Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Värde med kvalitet och momentum

Värde kombinerat med kvalitet och momentum är något som otaliga studier visat fungerat bra att investera efter. Nu med den nya Börsdata screenern och exportfunktionen öppnar det upp för en massa möjligheter av att göra en mer detaljerad screener. I deras exportfunktion kan man nu välja alla möjliga nyckeltal och exportera i ett excelark där man kan göra efterbehandling i form att sortera efter de olika nyckeltalen (med hjälp av funktionen SORT). Riktigt smidigt och enkelt att skapa sin egen strategi, så jag tänkte presentera en strategi som jag länge funderat på borde vara en av de mer optimala.

 

Det är helt enkelt en kombination av värde med kvalitet och momentum. Värde mäts genom value composite, vilket är det mest generella värdemåttet då det är en kombination av de viktigaste värdemåtten och som i boken "What Works On Wall Street" har visat sig fungerat bäst. Kvalitet mäts i form av F-score, vilket mäter den underliggande finansiella kvalitén på bolaget och har i de flesta tester gett både en stabilare och högre avkastning. Sist men inte minst använder jag 6-månaders momentum för att sortera ut de bolag som är i uppåtgående trend, så man inte köper in sig i fallande knivar.

 

Helt enkelt; först rankar alla bolag på large och mid cap efter Value composite definierat som (från What works on Wall Street):

 • P/E
 • P/B
 • P/S
 • P/FCF
 • EV/EBITDA
 • Direktavkastning

 

(Notis: Då vi knappt har återköp här i Sverige använder jag direktavkastning som komplement till "shareholders yield".)

 

Därefter sorteras topp 20 % av bolagen (30 bolag) efter både 6-månaders momentum och F-score. När detta är gjort väljs de med högst kombinerad ranking av momentum och F-score ut. Nedan är resultatet:

 

 1. Munksjö
 2. KappAhl
 3. Loomis
 4. New Wave
 5. Bulten
 6. Skanska
 7. Peab
 8. Dustin Group
 9. Coor Service Management
 10. Stora Enso R

 

Som syns är det alla helt okej bolag som haft bra utveckling på sista tiden och fundamentalt bättre verksamheter senaste året. Resultatet kommer på sikt vara troligtvis vara högre och stabilare än endast simpel value composite då man slipper äga bolag i problem, så som SAS och Ericsson som dyker upp om man endast gör sortering efter value composite. Dessa kan ge bra avkastning på sikt, men deras nuvarande problem kan ge dålig avkastning på kort sikt, och kvalitets och momentummåttet gör att man hoppar på dem när de väl har vänt verksamheterna till det bättre. 

 

Utöver att en strategi som kombinerar värde med kvalitet och momentum både leder till stabilare och högre avkastning så är det klart mycket enklare att äga mentalt, vilket är en stor fördel för många investerare. Detta då de är mycket trevligare bolag i portföljen än rena aktier om man endast skulle välja värde, momentum eller F-score. De flesta av bolagen ovan rankar högt i alla kategorier, men man slipper äga bolag i dålig verksamhetstrend och negativt momentum (t.ex. Ericsson), köpa bolag endast på grund av uppgång (Arcam och diverse råvarubolag), samt köpa kvalitativa men dyra bolag (t.ex. NetEnt). 

 

En kommentar angående sorteringen ovan: Jag testade sortera på lite olika sätt, dels som ovan beskrivet och dels genom att göra en sammansatt ranking av allt (inkl F-score och momentum). Det skiljde endast 3 bolag mellan de två alternativen, så det går ganska bra att göra lite hur som helst när man screenar. Sett ett flertal tester där de screenat på olika sätt vilka alla gett bra resultat.

Taggar (blogg): 
G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Låter som en intressant strategi :)

Vill du förklara hur du gör för att sortera efter kombinerad F-score och momentum?

Delas momentumutvecklingen in i samma poängskala (1-9) som F-score eller hur gör du?

Anonymous's picture
Papas (ej registrerad)

Hur ofta är tanken man ska byta aktierna? Varje kvartal?

Anonymous's picture
Alasevt (ej registrerad)

Trevlig artikel, som vanligt. Jag såg Martin Blomgren som också gjorde 2017 års bästa aktier. Och vidareutvecklas det hela med avigsidor,  att man alltid får någon surdeg, i för hans del, rena kvalitetsportföljen a la Greenblatt, men att alltid slutar med att det är närmre himmel än helvete. 

http://www.di.se/nyheter/martin-blomgren-aktierna-som-slar-marknaden/

Kommer du sjösätta denna portfölj?

 

Anonymous's picture
Arvid (ej registrerad)

Jätteintressant! Tänkt i liknande banor mha av Börsdatans nya screener. Kort fundering: hur motiverar du "stabilare och högre avkastning"? Har du backtestat?

Intuitivt känns det som att utvecklingen bör bli stabilare jämfört med VC1, men jag kan också tänka mig att avkastningen inte nödvändigtvis borde bli högre. 'Rena' värdecase kan ju t.ex. sorteras bort.

God fortsättning!

Anonymous's picture
Peter2017 (ej registrerad)

Hej och tack för en fantastisk blogg!
Hur gör du i praktiken när du ska sortera alla värden i excel för value composite? Använder du någon specifik funktion i excel? 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@G-ice Enklare än det. Från Börsdata får man F-score och momentum, så sorterade på F-score, gav poäng, sen på momentum, gav poäng. Sen la jag ihop denna poängen för en slags kombinerad poäng. Men kan ju ge likt F-score 1-9 också, går hur man vill, bara man håller koll på poängen.

@Papas Det går att balansera om lite när man vill, men oftast är det ganska optimalt att göra det en gång per år för att minimera kostnader men ändå balansera om tillräckligt ofta. Kan gå varje halvår och kvartal, men då dubblar - fyrdubblar man kostnaderna för ombalansering också som ofta kan vara större än vad man tror.

@Alvaset Såg att han sammanställde en portfölj motsvarande magic formula, men ändrade på ett antal kriterier så den är inte lika bra magic formula. Inte prenumerant på Di så kan inte läsa artikeln. Det kommer alltid finnas någon surdeg, men det är oftast de mer riskfyllda man vill åt då de antingen kan gå riktigt bra. I snitt är det till ens fördel i alla fall, det är konceptet. Själv kommer jag inte köpa aktierna ovan, men funderar på att ha liknande regler i min amerikanska portfölj. 

@Arvid Ja, har själv inte backtestat men finns många backtest som visat på att både F-score och momentum tillsammans med värde ger bättre resultat än endast värde. Det är lite det jag syftar på. Men det är alltid svårt att säga eftersom jag inte sett något för den svenska börsen, förrutom att de olika kritierierna funkar bra individuellt.

@Peter2017 Jo, exporterar allt och sen använder sortera funktionen. Finns lite info om den här: https://support.office.com/en-us/article/Sort-data-in-a-range-or-table-6...

AndersBackman's picture
3
11
1
0
AndersBackman

När du talar om 6-månaders momentum... antar att du då menar "price index 6m"? https://www.valuesignals.com/Glossary/Details/Price_Index

Hur tar du fram poäng för det genom Börsdata?

 

Tack för en fantastisk blogg!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej Anders! Det stämmer, jag tar fram det i Excel-exporten och sorterar sen efter det och ger poäng efter uppgång. Så för säg 150 bolag får bolag med störst uppgång rank 1, medan det med lägst uppgång får rank 150 (valde också ta bort bolag som inte funnits längre än ett halvår). Sen görs detsamma för värde, där bolag med lägst värdering för rank 1 och den med högst värdering får rank 150. Detsamma för F-score. Sedan läggs alla dessa sorteringar ihop i en rank, där lägst poäng är de som rankas högst. 

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Hej igen.

När DI artikeln laddas trycker du på stoppknappen så kan man ändå läsa artikeln, så stoppas skriptets körning. Funkar på min Samsung platta. De har gjort en miss i programmeringen och skulle använt en komponent som initieras i början av laddningen istället för slutet.

Jag vet inte om det är lagligt att posta skärmdumpar från artiklar. Men att citera några i toppen tror jag är ok. Annars stoppa laddning i webbläsaren.

Fingerprint

Magnolia

Betsson

Jm

Hemfosa 

Nobia 

Gränges etc totalt 30 aktier

Som du sa, så tenderar man att få några aktier med stark prisuppgång.

Anonymous's picture
Sydarn (ej registrerad)

Tja!

Har du funderat något kring composite trend? Tror inte det är rätt term, men Faber använder ibland trender där han rankar  bolag eller index på 1m, 3m, 6m och ett år, och de aktier med bäst ranking totalt mellan dessa intervaller avgör vilken som har bäst trend. Istället för att enbart förlita sig på ett intervall

Jag har själv gått på en mina med att enbart kolla på 6m, och samtliga övriga pekade krafitgt negativt. Det skulle man undvika, men har heller inte riktigt sett någon annan använda detta tillvägagångssätt, så ingen aning om man bara skulle slösa sin tid i onödan eller om man får ut någonting av det

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar