Investerarfysikern
Likes
729
Antal inlägg
1280
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
14 september

Krasch i Bitcoin och kryptovalutor

I skrivande stund pågår en krasch i Bitcoin och kryptovalutor och Bitcoin handlas nu till närmare 3500 USD mot 5000 USD för ungefär två veckor sen. Nu i efterhand visade sig att mitt inlägg "Deja vu i Bitcoins och krytpovalutor?" nästan pricka toppen i början av månaden. I det inlägget varnade jag för att vid senaste bubblan vi såg i Bitcoin och kryptovalutor så föll dessa med 80-90 % efterföljande år. 

 

De senaste veckorna har lett in på den banan. Bitcoin har tappat ca 30 % av sitt värde sen 1:a september, se graf nedan. Mycket av detta beror på att Kina gjorde mycket av kryptovalutarelaterade verksamheter olagliga, så som att förbjuda växling och ICO (initial coin offering). 

 

 

Som vanligt är de mindre valutorna än Bitcoin mer drabbade, speciellt efter årets stora uppgång. Värdet på dessa har gått ner från 98 miljarder USD till 62 miljarder, en nedgång på över 35 %. Nedan visas utvecklingen för senaste månaden.

 

 

Stora skillnaden i denna uppgång är att den är just varit bredare. En stor anledning till detta är Etherum och det som Etherum introducerat på marknaden med så kallade ICO = initial coin offerings. ICO fungerar på liknande sätt som IPO/nynotering. Det innebär helt enkelt att man nynoterar en ny kryptovaluta som fungerar som en slags aktie i ett nytt koncept/bolag. Detta gör att nya ICO får in pengar för att utveckla nya idéer, så som t.ex. en digital plånbok för flera olika valutor i tillväxtländer där alla överföringar sker med blockkedjan. Flera ICO:er har dragit in stora belopp på dessa sätt som sträckt sig över 100 miljoner USD. Problemet var just att detta inte är reglerat, vilket gjorde att det skedde flera bedrägerier, så pass att Kina valde att göra det olagligt. 

 

Vi får se hur det fortsätter nu med denna trend. Att priset faller med 30-40 % i kryptovärlden och sen går upp igen är inte omöjligt. Men hysterin var ganska hög och bubbeltendenserna var ganska tydliga, så vi kan ha sett en topp. Framtiden får utvisa. 

 

Mer läsning:

https://pensionpartners.com/how-much-bitcoin-are-you-willing-to-lose/

Taggar (blogg): 
2 september

Deja vu i Bitcoins och krytpovalutor?

Bitcoin har gått upp ordentligt i år och det är svårt att missa uppmärksamheten den får när tidningar gör "blivit rik"-reportage (som nu också kommit i Business Insider och ett ytterligare i SvD). Bitcoin-priset ligger i skrivande stund på över 4500 USD, upp från 200 USD från drygt 2 år sedan. Det innebär en uppgång på runt 22 gånger, vilket är en enorm uppgång.  Nedan visas en graf över utvecklingen för det senaste året. 

 

 

 

De andra kryptovalutorna har gått ännu bättre, där Etherum är näst störst och ungefär hälften så stor jämfört med Bitcoin. Totalt utgör nu Bitcoin bara runt hälften av hela marknadsvärdet för kryptovalutor.

 

Själv känner jag lite deja vu-känsla av denna uppgång. Senast vi såg detta var i slutet av 2013, då Bitcoin på ett halvår gick upp från ca 100 USD till 1200 USD. Total market cap uppgick då 15 miljarder USD och det var då andra kryptovalutor började bli stora och såg ökningar som idag. Det var då jag först läste på om Bitcoin och köpte mina första. Testade också på att mynta kryptovalutor och förstå sig på communityt och vad hela tekniken bygger på. Det var också intressant nog första bubblan jag var aktivt med i.

 

Det intressanta är att se vad som hände året efter den bubblan. Nedan visas toppnoteringarna från december 2013 på Coinmarketcap.com. Då noterades Bitcoin i 1083 USD, en fjärdedel av dagens nivå, samt de andra kryptovalutorna som var klart mycket mindre.

 

Coinmarketcap Historical Snapshot 2013-12-01

 

Vad hände året efter? Nedgångar efter förra bubblan från december 2013 till februari 2015 var följande:

 

1. Bitcoin -80 %

2. Ripple -90 %

3. Litecoin - 95 %

4. Peercoin -97 %

5. Namecoin -97 %

 

Det är i helt klart samma nivå som IT-aktierna efter IT-bubblan. Nu är Ripple upp 4 gånger och Litecoin upp 50 % sedan toppnoteringen 2017, men visar ändå på volatiliteten och de stora nedgångarna som följer denna typ av bubbla. Skillnaden är också att i dagsläget är att totala market cap 150 miljarder USD, alltså 10 gånger högre än det 2013.

 

Förespråkarna av Bitcoin har förhoppningen att den antingen ska byta ut dagens transaktionssystem eller guldet. Dagens värdering för guld är 7 800 miljarder, vilket gör att kryptovalutor utgör 2 % av det värdet. Så om kryptovalutor ska bli lika värt som guld kan de gå upp 50 gånger till, eller till över 100 000 USD per Bitcoin som många förespråkar.

 

Det verkar som att Bitcoin verkar vara här för att stanna, annars hade vi nog troligtvis inte återigen sett en uppgång efter förra bubblan. Till vilken värdering är däremot frågan och om vi ser en bubbla i dagsläget. Blockchain är en intressant teknik, men jag ser ett antal problem med Bitcoin vilka är följande:

  • För volatilt för att ersätta existerande valutor för överföringar.
  • Finns inget som hindrar att skapa nya kryptovalutor, i dagsläget finns det över 800. 
  • Problem med dyra överföringar i dagsläget med Bitcoin. Kan kosta närmare 30 kr per överföring.
  • Bitcoin börjar avknoppas och det börjar bli mer och mer olika Bitcoins. Senast var det Bitcoin cash som värderas till en sjundedel av Bitcoin.
  • Bitcoin som tillgång ger inga utdelningar/ränta så som majoriteten av världens tillgångar. Värdet är bara vad folk sätter det till, som guld och samlingsföremål.
  • Guld är fysiskt och i begränsad mängd. Bitcoin kan försvinna genom att skicka till fel adress och så vidare. Inte alls uppbackat på samma sätt som guld.
  • Om man vill använda blockchain finns det inget som hindrar en bank eller liknande för att starta sin egen blockchain för sina transaktioner. 

 

Det finns mycket som talar emot Bitcoin och för min egen del är en av de främsta osäkerheten och att det är en elektronisk tillgång. Man märker att det är ganska lätt att tappa bort Bitcoin, vilket gör att jag inte är bekväm med att ha för mycket. Men jag tror på tekniken och blockchain verkar vara ett riktigt smart system för att föra över pengar i ett decentraliserat nätverk användande kryptering. 

 

Det svåra att säga är vad vi kommer se av Bitcoin framöver. Själv tror jag vi är i en bubbla för tillfället och kommer nog se att Bitcoin kommer falla ner till en mer stabil nivå på kanske 1000-2000 USD igen. På sikt kanske den kommer gå upp igen då vi ser att det finns en vilja att använda Bitcoin som investering. Kryptovalutorna kan bli värt över 1 000 miljarder USD på sikt (6-7 dubbling mot idag), men om det skulle ske så kommer det ta ett tag som med alla nya tekniker. För att jämföra är det motsvarande Australiens eller Koreas börsvärde.

Taggar (blogg): 
15 juni

Bitcoin-investering och bubbla

När jag startade denna blogg blev jag intresserad av Bitcoin. Detta var i början av 2014 då förra Bitcoin-bubblan skedde och Bitcoin fick stor exponering i media. Det var några kompisar som kände till Bitcoin och berättade om konceptet. Själv tyckte jag det var intressant, speciellt då jag är intresserad av både teknik och matematik. Konceptet med blockkedjan är intressant och vi har nu sett ett ökat intresse bland banker och så vidare.

 

Nu har Bitcoin återigen kommit upp i medias intresse och vi har sett en enorm uppgång i år där Bitcoin dubblats i värde senaste månaden. Nedan visas grafen sedan 2010 och vi ser en enorm uppgång på senare tid. Nu verkar det som vi har sett en topp och Bitcoin i skrivande stund kraschar priset då vi sett en nedgång på -25 % på några dagar.

 

 

 

Sedan förra bubblan under 2014 har jag behållt mina Bitcoin och insåg nu att det trots nedgången är den bästa investering jag gjort hittills. Då Bitcoin är mycket spekulativt i sin natur valde jag bara att köpa lite, vilket gjorde att jag köpte en halv Bitcoin för 1600 kr våren 2014 plus lite mining på stationära datorn hemma (uppskattningsvis 200 kr i elkostnad). Mina Bitcoin är nu värda 12 000 kr (ner från 16 000 kr i helgen), vilket innebär en avkastning på 570 %, eller 87 % per år i 3 år.

 

Bitcoin är verkligen en intressant fallstudie, då det visat sig fungera extremt bra att applicera trendföljning på det. Det visar också lite på hur man själv beter sig och resonerar när man äger en volatil tillgång. Själv var jag sugen på att köpa ytterligare en halv bitcoin till under 2015 när priset stod i 230 USD, vilket i dagsläget hade gett mer än 10 gånger pengarna. Men jag höll också på att ge upp och sälja av mina Bitcoin. Investering är verkligen svårt på kort sikt, men på längre sikt kan man få rätt. Joel Greenblatt har sagt att det oftast tar ungefär 3 år för en aktie som är undervärderad att bli fullvärderad och 3 år är en horisont som ofta återkommer i cykler för värdeinvestering och trendföljning.

 

Vad nu Bitcoin kommer att bli värderad framöver är svårt att säga, men vi kanske såg en topp nu för att priset återigen kommer gå ner till någon mer stabil platå. Detta är vad som skett senaste gångerna Bitcoin gått upp i pris och troligtvis denna gång igen. Det verkar som att Bitcoin är här för att stanna nu och vi får se vad nästa stabila prisnivå kan hamna på. Vägen dit kommer i alla fall bli volatil. 

 

Ny kvantitativ aktietjänst - Börslabbet

För den som vill komma igång att investera i väl beprövade aktiestrategier och utveckla sig själv som investerare finns den nya aktietjänsten Börslabbet. Läs mer på Börslabbets hemsida:

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (99)
Oct (1)

Taggar