Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Uppdatering av Simpla aktieportföljen

I juni uppdaterade jag min "Simpla aktieportfölj" som jag skapat för flera syften. Ett av syftena var att visa läsare att man med enkla regler kan komma igång med ett simpelt sparande som oftast slår aktiva sparare. Det är extremt roligt att nu få skriva om den nu efter ett år då den verkligen visat framfötterna. Den har slagit 90 % av användarna på Shareville (har 3 stjärnor) och alla Sverigefonder senaste året.

 

Det är också roligt att se att investera efter simpla regler är något riktigt populärt. Mitt inlägg "Simpla regler slår börsen" är ett av bloggens mest lästa inlägg. För att läsa mer om själva portföljen, se detta inlägg där den introducerades och se detta inlägg där jag skrev om portföljen när den fyllde 1 år. Det är intressant att se att portföljen har gått så pass bra som den gått, trots att totala tiden som jag lagt ner på den är knappt en timme. Däremot tog det många timmar att komma fram till lämpliga värdemått att använda, något som är det svåra med ett kvantitativt sparande.

 

Prestationen från start 2016-05-13 till ombalanseringen 2017-06-19 var 44,25 %. Kollar vi nu utvecklingen för senaste året har det slagit index med över 16 %:

 

 

Det andra syftet till varför jag startat denna portfölj har jag hittills hållit hemligt. Portföljen utger nämligen ett sparande till mina yngre tonårssystrar (själv är jag är omvänt sladdbarn). Det började med att jag ville ge ett sparande i present och gav aktier i H&M till ena systern. Men efter ett tag insåg jag att det är bättre att göra det på rätt sätt, och med en portfölj uppbyggd på simpla regler är mer intressant än en rent kvantitativ portfölj. Intresset finns inte där än men det börjar smått växa (förutom ena systern som hellre ville ha pengarna till en iPhone 7). Trots allt är jag ganska nöjd med att jag bytte bort H&M aktierna mot denna portfölj då portföljen slagit H&M med mer än 60 % sedan start.

 

De nya aktierna blev följande:

 

 

Reglerna var i stort sett som förra året: köp bolag på Stockholmsbörsen som har P/E under 15, P/S under 2, P/B under 2, EV/EBITDA under 9,5 och har ett marknadsvärde över 1 miljard. Exkluderar finansiella bolag. Enda skillnaden var att jag bytte ut EV/EBITDA 9,5 istället för EV/EBIT 10 för att vara mer lik Value composite. Kan också tillägga att efter omfördelningen uppmärksammades att SCA kan ha missvisande uppgifter i och med uppdelningen och kanske inte borde platsa i portföljen. Posten är så pass liten att jag inte kommer ändra den, plus att avknoppningar brukar ge allmänt bättre avkastning. De restrerande aktierna är Boliden och SAS.

 

Nu får vi se om kommande året bjuder på lika bra avkastning. Det är i alla fall intressant att man med simpla regler kan få så hög avkastning. Men det är också det som är svårt, för vissa år slår dessa regler inte börsen och det är då man utsätts för prövning. I goda tider är det mesta lätt.

 

Ny kvantitativ aktietjänst - Börslabbet

För den som vill komma igång att investera i välbeprövade aktiestrategier och utveckla sig själv som investerare finns den nya aktietjänsten Börslabbet. Läs mer på Börslabbets hemsida:

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Spararen (ej registrerad)

Kul! Jag hittade din blogg förra sommaren och läste bl.a de inlägg du hänvisar till. Tyckte det verkade intressant och bestämde mig för att testa med en miniportfölj på Nordnet. Jag var ganska tveksam när jag fick fram både Ericsson och SAS i Börsdatas screener men jag lät dem gå med ändå. I början sjönk det mycket men i år har portföljen återhämtat sig och ligger på ca +17%  sedan slutet av augusti förra året. Ungefär i höjd med index men ändå bra efter den draw down som var. Ska nog testa att kombinera med momentum vid nästa byte.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Kul! Kan påverka mycket vilket datum man fördelar om också, bra att ha flera portföljer parallelt på grund av det. Vet själv att flera av mina portföljer har gått lite olika under senaste året och 4 av 7 har slagit index. Tillsammans har de i alla fall gått klart bättre än index, så bra att använda flera strategier. Tips att göra så! 

Anonymous's picture
Spararen (ej registrerad)

Ja det kan nog vara en bra idé. Har börjat följa Börslabbet nu också, det kan bli spännande.

Anonymous's picture
J (ej registrerad)

Vilka bolag döljer sig bakom resterande?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Boliden och SAS. Blev lite synd att de gömde sig. 

Anonymous's picture
Investerarstugan (ej registrerad)

Hej,

I ett tidigare inlägg om detta skrev du att du skulle ha en regel om att dom skulle dela ut pengar, ligger den regeln kvar?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Nej, valde inte ha med den. Valde att ändra kriterierna så lite som möjligt sedan första ombalanseringen.

Anonymous's picture
Investerarstugan (ej registrerad)

Okej, tack :)

Anonymous's picture
Richard (ej registrerad)

Tack för en informativ blogg. 

Brukar du granska några av bolagen som dyker i screenern? Såg t.ex. att Enquest är ett prospekteringsbolag där små vinster blandas med stora förluster om man kikar på gamla kvartal på börsdata. Vet att du skrivit om att du gör en egen granskning vid net-nets portföljen. 

Vh, Richard 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Nej, inte när det kommer till det vanliga bolagen. Kan dubbelkolla så att siffrorna stämmer, vilket de ofta gör, men oftast hjälper inte det mycket att göra undantag. Gör samma med net-nets, skillnaden där är att man måste dubbelkolla siffrorna så att de stämmer, då det är viktigt att dubbelkolla så att bolagen har rätt sorts tillgångar och inga gömda skulder. Försöker inte göra så mycket mer än det.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar