Investerarfysikern
Likes
729
Antal inlägg
1280
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
3 december 2015

Ett år med aktiva portföljen

Nu i månadsskiftet var det ungefär ett år sedan jag skapade min aktiva portfölj. Nu efter ett år av aktivt sparande i aktier så har jag lärt mig otroligt mycket och hittat mer eller mindre min nisch. Vägen hit har varit krokig men det gick ganska snabbt för mig att hitta den huvudprincip jag går efter i min aktiva förvaltning; att köpa bra och billiga företag. Detta har fallit väl ut och jag kan se tillbaka på ett första år där jag slagit mitt jämförelseindex SIX30 Return Index med 22 %:

 

 

 

Min portfölj är nu på 1-års basis upp 31,69 % vs SIX30 Return index som är upp 9,47 %. En riktigt bra start på aktiva investerarkarriären. Däremot så kan man se i början av grafen att jag inte lyckades särskilt bra, utan det är först i början av februari det vände. Anledningen till detta är för att under de första månaderna så använde jag en kombinerad Magic Formula + swing-trade efter att ha läst på om bra investerares strategier så som Joel Greenblatt och också Kavastu här i Sverige. Som syns i grafen så fungerade det inte så bra, utan jag la om strategin i början av februari till min nuvarande som innebär att köpa bra och billiga bolag på sikt. Från omläggningen så ser grafen ännu bättre ut:

 

 

En jämn överavkastning och en portfölj som gått upp med 25,8 % vs index på 0,84 %, totalt 25 % bättre än index på 10 månader. 

 

Min nuvarande strategi är enkel men har hårda kriterier. Den går ut på att köpa bra och billiga företag. Oftast skippar jag göra någon större marknadsanalys och kolla långsiktiga trender, utan om jag ser ett billigt och bra företag med bra intjäningsförmåga så köper jag det. Helst ska det vara bolag med tillväxt, en stabil intjäningsförmåga och en stabil verksamhet. Jag är gärna motvalls och köper det som ingen vill ha. Exempel på det är att jag blev riktigt intresserad av att köpa Oriflame efter att alla ratade den aktien på Avanza Forum. Ett annat exempel är att jag köpte Michael Kors efter den blev ratad på Twitter. Oriflame är nu upp 20 % och Michael Kors 10 %, inte mycket men motsatt det alla sa, och jag tror potentialen framöver är fortsatt stor. På grund av mina hårda kriterier är det endast runt 10-20 potentiella bolag som platsar i portföljen av de 600 som finns på svenska marknadsplatser. 

 

Bolag som Doro, Dedicare, MQ och Bakkafrost är bra exempel på vad jag är ute efter. De värderades till ca P/E 10-15, med en stadig tillväxt och en stadig intjäningsförmåga. Doro gjorde också riktigt bra förvärv vilket gjorde den värd lite mer att betala för. Utöver det har det blivit några bet på billiga råvaruföretag så som Tethys Oil och Lucara Diamond.

 

Däremot så har inte allt gått så bra som det kunnat. Jag har fått lära mig av mina misstag, vilka främst har varit när jag sålt aktier. Aktier som jag hade i våras och sålde var bland annat Unibet, Mycronic och Byggmax. Dessa bolag har gått upp med 43 % i snitt senaste halvåret och anledningen till att jag just sålde dem var att de hade gått upp och kändes lite för dyra. Där missade jag att följa ett av standardråden som är "behåll vinnare" "sälj förlorare". Tur nog tog jag mitt förnuft till fånga och sålde bolag som jag inte var bekväm med och trodde på, så som Viking Supply Ships. Däremot så såldes också Proffice på grund av detta, lite oturligt innan budet på dem. Framöver kommer jag inte avskräckas av att behålla företag som går upp mycket, utan istället fasa ut förlorare.

 

Ett annat misstag är att jag inte hållit tillräckligt med kassa, utan investerat allt i månadssluten. Det har uppstått en massa tillfällen där vissa aktier har erbjudit otroliga lägen och jag velat köpa, men där jag inte haft kassa. Exempel är Lucara nere på 9 kr i september (+60 % idag), Movado på 22 USD i november (+25 % idag) och Bakkafrost på 225 nok i november (+11 % idag). Därför så kommer jag sitta med mer kassa framöver så jag kan passa på vid sådana perfekta köplägen. 

 

Ett ytterligare misstag är att jag agerat på marknadssignaler, vilket många gånger lett till dåliga beslut där jag sålt av felaktiga innehav. Hade jag inte agerat på dessa signaler så hade avkastningen varit ännu högre. Det är otroligt svårt att tajma marknader och tron på en nedåtgående marknad bör inte komma i vägen för att köpa billiga aktier. En lärdom är att ignorera marknadssignaler i den aktiva förvaltningen. Trots det så har alltid mitt huvudfokus varit att köpa aktier som bör klara en krasch, vilket också kan löna sig åt andra hållet.

 

Det har varit bra första år och det har gett mycket nyttiga kunskaper. Nu går det över mer från den kunskapsinhämtande fasen till en erfarenhetsfas. Behåll vinnare och sälj förlorare är ett koncept att gå på. Också att hålla fast vid strategin och verkligen tro på inköpen, att köpa bra och billiga företag lönar sig i längden vilket många investerare har visat på. Även om jag inte skulle fått en bra avkastning detta år så skulle jag varit trygg med företagen i portföljen och det är det som gör att man fortsätter följa en strategi. Skulle min prestation vara som Buffetts i år med ca -10 % mot index så hade jag bara sett det som att mina företag inte gillas av marknaden just nu. Kollar jag på hans företag så är flera köpvärda tycker jag, jag skulle inte sälja dem lika lite som mina egna. Funderar faktiskt på att köpa hans Berkshire Hathaway på grund av detta då den börjar bli lågt värderad igen. Så nu får vi se vad 2016 kommer att bjuda på. Jag är mycket exalterad på hur portföljen presterar oavsett om vi ser en tjur eller björnmarknad.

Taggar (blogg): 
19 november 2015

Aktiva portföljen på ATH

Lucara Diamond har igår hittat den största diamanten på 100 år på totalt 1111 karat och två andra diamanter på 813 och 374 karat. Detta drog upp kursen på över 30 % idag, vilket också gjorde att min aktiva portfölj nu har gått upp på ATH. Detta är tredje aktien i portföljen som har vänt upp efter en långvarig nedgång, de andra var tidigare Tethys Oil och Oriflame. Det innebär också att min aktiva portfölj nu har gått 20 % bättre än om jag hade investerat i Avanza Zero i starten, en ordentlig överavkastning mot index.

 

Intressant nog är det en ganska bitterljuv uppgång, då jag varit inställd på att börsen skulle ha fortsatt ner under sommar och höst. På grund av detta så är den faktiskt avkastningen runt 5 % lägre eller mer än vad den kunde ha varit om jag trott på börsen. Bra exempel på detta är att jag sålde Unibet och Byggmax för att jag tyckte de var för dyra och trodde på nedgång, efter det har de gått upp med 30-60 %. Jag valde också att ligga kort i två veckor med en del av portföljen, vilket drog ner avkastningen med någon procent. Jag undvek att fylla på med aktier när det fanns riktigt bra lägen under augusti-september. Jag flyttade över en större del av innehavet i somras till min Dual momentum-portfölj som därefter underpresterat. Så trots att portföljen nu står på ATH så har det gått mycket sämre än det hade kunnat gå.

 

Jag gillar att tänka på det som James O'Shaughnessy sa i "The investors podcast". Där sa han att den som tror sig vara smartare än marknaden får alltid förr eller senare inse att så inte är fallet. Det är verkligen något som jag själv upplevt i år, marknaden har alltid gått åt ett annat håll än vad man är inställd till. Ta t.ex. förra veckan, marknaden hade gått ner under ett flertal dagar och det kändes som att vi kanske skulle se en lite större dipp. På toppen av det så hände terrorattentatet i Paris. Istället för att fortsätta nedåt så vände allt uppåt igen, allt var frid och fröjd, trots politisk oro. Marknaden fortsätter att överraska. Själv gillar jag Fill or kill-poddens indextävling, för den visar på hur svårt det är att förutse marknaden. De tävlande är alla duktiga traders som man känner borde ha någon föraning om hur marknaden går på kort sikt, men trots detta så tror jag ingen har haft mer än hälften rätt och de har alltid olika gissningar.

 

Trots allt så tror jag att ha försiktiga attityd till marknaden lönar sig. Det har jag haft i de placeringar jag gjort i portföljen. Fokus har varit att köpa undervärderade bra företag med begränsad nedsida, något som lyckats ganska bra. Som värst så hade jag innehav som hade gått ner - 20-30 % från inköp, men nu är inget innehav under -5 % sen köp. Intressant nog finns det ingen jätteraket i portföljen, de som har gått bäst har gått upp med 20 % sedan inköp, vilket gör att jag tycker nästan alla innehav är fortsätt värda inköp. Alla innehav ses under fliken "Innehav" ovan. 

Taggar (blogg): 
10 oktober 2015

Flytt till DeGiro och aktiv absolut momentum

I måndags tog jag beslutet att inte hålla på med trading för tillfället, speciellt då det tar för mycket tid och är distraherande. Därför förde jag över mina tradingpengar till DeGiro dit jag nu har flyttat min dual momentum-portfölj. Flytten gick smidigt och mitt courtaget där blev en fjärdedel av courtaget vid min försäljning hos Avanza. Jag kollade spreaden i USD/SEK vid köpet och det är bra lågt i jämförelse med Avanza (0,2 % vs 0,5 %). Spreaden blir otroligt låg med 8,34 - 8,36 (sälj - köp) om dollarkursen står i 8,35 kronor. Det är mindre än vad kursen kan röra sig på en kvart eller så. I jämförelse är spreaden hos Avanza ca 8,33 - 8,37. Utöver det så kan man lätt ställa in om man vill att DeGiro ska växla åt en eller inte (bra om man vill byta mellan innehav i USD).

 

Jag sparade lite av mina tradingpengar för att använda för en ny tanke jag fått, vilket är att applicera en slags aktiv absolut momentum på min aktiva portfölj. Denna strategi är inspirerad av både Olle Qvarnström och CMJ som har valt att minska sin marknadsexponering genom att använda mini-shorts. Då jag inte vill sälja av mitt innehav eftersom jag tror att de kommer leverera en bättre avkastning än index framöver, men ändå vill minska min marknadsrisk så är detta en bra medelväg. Det innebär helt enkelt att man har kvar innehavet och köper en bear produkt som tar ut marknadsrisken så att marknadsexponeringen minskar.

 

Regler för detta är att vara likt dual momentum, om börsen gått sämre på 1 års sikt än räntor så innebär det minskad exponering. Här kommer jag likt dual momentum gå på amerikanska signaler, vilka nu pendlar kring just en köp/sälj-signal. Jag kommer att gå på dagsdata men med referenspunkten på tidigare månadsdata. Då direktavkastningen är ungefär som avkastningen på den korta räntan i USA blir detta lätt eftersom då är det bara att gå på prisindex. Det innebär att 100 % marknadsexponering sker om S&P 500 stänger över sin notering i slutet av september 2014, medan en lägre marknadsexponering sker om S&P 500 stänger under. Tanken är att justera marknadsexponeringen med ca 50 % för att gå försiktigt fram. I sådana fall blir nedsidan begränsad till en förhoppningsvis låg kostnad plus att det tar mindre emot att köpa in mer aktier i en fallande börs.

 

Ett annat alternativ är att agera på MA200 signaler, där vi nu ligger under både i Sverige och USA. Dessa har vanligtvis gett en snabbare signal och är enklare att gå på. Däremot så är vi en bit under MA200 och en sådan strategi skulle applicerats när vi gick strax under, som fallet är nu med absolut momentum i USA.

 

När sedan börsen börjar bli väl billig så har jag tänkt öka marknadsexponeringen igen, för att åter ligga 100 % all-in. Det kan innebära nivåer kring -30 %, -40 % osv. Är inte fullt klart med konceptet, utan det är något som kommer arbetas på mer längre fram. Vi får se hur det går.

Taggar (blogg): 
8 oktober 2015

Råvarors återkomst och aktiva portföljen

Nu såg vi denna vecka den uppstuds som låg på gång under förra veckan. Råvaror och råvarurelaterade aktier har gått otroligt bra och nu kom äntligen den vändning många av oss här på Trade Venue har förutspått. Jag ångrar lite att jag inte passade på att öka i t.ex. Lucara Diamond förra veckan som handlades ytterst lågt på nästan 9 kronor och nu gått upp med +15 % (var sugen att göra det).

 

Det är intressant att när allt ser som svartast ut så uppstår de bästa köplägena, vilket gjorde att jag inte kunde motstå att köpa aktier förra veckan trots att min syn på börsen framöver är negativ. Om man är en långsiktig investerare så passar dipparna perfekt för att köpa på sig aktier, även om det framöver kan fortsätta ner. Billiga bolag brukar dessutom ha sin bästa återkomst efter en dipp, vilket kan ses i mitt inköp av bolaget Valero Energy Corp förra veckan där timingen var riktigt bra:

 

 

Något mer som jag har lärt mig senaste tiden är det viktiga i att vänta på börsen för att hitta bra lägen, speciellt som värdeinvesterare. För ett tag sedan så köpte jag Tethys Oil, ett bolag som jag faktiskt bevakat sedan jag aktivt började bevaka svenska aktier i november förra året och som jag varit sugen på att köpa sen dess. Däremot har allt gått emot dem i form av sjunkande oljepriser och allmän negativ ställning till oljebranschen. Själv var jag ändå snabb på aktien och köpte den i augusti, men nu i efterhand så var det helt okej ändå. Det viktiga är att vänta till bra köplägen, för att sedan gå in. Warren Buffett är känd för detta då han t.ex. bevakat silver från 60-talet för att under 90-talet gå in och göra en affär då silver var värderat under tillverkningskostnaden. Så här blev timingen med mitt Tethys Oil köp:

 

 

En annan sak angående just denna timing är det viktiga att snitta in sig. Själv så köper jag för små belopp i dagsläget i samband med månadssparandet, men om jag skulle ta en större position i ett företag så skulle jag göra flera enskilda mindre köp. Nästan alla framgångsrika investerare som jag sett har gjort detta. I Tethys Oil exemplet ovan hade det varit bra med att köpa några gånger under några veckor och lite mer i dipparna. 

 

Denna vändning har gett en riktigt bra skjuts upp igen i min aktiva portfölj som gick upp 6 % under den senaste veckan. Portföljen är nu upp 12,8 % sedan start, vilket är 17,4 % bättre än index. Avkastningen i rena kronor är inte så hög då jag har det mesta av mitt sparande i mina passiva strategier (kvantitativa portföljen och dual momentum), plus att insättningarna skedde senare under våren. Avkastningen hade också varit högre om jag inte sålt Byggmax, Unibet och Per Aarschleff, fina bolag som jag tyckte gått upp för "mycket" och blivit lite för dyra (underskatta aldrig momentum). Det var bra att jag tog mitt förnuft till fånga och istället sålde förlorare som Viking supply ship och Proffice. Här är utvecklingen sedan start:

 

 

Det ska bli spännande att se om nu denna upprekyl fortsätter och om det kommer ske en uppvärdering av råvarubolag. Min personliga åsikt är att vi kommer sluta ner för året och vi är i en bear market, men konjunkturen kan lika gärna få en ny sving uppåt och börsen toppar först om något år. Däremot så finns det otroligt många signaler på att vi har sett en topp nu, då börsen är värderad till 2000 och 2007 års värderingar relativt BNP, företagens marginaler är på toppnivåer (främst i USA), vi är i en nedåtgående trend, statistik försämras, världen är rekordbelånad, etc. Fortfarande tycker jag allmänt att det är svårt att hitta bolag till normal värdering eller låg värdering på Stockholmsbörsen. P/E talen är fortfarande ca 30-50 % högre än snittet 2006-2012 på många bolag som levererar rekordvinster. Så det finns en del nedsida om vi åter ska till dessa nivåer.

 

Här är min nuvarande fördelning i min aktiva portfölj:

 

Taggar (blogg): 
19 augusti 2015

Aktiv portfölj

Dessa är mina regler för aktier i de amerikanska portföljerna. För att göra processen snabb och effektiv används checklistor att investera efter. Fokus är att hitta billiga värdebolag och net-nets att investera i kontinuerligt för att få hög avkastning över tid.

 

 

Checklistan för värdebolag:

 

 • EV/EBITDA under 5
 • P/FCF under 10 
 • P/E under 10
 • P/B under 2
 • P/S under 2
 • F-score 7 eller över
 • Bolaget ger utdelning/köper aktier

 

 

Checklistan för net-net:

 

 • F-score 5 eller över
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder
 • Lågt pris till NCAV (< 66 %)
 • Tidigare pris över NCAV senaste 5 åren
 • Tidigare gått med okej vinst
 • Stabilt antal aktier
 • NCAV minskar inte drastiskt (-30 % eller mer per år)
 • Icke-kinesiskt
 • Har försäljning
 • Inte inblandat i bedrägeri

 

Extra kriterier:

 • Insiders äger stor del
 • Insiders köper aktier
 • Mycket likvider
 • Lågt P/E-tal
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (99)
Oct (1)

Taggar