Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tvåårsjubileum för kvantitativa portföljerna

Vid månadsskiftet firade mina fyra svenska kvantitativa portföljer två och de har nu representerat mitt svenska kvantitativa sparande sen dess. Portföljerna har i stort sett varit liknande sedan start med fyra portföljer á 10 aktier i varje där vardera portfölj uppdateras en gång per kvartal (innehaven behålls i ett år). Enda stora skillnaden var att jag hade en Magic formula-portfölj som jag tagit bort. Men anledningen till det var att den i stort sett gav liknande avkastning som de andra fyra, vilket kändes överflödigt. Jag verkade också ha tur med tajmingen för Magic formula-portföljen, då en bevakningsportfölj skapades samtidigt och gett en negativ avkastning på -8 % i år.

 

Avkastningen för de fyra portföljerna sedan start är följande:

 

 

Totalt har de gett 51 % i avkastning, vilket ska jämföras med 18,4 % i avkastning för index. Det betyder en årlig avkastning på runt 23 % per år. Det var främst första året de gick klart bättre än index. Senaste året har de gett en avkastning på 14 % mot 11,9 % för index.

 

De individuella portföljerna har gett följande avkastning:

 

Trendande värde

 

Trendande EV/EBIT

 

EV/EBIT

 

Sammansatt värde

 

Som syns ovan skiftar avkastningen markant för de olika portföljerna under olika perioder och totalt under perioden. EV/EBIT har fungerat bra med momentum, medan sammansatt värde gick bättre än trendande värde. Det visar vikten av att det kan vara bra att blanda flera olika strategier så som här. Kollar man i den sammanslagna rapporten längst upp är avkastningen också mer jämn och bättre under åren. Sämsta portföljen har endast gett 3 % avkastning senaste året men de har ändå alla slagit index tillsammans.

 

Nu har vi sett ett år där portföljerna gått klart bättre än index, ett år som gått något bättre än index. Vi får se om nästa år är det år då de går sämre än index, för det händer emellanåt också (var 3-5:e år). Oavsett har de visat att med enkla regler går det att få bra avkastning. För den som vill lära sig mer och komma igång själv att investera efter kvantitativa strategier har jag startat en tjänst för det, Börslabbet

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Peter EE (ej registrerad)

Grattis till grymt fina resultat.

Filtrerar du på företag med börsvärde över 500 miljoner på alla strategier nu?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Det stämmer. Har uppdaterat det mot föregående regel på mid cap och högre.

Anonymous's picture
Johanzz (ej registrerad)

Hade för mig att du hade vc2 i portföljen och inte vc1. 

Vilka fördelar ser du med vc1 jämfört med vc2? 

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Ja, det stämmer. Bytte vid årsskiftet till vc2 när Börsdata kom med sin uppdatering av export-funktion. Bara glömt bort att uppdatera namnet på Avanza. Men avkastningen hittills är mest efter vc1 då endast vc + momentum-portföljen har uppdaterats efter vc2 i slutet av maj i år. Men vc1 är mycket lik vc2, avkastningen skiljde bara ca 1-2 % när jag testade åt Börslabbet.

klingsta's picture
0
28
0
0
klingsta

Grattis till bra resultat, kul att följa. Vilka är skillnaderna mellan vc1 och vc2? Stora?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar