Investerarfysikern
Likes
729
Antal inlägg
1280
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
18 augusti 2015

Tethys Oil kvartal 2

Som jag skrev i helgen köpte jag Tethys Oil inför andra kvartalets rapport. Nu var mottagningen ganska ljum och jag hade likaväl kunnat vänta. Däremot var rapporten helt okej med ett bättre resultat i andra kvartalet än i det första. Tethys kommer som vanligt med vettiga beslut och är ett av de mer investerarvänliga företagen jag observerat.

 

Nytt för detta kvartal är att de lägger om sitt mål för skuldsättningsgraden så att den ska vara 30-40 % och de ska i stort sett arbeta bort sin nettokassa. Detta ska ske på två sätt; att köpa billiga tillgångar på grund av oljeprisfallet och överföra kapital till ägarna. I dagsläget ligger de på en skuldsättningsgrad på runt 10 %, vilket är alldeles för lite för att vara sunt. Läste nyligen i What works on wall street att de bolag som gått bäst har är de med en mellanstor skuldsättningsgrad, typ 20:e-percentil till 80:e percentil, vilket innebär att 10 % är för lågt men att 30-40 % är alldeles lagom. Så de gör helt rätt med att försöka hitta någon användning för pengarna.

 

Med denna rapport bakom sig så tyder det på att jag likaväl kunnat vänta med att köpa Tethys. Däremot så är det svårt att spekulera i hur oljepriset går och då jag tog en liten position finns det utrymme att öka. Nu får vi se om det fortsätter nedåt, men det finns mycket som talar att 40 USD är botten (marginalproduktion etc) och många prognosmakare säger att vi inte ska mycket lägre:

http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/08/18/oljepriset-drojer/

 

Visst, det finns en risk att olja kommer vara för evigt nedpressat i pris. Men vid nivåer på 40 USD gör Tethys fortsatt vinst och har möjlighet att göra bra förvärv utifrån sitt kassaflöde. Det leder till att Tethys kan fortsatt vara en bra investering vid ett lågt oljepris. Men oljan kan dyka ännu mer och det nya normala kan bli 20-30 USD, vilket skulle göra olja till en mindre bra investering. Först om några år vet vi svaret.

 

I övrigt så kom Proffice med rapport idag som var helt okej. Vi får se om det blir en uppvärdering, marknaden gillade i alla fall rapporten. Lucara sålde lite fina diamanter och gick upp än mer, detta troligtvis då kursen varit nertryckt. Lucara forsätter leverera men är som Tethys nertryckt av lägre råvarupriser.

Taggar (blogg): 
15 augusti 2015

Köpt Tethys Oil

I fredags köpte jag Tethys Oil. Jag har länge funderat på att köpa bolaget och passade på nu inför rapporten med ett nedpressat oljepris. Min förhoppning är att marknaden kommer ta bolagets rapport positivt och det var bättre att gå in innan rapporten än efter, men man vet aldrig med aktiemarknaden och mycket väl kan det motsatta ske. Reaktionen på Paretos rekommendation i fredags stärkte min tes av att bolaget var översålt och att det kan vara läge att gå in nu.

 

Tethys Oil har jag bevakat sedan november men avvaktat med att köpa på grund av det pressade oljepriset. Det är det bolag som klarat prisfallet bäst och klarar av att generera vinster vid dagens oljepris. Bolaget kan givetvis fortsatt pressas av sjunkande oljepris men det är svårt att se att oljepriset under lång tid kommer ligga under 40 USD per fat. Mycket väl kan det uppstå bättre köplägen de kommande månaderna, men jag köper det på ett års sikt och tyckte att jag betalade ett bra pris på bolaget.

 

Tethys Oil har främst sin produktion i Oman vilket gör det ganska känsligt för lokala problem. Däremot verkar Oman vara stabilt i jämförelse med regionen och de politiska riskerna inte så stora. Utöver det så har man nu prospektering i andra delar av världen. De uppvisar en fin historik och jag tror de kommer fortsatt leverera. Kollar man på Stockholmsbörsens oljebolag så är det klart det finaste och vill man satsa på att oljan nu är billig är Tethys ett av de mer intressanta alternativen.

 

Alla inköp i min aktiva portfölj kollar jag mot min checklista där Tethys klart fått bra resultat:

 

 

Det som talar emot investeringen är en fallande kurs och fallande oljepriser. Som jag många gånger nämnt är det inte så bra att gå emot momentum, men i detta fall kunde jag inte motstå att passa på vid ett så pass lågt pris. Jag är mycket medveten om att aktien kan falla ytterligare och det kan finnas bättre köplägen framöver, men då mitt köp var litet så kändes det inte värt besväret att vänta. Hellre passar jag på nu än att spekulera i lägre priser.

 

Även om Tethys inte kommer gå så bra framöver så är de i övrigt generösa mot sina aktieägare med regelbundna återköpsprogram och utdelningar.

 

Tethys tillsammans med Lucara har blivit mina "contrarian" satsningar på råvarumarknaden som tagit ordentligt stryk på sista tiden. Lucara tappade -15 % på en annars helt okej rapport. Vi får se nu hur det går med Tethys. Båda värderas nu till P/E 7 för årets förväntade vinst och det känns som att de har tagit mycket stryk på grund av den negativa utvecklingen av råvarumarknaden. Företagen levererar, växer och kommer generera bra med kassaflöden en lång tid framöver. De rankas nu på plats 2 och 3 efter Magic formula då de båda värderas till EV/EBIT under 5 och har en ROC på över 20 %. De båda sitter på tillgångar som håller en lång tid framöver och kommer förhoppningsvis betala tillbaka dagens pris flera gånger om. De kan självklart ta mer stryk den närmaste tiden, men på sikt tror jag att de är bra investeringar. Nu får vi se vad nästa vecka bjuder på.

 

Vill också tipsa om Projectedflows analyser om Tethys Oil här på Tradevenue.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (99)
Oct (1)

Taggar