Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Vidare studier i net-nets

På senare tid har jag fokuserat allt mer på att spara i net-nets i min aktiva portfölj. Detta då net-nets erbjuder en alldeles enastående avkastning på närmare 20-30 % per år och om man är hård i sina kriterier kan man få en avkastning på 30-40 % per år. Det innebär att man kan dubbla kapitalet på 2-3 år, vilket är en enastående takt. I dagsläget fokuserar jag på Norden och Nordamerika då dessa är lätta att investera i billigt via Avanza och Nordnet.

 

Nyligen läste jag klart boken "The Net Current Asset Value Approach to Stock Investing" av Victor Wendl. Boken gick igenom hur net-nets har presterat i USA under åren 1950-2009, ungefär hur många de var och hur bra olika kriterier har gått. Net-nets med låga P/E-tal och de bolag som ger direktavkastning gav lite bättre egenskaper, men var svårare att hitta. Boken visade på ca 19 % per år avkastning under dessa år, men om man endast kollar på investerade år var det över 25 %. Däremot var kriterierna lite väl hårda och minsta marknadsvärde satt lite väl högt, vilket gjorde att många net-nets inte togs med. Jämför man med Tobias Carlisles test, som också tar med mindre net-nets, så gav den senare delen av perioden en avkastning på runt 30 % per år. Boken som helhet var intressant, men inte ett köp som riktigt rekommenderas då man kan läsa mycket om detta på annat håll. Istället rekommenderar jag att läsa Victor Wendls artiklar på Seeking Alpha.

 

En annan inne i net-net svängen som ger regelbundet bra tips är Evan på Net-net hunter. Jag har börjat prenumera på hans nyhetsbrev och det kommer regelbundet läsvärda mail. Evan har utvecklat en checklista för net-nets som jag verkligen gillar och utgått ifrån när jag skrivit min egen. En liknande tjänst som nyligen länkades av Värdebyrån på Twitter är Valueheadz. Också på denna sida finns det en massa bra inlägg om hur man kan öka sin net-net avkastning. Det finns både värdefulla artiklar om empiriskt stöd för net-nets samt praktiska tips om hur man kan öka sin avkastning.

 

För tillfället läser jag boken "Value investing" av James Montier. Där finns också ett kapitel om net-nets och han har visat att de har gett en bra avkastning globalt sett. Det intressanta som visas där är att de största marknaderna för net-nets är i USA och Japan. Kollar man i dagsläget finns det flest net-nets i länder så som USA, Japan, Australien, Tyskland, Hong Kong och Singapore. De två sistnämnda kanske man ska vara lite skeptiskt till, då de kan ha en överrepresentation av kinesiska net-nets som många gånger inte brukar vara riktiga net-nets. Utöver dessa marknader finns det otroligt många net-nets på OTC i USA, vilket kan vara intressant att kolla på.

 

Mina senaste net-nets inköp är Addvantage Technologies och Richardsons Electronics. Kan rekommendera att läsa artiklarna skrivna av Värdebyrån och Nicholas Bodnar om båda dessa bolag. Nästa bok på tur med kapitel om net-nets är "The Manual of Ideas".

 

Här är också två bra tips på bra net-nets bloggar (förrutom Värdebyrån):

http://deepvalueideas.com/

https://cigarrfimpar.wordpress.com/

 

Min nuvarande checklista för net-nets:

 • F-score 5 eller över
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder
 • Lågt pris till NCAV (< 66 %)
 • Tidigare pris över NCAV senaste 5 åren
 • Tidigare gått med okej vinst
 • Stabilt antal aktier
 • NCAV minskar inte drastiskt (-30 % eller mer per år)
 • Icke-kinesiskt
 • Har försäljning

 

Extra kriterier:

 • Bra ledning
 • Insiders äger stor del
 • Insiders köper aktier
 • Mycket likvider
 • Lågt P/E-tal
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
S&U (ej registrerad)

Jag tror svåraste biten med netnets är att omsätta en så stor andel av portföljen som möjligt i netnets, utan att ta för stor enskild risk i ett bolag så man riskerar en totalt stor portföljrisk eller individuell psykologik risk som kan paja strategin.

Ja, de bästa netnetsen överpresterar men de är ganska få till antalet (tvivlar på att du hittar över 5 st som klarar kriterierna ovan nu efter att OTC blivit svårare att handla på?) men även de hyfsade avkastar i snitt mer än vad man kan hitta i alternativa placeringar. Om för stor andel av portföljen hamnar i cash eller ger sämre avkastning på annat håll är det oftast fördelaktigare med lägre krav per netnet men högre portföljandel av netnets.

Tror nyckeln till framgång är att optimera insatserna per netnet för att omsätta så mycket som möjligt där pengarna jobbar bäst och där kan checklistan vara bra att bygga en stege ifrån.

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jag håller med. Min tanke är att leta bland de billigaste först (värderade lägre än 0,5xNCAV) för att sedan gå uppåt. Vissa tidpunkter får man kanske nöja sig med aktier precis under NCAV, medan andra kan man nog vara mer nogrann. Också om man investerar i NCAV löpande när man hittar någon kan man undgå det problemet. Får se om det kommer bli ett större problem framöver, men i dagsläget finns det ganska många NCAV där ute, om än av varierande kvalitet. Tror i alla fall att det bör att få tag på åtminstone 10 internationella net-nets en given tidpunkt. Sen fungerar checklistan mer som ett poängkort, fler poäng desto bättre, snarare än en kravlista.

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Som vanligt är du steget före mig. Jag har ett halvfärdigt inlägg med i stort sätt samma innehåll (samma källor till regler för net-nets, så de är väldigt lika)

Kul att höra ditt (ooch S&U:s) resonemang, jag skall göra lite ytterligare hemläxa så kommer säkert lite frågor senare :)

Värdebyrån's picture
1
1
0
0
Värdebyrån

Uppskattar det arbete du lägger ner investerarfysikern, Bra läsning som vanligt! :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar