Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

You know nothing

Ju mer man läser desto mer inser man hur lite man vet. Speciellt gäller det sådana saker där det inte finns några självklara svar, så som hur börsen och ekonomin ska utveckla sig i morgon eller det närmaste året. Efter att febrilt följt finansiell media och olika bloggare i några år nu så kan jag säga att jag blir ännu mer övertygad att det är extremt svårt att förutse morgondagen och utvecklingen framöver. Det enda man kan göra är att se på dagens läge, göra en bedömning och inte ta för stora risker. Man förstår verkligen varför erfarna investerare många gånger helt gett upp någon slags marknadstajming eller liknande approacher, många gånger har de insett att de inte kan säga varken bu eller bä.

 

Ett återkommande tema på diverse bloggar är hur börsen är högt värderad och kommer falla. Dessutom att det är en bubbla i tillgångar kopplade till räntor, som obligationer och bostäder. I och med den initiala nedgången på börsen trodde många, inklusive jag själv, på fortsatta nedgångar och att vi nu skulle se ett börsras. Nu har börserna snarare vänt upp och vi ser nya rekordnivåer på börserna. Många trender som rådde förra året har fortsatt starkt i år, och ännu har inte domedagsprofeterna fått rätt. Småbolagen här i Sverige har genomgått ett ordentligt rally och Stockholm mid cap är upp med + 35 % i årstakt. Det är en otrolig uppgång när man tänker efter och man kan undra hur länge det kan fortsätta. Men en trend håller i sig mycket längre än man tror och så kan denna.

 

Det enda man kan göra är att vara ödmjuk i sin egen förmåga och göra väl informerade val. Visst har vi en högt värderad amerikansk börs, men börserna i resten av världen har i dagsläget en lägre värdering än under 2007. Visst har vi höga priser på bostäder i Sverige, men förutsatt att räntorna är låga går dessa att försvara. Det enda man kan göra är att inte ta för stora risker och vara väl medveten om de risker man tar. Jag brukar regelbundet skriva och säga att man alltid ska vara beredd för en 50 %-ig nedgång i aktier, det kan alltid komma och man ska vara förberedd för en sådan i portföljen. Men också åt samma tankesätt bör man vara beredd på en 100 %-ig uppgång i aktier, för en sådan kan alltid ske och något man aldrig vet. Det har skett sedan januari 2014 i svenska småbolag, den tidpunkt jag började blogga och många skrev att börsen var högt värderad och tvekade att investera. Man vet aldrig när det kommer till investeringar.

 

Det är trots denna ovisshet en ganska intressant period vi är inne i nu. Börsen har vänt från en nedåtgående trend till att gå upp nu på senaste tiden. Svenska småbolag är upp mycket senaste året, intresset verkar rekordhögt med över 70 % nya aktieägare bland de största aktierna hos Avanza och att satsa på hög direktavkastning och högt avkastande räntepapper har fortsatt lönat sig. Allmänt verkar oron från början av året vara bortblåst och vi kanske är inne i en stundande tjurmarknad. Eller så är detta en riktigt långdragen bull trap och allt vänder ner igen. Som sagt, man vet ingenting.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

"Som sagt, man vet ingenting". Helt rätt. :-)

Men man kan alltid gissa. Alla kan gissa, men några är bättre på att gissa än andra. De som är bättre på att gissa har ofta kunskap och erfarenhet. Kunskap och erfarenhet är två viktiga parametrar när det gäller aktieinvesteringar. :-)

Det är alltid bättre att göra egna gissningar (analyser, bedömningar) än att tro på media, finansbranschen eller andra bloggare.

Jag gissar därmed att du är på rätt väg med dina investeringar....  :-)

Besser

Anonymous's picture
LesserFool (ej registrerad)

Klokt skrivet, Investerarfysikern.

Jag följer med intresse din blogg och tillämpar själv ett kvantitativt förhållningssätt på stora delar av mina innehav. Marknadstajmin handlar (åtminstone för min del) till mycket stor del om tur. Jag känner mig mer bekväm i att förlita mig på förutbestämda investeringsregler än på att min tilldelning av tur ska vara tillräckligt stor. Eller att min magkänsla ska vara tillräckligt korrekt för den delen.

Stort tack för en intressant och välskriven blogg.

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Kloka ord som vanligt. Kanske är det inte den allra smartaste som det går bäst för på börsen, utan snarare den som insett att det inte går att gissa bättre än andra i en komplicerad värld och därför avstår från det. 

Jag tycker mig ana ett personlighetsdrag hos många människor som jag själv inte riktigt känner igen mig i/har svårt att relatera till. Många verkar ha en väldigt stark tro till sin egen förmåga att lyckas bättre än andra, utan att riktigt inse sina begränsningar. Inom finans/börs yttrar det här sig som att man hela tiden tror sig kunna välja ut de aktier som kommer gå bättre än index. Och då mest utifrån subjektiva uppfattningar, extrapoleringar, känsla eller någon annan aspekt som mest handlar om ens personliga förhållande till aktierna.

Btw, vad tänker du om det här momentumfiltret jämfört med det traditionella http://www.quant-investing.com/news/2016/10/13/twelve-months-minus-one-month-momentum-added-to-the-screener-(12-1-month-momentum)

Abbe's picture
0
4
0
0
Abbe

Jag håller med i stort och vill främst tacka för ännu en intressant blogg. Jag vill ändå anmäla en avvikande åsikt om en liten petitess:

"Visst har vi en högt värderad amerikansk börs, men börserna i resten av världen har i dagsläget en lägre värdering än under 2007."

Det stämmer säkert i sak, men jag anar mellan raderna den implicita slutsatsen att "och då kraschade det ju ordentligt så...". Den slutsatsen menar jag är är felaktig eftersom raset år 2007 inte kom sig av en lång period av övervärdering utan berodde på andra externa faktorer (dvs finanskrisen). År 2007 är därför en dålig jämförelse om vi diskuterar börsens värdering.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Tack för alla kommentarer. Roligt att de är flera av liknande åsikt. Tror allmänt att det är en tendens hos många att överskatta sin förmåga att utvärdera börs och aktier, både hos nybörjare som experter. Kan säga att inte minst bland ingenjörer och fysiker som jag rör mig bland finns den tendensen, vilka ofta resonerar att de kan matematik, och därmed implicit är bra på börs och finans.

@G-ice Det nya måttet på Quant-investing är det som är standard i literaturen. Själv använder jag inte det, eftersom det är krånligare att räkna ut. Men finns det lättåtkompligt är det bättre att använda, eftersom många visar att senaste månadens rörelser kan ha för stor påverkan etc. I linje med Alpha Architects "kvalitetsmomentum", där man vill ha jämnt momentum över flera olika tidsperioder.

@Abbe Tror vi säger lite samma sak. Menar på att i USA är börserna värderade 40 % högre än 2007, vilket gör att många ropar varg, men i resten av världen är börserna värderade -30 % sedan 2007, vilka många ignorerar. Så det skiljer sig mycket om i världen och håller med dig att bara utifrån att se tillbaka till 2007 och jämföra med de nivåerna automatiskt visar på att börsen ska krascha.

Anonymous's picture
Utlandsutdelaren (ej registrerad)

Det är intressant med det höga antalet nya sparare. Även om småsparares kapital är relativt litet tror jag faktiskt att ISK-reformen och de låga courtagen bidrar både till ökade kurser och lägre nedgångar. Småsparare tenderar att äga ganska långsiktigt. Vore intressant att se forskning på området.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Intressant observation. Satt precis och kollade index och ser nu att sedan ISK infördes har mid cap gett + 230 % i avkastning mot + 80 % för OMXS30. Troligtvis av en stor push av småsparare, som gärna handlar på de mindre listorna. Frågan är om man vaggas in i någon tro att alla äger långsiktigt? Många kan gripas av panik om börserna går ner brett, något vi inte sett bland småbolagen trots nedgångarna senaste 1,5 året. Tycker detta inlägg på Avanzas blogg visar på att många av de som varit långsiktiga investerare med många aktier inte direkt såg några nedgångar mellan sommaren 2015 och sommaren 2016 då småbolagsindex fortsatt gick upp: http://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-riskspridning/ Vore intressant att se om effekten håller i sig framöver.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar