Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Value composite screenerverktyg till Börsdata

Flera läsare har hört av sig och frågat hur man kan göra en Value composite screen utifrån Börsdata. Själv har jag hittills gjort det genom att göra en screen på Börsdata och sedan markera allt och kopiera över till Excel för att sortera. Nu har en av mina läsare utvecklat ett bättre sätt som gärna delas med av, ett ark i Google Docs. Här är länken till dokumentet och för att kunna redigera det själv så behöver man kopiera det in i sitt eget Google Docs konto.

 

I dokumentet finns ytterligare instruktioner om hur man ska gå till väga för att kunna göra en Value composite screen, men huvudprincipen är ganska lätt. Först loggar man in på Börsdata och gör en screen där med EV/FCF, EV/EBITDA, P/E, P/S, P/B. Sen kopierar man över allt till Google Docs, under fliken Börsdata (och tar bort investmentbolag). Slutligen anger man totala beloppet man vill köpa under fliken "Att köpa", så sorterar det ut det automatiskt och hur många aktier man ska investera i varje bolag. Det finns också två varianter av Trending value med i arket, med både 6 månaders och 12 månaders momentum. Courtagekostnad står också angiven, så man kan lätt se hur mycket det skulle kosta att köpa aktierna.

 

Som en disclaimer ska jag säga att jag inte själv har utformat verktyget utan det är min läsare som snällt delar detta. Läsaren vill också säga att allt kanske inte fungerar perfekt, så dokumentet används på egen risk. Utöver det så tas feedback gärna emot, för att kunna göra det ännu bättre och fixa till eventuella buggar. Hoppas verktyget uppskattas, jag gillar i alla fall det starkt och kommer framöver använda det för att screena billiga aktier.

 

EDIT:

Några problem uppdagades i version 1 av Trending value-dokumentet. Det stora problemet var att rankingen tog med negativa tal, så maxranken blev lägre i vissa kategorier. Här är den uppdaterade versionen. Länken ovan är också uppdaterad.

 

En läsare har utökat ovanstående screenerverktyg för att inkludera momentum och Nordiska aktier. Här finns den versionen.

 

Då det endast är ca 170 bolag är topp 10 % efter värde som används för momentum ganska snävt. För att utöka det till topp 20 % går det att ändra i sista kolumnerna "1 decil sorterad på..." i screenern från 90 till 80.

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
PB (ej registrerad)

Det finns ett problem med PERCENTRANK i formeln som rankar ett värde i förhållande till alla andra värden och det är att negativa tal anses som "bäst". Det tas om hand om för de värden som är negativa i sig men inte för alla andra positiva tal som kommer rankas i förhållande till de negativa talen och därmed få en sämre rank. Är det tex många negativa tal bland ett nyckeltal så får det bästa positiva talen en sämre rank än vad det borde få.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Bra noterat. Såg det nu. Blir ju i stort sätt liknande sortering, men störande ändå. Ska skriva till han som gjort det om det.

Anonymous's picture
hotlipps (ej registrerad)

Har hört att sheirholders yeild är på gång i börsdata  då kan man göra CV2. Är det något du vet om närdet kommer ?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ok, kul! De verkar ha en massa funktioner på gång. De är på gång att utforma en värdescreener nu under hösten som de ska komma med, då ska man i stort sett kunna göra en value composite-screen där. Fick svar på Twitter till detta inlägg om det: https://twitter.com/40procent20ar/status/775773034921820160 Ser fram emot det!

Anonymous's picture
Tobias (ej registrerad)

Vilket fantastiskt verktyg. Verkligen snyggt. Bra jobbat!

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Tack för att du/ni delar. Snyggt och användbart, men inte komplett för hur jag använder Value composite och börsdata.

Först några frågor:

  • Är tickern (under ref) hämtad automatiskt, eller är det manuellt ifyllt?
  • Är sektorindelningen hämtad automatiskt, eller är det manuellt inmatat?

Om något av ovan är hämtat automatiskt skulle jag gärna få veta hur.

Så till förbättringsförslagen:

  • Jag skulle gärna se att alla listor i börsdata fanns  med ticker så att man kan använda verktyget för samtliga aktier (likt det du vill göra enligt ditt inlägg från 26 okt 2016.
  • Om ref byggs ut med alla tickers kan man också, via googlefinance(), komplettera med market-cap för varje bolag. Market cap är ett bättre sätt att välja bolag än att titta på vilken lista det är noterat.
  • Med hjälp av googlefinance() kan man också ta fram i vilken valuta en aktie är listad, detta skulle kunna användas för att i arket sortera de olika länderna (om det inte låter sig göras på annat sätt)

Åter igentack för att ni delar. Har ni ett sätt att automatiskt hämta tickers och/eller sektorer är jag intresserad. Kompletteras ref-arket så det innehåller alla bolag blir arket än mer komplett och kan användas även av oss som tittar utanför svensk mid och large-cap

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern
  • Tror både ticker och sektorindelning är hämtade från databaser men manuellt inlagt. Så därför är det svårt att utöka till flera listor, utan det får man göra på annat sätt. 
  • Smart kommentar om det med market cap. Då kan man inkludera hela Stockholmsbörsen etc. Samma med det om valutan

Får se hur det blir med utvecklingen av detta verktyg. Det kan snart bli så att alla dessa funktioner kommer att vara inbyggda i Börsdata i den nya uppdateringen. Men bra kommentarer överlag, går lätt att generalisera screenern, även om det blir lite jobb (1000 bolag tar lite mer tid än 150 bolag).

Anonymous's picture
Roland (ej registrerad)

Hej!

Jag är inte människa till att få ordning på momentumrankingen i filen - value fungerar utmärkt men i rutan för momentumkombinerad ranking under "att köpa" så står det bara #N/A. Är det jag som missar något helt uppenbart? Har sparat om filen flera gånger och kopierat innehållet från börsdata flera gånger samt justerat antalet aktier till det korrekta. Tacksam om något har tips!

Mvh

Roland

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej Roland! 

Hade också problem med det nyligen. Fick nyligen ta del av en omarbetad och förbättrad version för screenern, se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gq3euTpjNTjhqXeIawWOPLZKqVQXRL0L... Testa om den funkar. 

Anonymous's picture
Roland (ej registrerad)

Jättestort tack - kanonsnygg fil - och som alltid trevlig kvällsläsning i ditt senaste inlägg. Keep it up!

 

Roland

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar