Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Undersökning: Aktiemodelltjänst

Nästan allt mitt sparande sker mekaniskt enligt specifika aktiemodeller och andra mekaniska modeller som jag skrivit regelbundet om här på bloggen. Själv har jag lagt ner riktigt mycket tid för att förstå mig på dessa modeller. 

 

Jag har märkt att det är många läsare som är intresserade av att investera efter aktiemodeller. Däremot har de tyvärr inte samma tid och intresse och det finns flera som frågat om jag kan göra det åt dem. Av denna anledning tänkte jag undersöka om det finns mer intresse för en tjänst att ta fram aktier enligt en viss modell. Antingen på konsultbasis eller via ett månadsbrev där man får aktier efter de strategier jag investerar efter; EV/EBIT, EV/EBIT + momentum och så vidare.

 

Då det är en del arbete att starta upp en sådan verksamhet tänkte jag därför göra en undersökning om det finns intresse. Nedan har jag sammanställt ett formulär med enkla frågor om en sådan service och vad som efterfrågas. Den stora skillnaden mot en börsscreener skulle i så fall vara att man själv slipper göra arbetet med att ta fram aktier. Istället skulle man t.ex. få en lista med aktier varje månad, likt Sigmastocks och Acquirersmuliple, tillsammans med eventuellt en kommentar om det nuvarande marknadsläget och utvecklingen i portföljerna.

 

Undersökning om aktiemodelltjänst

 

Kom gärna med inputs i kommentatorsfältet nedan, eller vid mer intresse, maila mig på investerarfysikern@gmail.com.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Bra idé! Jag tycker inte det behövs en avancerad hemsida utan ett månadsbrev eller en konsulttjänst hade passat mig bättre och hade dragit ner onödiga kostnader. Eventuellt ett månadsbrev och sen extrabetalning för konsulttjänst ifall man sulle vilja ha något mer än net-nets t.ex.

Anonymous's picture
Jonsson (ej registrerad)

Bra idé tycker jag! Jag har försökt sätta mig in i det hela men tiden räcker inte till riktigt tyvärr. Nu delar du ju med dig mycket av dina kunskaper gratis här redan, tack så mycket för det, men en tjänst med regelbundna utskick skulle vara bra.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Ja, det är alltid svårt, vissa vill alltid ha allting gratis, medan vissa är betala lite grann och vissa speciellt de med många miljoner kanske betalar tiotusentalskronor.

Själv ligger jag mitt emellan. Jag prenumerar t ex på PPM rådgivarens tjänst för 99kr/mån. Denna gick jag med i nov, har fått 20000:- i vinst (2,5 vecka i rysslandsfond). Nu ligger tjänsten likvid. Snitt per år sedan år 2000 har han snittat 21%. Klart att man betalar för någon som kan visa upp ett gott track record, även om det inte är en garanti för framtida vinster. 20000 kr för 198 kr är OK för mig även om underlaget man satsat gett mig en procentuell uppgång på bara 1%.

Så för min egen del, kan jag tänka mig betala för en motsvarande aktietjänst. Men kanske många med mig ser ett slags välbefinnande med att lyckas med sina egna investeringar. Jag kan erkänna att jag kopierat en av dina portföljer från den 28 november.

Jag har inte all tid i världen att analysera, även om jag tycker det är halva nöjet med att nå sin ekonomiska frihet.

Jag skulle vilja se en tjänst ungefär som denna.

1. Egentligen det du har idag redan, men med det undantag att det du gör mellan dina egna uppdatering är enbart för betalande. Annars blir folk sura när de inte ser vad du har och presterar.

2. En lista på aktier som efter ett eget hopkok, som du gjorde i förra inlägget. Värde med kvalitet och momentum.

3. denna punkt är det viktigaste för mig, är att se underlaget för beslutet (excellistor, rankingen mm). För det är det som gör det så transparent och man kan luta sig tillbaka, som du sagt, och vara komfortabel med att inga känslor eller tyckande påverkat valen.

4. Frekvensen - inte för ofta - max 6 ggr/år. Det blir svårt med uppföljning. Sen kanske det inte händer så mycket på en månad i de olika screeners??

5. Priset? 100-200kr/mån eller per uppdatering. Svårt att veta vad människor tycker. Jag skulle nog resonera som så, att kostade det 500/mån, så kan jag köpa abonnemang på Börsdata.se själv och göra det jag tycker är roligt.

Ovanstående är vad jag tycker

Det största nöjet för mig är att, få diskutera med dig och andra om de olika strategierna och hur du tänker. Det finns ett djup. Det är nog egentligen det jag värderar mest :-). Hur man tar betalt för det, är nog inte lätt, men kanske skulle vara en morot att betala för uppdateringar.

Sen är det kul att läsa t ex miljonär innan 30 vad han skriver, men det ger inte så mycket kring i att vaska fram portföljer eller kunskapen om det.

 

 

Anonymous's picture
Investerarrookien (ej registrerad)

Tycker det låter superintressant. Jag har nyligen hakat på Sigmastocks och testar numera deras Nordenförvaltning i en mindre sidoportfölj, tanken är att köra under ett år och utvärdera. Tycker absolut inte att det är konstigt att ta betalt för det jobb som krävs, men kanske vore det rimligt med olika prisnivåer där den lägsta endast innebär ett automatiserat månadsbrev med aktier utvalda efter en modell medan dyrare tjänster även inkluderar marknadskommentarer eller till och med personlig rådgivning på konsultbasis. Hos Sigmastocks är det enbart ett månadsbrev med en handfull aktier så för min del vore det intressant med kommentarer kring varför det är just dessa bolag.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Riktigt tack för alla utförliga inputs, kommer ta till mig dem! Kul att det verkar vara flera intresserade, fått bra kommentarer också i min undersökning.

Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Är klart intresserad. Av alla olika investeringssätt är de mekaniska/semi-mekaniska de som tilltalar mig mest. Av flera anledningar, men framför allt pga;

1/ Tidsbrist. Som småbarnsförälder med heltidsjobb, hus och livet i stort hinner jag inte med att göra djuplodande analyser och hänga med i nyhetsflödet.
2/ Psykologiska anledningar. En mekanisk strategi är lättare att låta bli och inte vara och peta i portföljen i onödan.

Tycker förvisso att bland det roligare som finns är att sitta själv i Excel (Google Sheets i mit fall) och göra olika modeller, men skulle trots det vara intressant att se dina portföljer att testa att rygg på dig. Vad gäller pris tror jag att 99 kr per månad är rimligt.

Anonymous's picture
anonym (samma s... (ej registrerad)

Jo, jag vill bara tillägga att ett enkelt nyhetsbrev duger gott och väl. Ingen anledning att skapa en avancerad hemsida, utan e-post borde ju vara alldeles adekvat. Som jag även fyllde i formuläret så tror jag att många av oss, åtminstone jag, håller på med aktier för att man är intresserad och inte bara för att jaga avkastning (även om det givetvis är det primära målet). Därför tror jag att en liten "utbildning" eller vad man nu ska kalla det vore ett välkommet tillskott i sådana nyhetsbrev. Jag personligen har ingenting emot att ta rygg på dig i nuläget då jag insett att jag själv inte klarar av att slå index, men på sikt vill man ju kunna klara av sånt här på egen hand och därav efterfrågan på små korta "kurser", eller vad man ska kalla det. Det behöver inte alls vara flashigt och/eller avancerat, utan kanske mer som sammanställningar av bloggposter du gjort genom åren och med dina egna reflektioner.

Anonymous's picture
anon (ej registrerad)

Skulle gärna betala 100-200kr i månaden för ett månatligt nyhetsbrev med de aktier som rankar högst efter de strategier som du själv investerar efter. Eller enklare, ett utskick av vad du har för innehav i dina olika portföljer för tillfället så man kan ta rygg.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar