bra. Men lite därför jag har det, eftersom de är ett bra komplement.

Ok, bra att det funkar!

@Walter Använder den avancerade mjukvaran Microsoft Excel, funkar ganska lätt att göra trendföljande studier där. Finns några guider här: http://www.quantsportal.com/

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@investerarfysikern Så sant

Anonymous's picture
Walter (ej registrerad)

Fantastiskt, tack för länken!

 

Anonymous's picture
Rikard (ej registrerad)

Hej

vad är GMOM?

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)
Anonymous's picture
Rikard (ej registrerad)

Tack Henrik

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar