Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Vad visar olika börssignaler i dagsläget?

Under åren av denna blogg har jag gått igenom ett antal olika börssignaler som funkat bra att använda om man helt mekanisk vill tajma börsen och minska sina nedgångar. Tänkte att det kunde vara läge nu att gå igenom dessa signaler eftersom de alla visar ganska intressanta resultat för senaste två åren och i nuläget. Här gjorde jag en stor jämförelse av tre av signalerna på tre olika tidsserier.

 

Momentum - ger köpsignal

Den mest populära signalen som jag också skrivit mycket om här på bloggen är momentum. Denna kan komma i olika former, dels absolut momentum, vilken mäter om börsen är upp eller ner senaste året och investerar efter det. En annan är 200 dagars glidande medelvärde, eller förenklat 10 månaders glidande medelvärde (nedan kallat MA10). Där investerar man om börsen stängt månaden under eller över det glidande medelvärdet. Nedan visas hur avkastningen sett ut i SIX return index om man investerat beroende på dessa två signaler för de senaste 24 åren:

 

 

Som syns så har man fått både högre avkastning och lägre risk med dessa signaler. Dessa är inte något som fungerar hela tiden. Kollar vi mer i detalj på 10-månaders glidande medelvärde så ser vi att senaste 2 åren har det lett till en del zig-zag förluster, där börsen hoppat över och under MA10 flera gånger. Samma hände under 1998 och om vi sett över varje dag så hade det också hänt under 2006.

 

 

Vad indikerar dessa signaler i dagsläget? Som man kan se i grafen ovan är det klart en bullish signal som visas och börsen är upp senaste året. Därmed visar både MA10 och absolut momentum på köpläge, men denna gång sent i börscykeln likt 1999 och 2006.

 

Konjunkturbarometern - snart sälj

En annan bra parameter för den svenska börsen är konjunkturbarometern. Den har funkat bra senaste 25 åren då den funnits och hade gett bra resultat. Om man använder substitut för den åren innan dess kan man visa att den funkat senaste 40 åren. Principen är att man säljer av aktier när man går in i en högkonjunktur, alltså om den går över 110. Det har varit en bra säljsignal senaste tre konjunkturcyklerna, men var oklar för ca 1 år sedan då den var över 110 och sen vände ner igen. Nu har den återigen gått över 110, vilket gör att om några månader kan den ge säljsignal. Denna passar också bra att använda i kombination med MA10-signalen som jag skrev om ovan.

 

 

USA:s arbetslöshet - köp

Under förra året var det en blogg som heter Philosophical Economics som skrev en hel del intressant om olika börssignaler. Han menar på att trend och momentum är bra signaler, men ännu bättre om de kombineras med fundamentala signaler. En sån är USA:s arbetslöshet som trendsignal, vilket fungerat som en bra indikator, läs mer här. Principen är att man är fullinvesterad så länge arbetslösheten faller och befinner sig under 12-månaders glidande medelvärde. Om den sen vänder använder man sig av MA10-reglerna som jag skrev om tidigare.

 

I dagsläget befinner vi oss i en positiv trend, men man kan ana en avmattning. Det kan hända att snart vänder trenden och vi går in i lågkonjunktur. Det ger lite liknande indikationer som konjunkturbarometern här i Sverige.

 

 

Slutsats

Den slutsats man kan dra från dessa signaler är att de fundamentala signalerna som visar på den underliggande ekonomin visar på att man bör ligga fortsatt investerad, men att det snart kan gå över till säljsignaler. Momentum visar också på att man ska ligga fortsatt investerad. Det indikerar att vi börjar närma oss en konjunkturtopp och att vi kan inom de kommande 1-2 åren se en topp i både börs och konjunktur. När det sker vet ingen och på vilken nivå det sker är också oklart. Börsen kan bli manisk och gå upp 30 % eller mer, det har skett förut. 

 

Något man också kan dra från dessa signaler är att de är ganska trubbiga verktyg. De är inte sanna hela tiden, utan kan vara bra indikatorer. Dessutom har de visat sig fungera mindre bra med kvantitativa strategier, så jag investerar själv i kvantitativa strategier och trendföljning separat. Om man vill använda trendföljning i sin kvantitativa portfölj är det oftast bättre att använda hedge, där man går kort index med mini-futures när börsen ger en säljsignal. Men man ska också vara medveten om att man ibland genomlider zig-zag förluster. Under de senaste två åren där man skulle förlorat uppskattningsvis 10 % avkastning på en sådan hedge, vilket förhoppningsvis man vinner tillbaka nästa gång en nedgång sker.

Taggar (blogg): 
Otto's picture
2
18
0
0
Otto

Intressant.

Vad använder du för datakälla för den amerikanska arbetslösheten?

MVH

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern
Otto's picture
2
18
0
0
Otto

Tack.

Har du funderat på om du ska ha skilda trendverktyg för olika marknader?

Alltså: amerikansk arbetsmarknadsstatistik i kombination med momentum (MA10) för S&P 500 styr när du går i och ur amerikanska aktier, medan svensk arbetsmarknadsstatistik (eller konjunkturbarometern) i kombination med MA10 på SIXPRX styr när du går i och ur svenska aktier?

Mer att hålla reda på, men kanske också mer träffsäkert?

Ytterligare en bear-indikator är när ISM Survey's PMI sjunker under 50
https://www.instituteforsupplymanagement.org/ismreport/mfgrob.cfm?SSO=1

I den senaste rapporten är det dock rätt många mätetal som rör sig positivt (d.v.s. förstärker bull-trenden). 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Går inte själv på alla dessa signaler, utan ser de mest som bra indikatorer att utgå ifrån. Båda alternativen du nämner fungerar bra i olika tester. Här är på amerikansk arbetsmarknadsstatistik och momentum: http://investingforaliving.us/2016/06/08/using-economic-indicators-to-ti...

Här är för konjunkturbarometer plus momentum: https://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/absolut-momentum-vs-movin...

Båda fungerar helt klart bra om man utgår från det. Själv har jag valt att inte tajma börs, utan lägga upp två skilda strategier där en del är lång i aktier och en del är marknadstajmande men i flera tillgångar (trendföljande). Anledningen till att jag delat upp det är 1. då marknadstajming fungerar mindre bra i de kvantitativa strategier jag investerar i. 2. då relativt momentum/trendföljning på flera olika marknader fungerar bättre. Relativt momentum fungerar också oftast bättre än att tajma börs med indikatorerna ovan, vilket man kan t.ex. utnyttja i Dual momentum.

ceden's picture
9
44
1
0
ceden

men om vi säger att det skulle komma en riktig björn marknad, skulle du ändå köpa nytt i dina portföljer?

Jag presonligen går lite efter sma200 å ema50 så om jag när jag ska uppdatera mina portföljer å ser att den är under så väntar jag till nästa månad, å fortsätter tills den kliver över. För även kvantitativa strategier har det jobbigt i björn marknad

 

Otto's picture
2
18
0
0
Otto

För övrigt hittade jag data för svensk arbetslöshet här:
http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/arbetskraftsundersokningar/arbetskraftsundersokningarna-aku/pong/tabell-och-diagram/sasongrensade-data/sasongrensade-serier-manad/

Förslagsvis kan man välja serien "Säsongrensade serier, månad, 20–64 år (xlsx)"

Där finns redan ett diagram över arbetslösa som andel av befolkningen, och det går lätt att lägga in en trendlinje med 10 perioders glidande medelvärde. 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@ceden Jo, det skulle jag göra men ändå vara försiktig. Vi har ju i stort sett upplevt exakt det nu senaste två åren då det var samma mönster som en björnmarknad agerar initialt, och då köpte jag som vanligt vilket gav bra resultat. Även om det mycket väl kan fortsätta ner om börsen visar sälj så är det fortfarande bra att köpa på dippar snarare än på toppar.

Björnmarkander bjuder ofta på många köptillfällen också, det är oftast att man inte vill gå in i en björnmarkand med för mycket kapital. Min strategi är att försöka ligga nära min målallokering, men bygga upp lite mer kassa genom de månadsvisa insättningarna för att kunna passa på då köplägen bjuds. September 2015 och januari 2016 var två sådana tillfällen. Förväntad avkastning när börsen gått ner med -20 % är ofta hög, men då måste man också vara medveten om att börsen mycket väl kan fortsätta ner 30-40 % till. Därför är det bra att investera succesivt om man har för avsikt att ligga lång. Min målallokering är att ha 50-60 % som alltid är i aktier och 30 % i trendföljande strategier.

@Otto Tack! Ser trevligt ut. Kanske får kolla in något liknande för Sverige, men trenderna har varit ganska oklara i jämförelse med USA. Säg till om du hittar något bra system.

ceden's picture
9
44
1
0
ceden

jag har samma i stort sett,

60% aktier,  30% trendföljande strategier å 10% likvid är den sista 10an jag brottas med väldigt mycket om jag ska ha eller inte ha, kan vara bra om läge ges men samtidigt svårt att se det läget å ligga investerad över tid kan visa sig vara bättre

 

Anonymous's picture
Phii (ej registrerad)

Hej! Har du testat om den enkla MA10 månadsvis slår olika beroende på vilket datum varje månad man har som brytpunkt. Antar att din kurva är per den sista/första varje månad, men vad händer om man kör på 10e, 15e eller 20e t.ex. varje månad, det är ju endå ett relativt sett få avstämmningspunkter man åratar om så borde kunna slå en hel del?

 

Tack för bra inlägg som vanligt!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@ceden Ja, självklart. Tänker att man kan leka aktiv men inte göra så mycket, skapar man inte så mycket skada förhoppningsvis på portföljen. Tid i marknaden är det som oftast skapar avkastning.

@Phii Ja, sett någon sådan studie men kommer inte ihåg källan. Skiljer lite beroende på datum, men den sista är helt okej. Philosophical economics har skrivit en del om MA10 strategierna och kanske nämner det: http://philosophicaleconomics.com/

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar