Investerarfysikern
Likes
729
Antal inlägg
1280
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
13 januari 2016

Björnen är här

Året började verkligen med en björnmarknad som verkligen varit på allt. Sedan årsskiftet så är vi nu ner -6 % för OMXSPI och ner -7 % för S&P 500. Man märker att nu börjar USA komma ikapp och det är inte någon säker hamn längre. Däremot är detta ingen ny trend utan det är bara att alla börjar falla in i den. ETF:en GVAL som investerar i världens billigaste aktiemarknader har gått ner med -37 % sedan mitten av 2014, svenska storbolagsindex är ner -20 % sedan toppen i april förra året och det breda OMXSPI är ner -15 % sen dess. Kollar man på värdeaktier i USA så är t.ex. ETF:en QVAL som investerar i låga EV/EBIT-företag ner med -28 % sedan toppen i april. 

 

Råvaror har tagit ordentligt med stryk nu i början av året. Generella råvaruindex är ner -10 % medan olja är ner -15 % och handlas nu runt 30 dollar fatet. ETF:er kopplade till råvarubolag och olja är också de ner med -10 - 15 %. En ordentlig sell-off har skett i många råvarubolag som har nu fallit tiotals procent på bara två veckor.

 

På grund av den nedgång som nu skett så kommer troligtvis alla dual momentum-modeller ge säljsignal vid månadsskiftet. Det var lite synd att nedgången skedde precis efter månadsskiftet, men en försäljning nu skyddar förhoppningsvis mot vidare nedgångar. USA börsen är endast ner med -10 % sedan toppen vilket gör att det kan finnas fortfarande en stor nedsida om börsen ska gå ner med -30 % eller mer. Som vanligt är det bäst att följa sin modell och inte avvika från dess signaler, så vi får se vad som händer nu framöver.

 

Det som en björnmarknad också för med sig är bra köplägen. Som jag tidigare skrivit här på bloggen så började jag ta en position i råvaror strax innan årsskiftet i form av ETF:erna GDX, XME, GSG och VDE utöver min position i guld via GLD. Det var lite dålig tajming eftersom de har fortsatt nedåt med 10-15 %. 

 

Det känns som mer och mer lägen bubblar upp till ytan och det gäller att hålla utkik. Jag började kolla på råvarubolag som värderas långt under sitt P/B och hittade ett flertal till både bra värdering och okej finansiell data (som mäts i F-score och Z-score, se Värdebyråns blogg för mer information). Idag köpte jag tre sådana bolag. Ett mer välkänt exempel är Lundin Mining som finns här i Sverige som värderas till P/B 0,33 och har gått ner med -20 % i år. Utöver det köpte jag två amerikanska bolag, Century Aluminium och TimkenSteel, som värderas till P/B 0,25 efter att ha gått ner med -36 % respektive -50 % i år. Alla tre har okej F-score på 5-6 och ett okej Z-score. Dessa är bolag där man köper 6 kronor i tillgångar varav 1 krona i omsättningstillgångar, minus 2 kronor i skuld, för varje krona till ett pris som är ungefär dubbla förra årets vinst.

 

Dessa tre inköp är första steget till ett mer ändrat fokus för i år. Nu i björntider så är det läge att kolla efter tillgångsbolag i utsatta branscher. Dessa kräver mer handpåläggning och klassas mer som "aktiva" inköp snarare än de rent kvantitativa modellerna då man behöver dubbelkolla balansräkning och konkursrisk. Då allt fler sådana tillfällen äntligen finns på marknaden så kommer jag att fokusera på att leta tillgångsbolag i min aktiva förvaltning, där min approach är liknande som Värdebyråns. Det börjar krylla av sådana bolag och med en bra margin-of-safety så går det att hitta kap i marknadssituationer som nu när alla bara säljer av utan att utvärdera sitt beslut. 

 

Jag har blivit ganska bullish på råvaror, lågt värderade aktiemarknader (GVAL) och värdebolag i främst USA eftersom de nu genomlidit 30 %-iga nedgångar eller mer, vilket oftast betyder köpläge. Visst kan det fortsätta ner mer i år, men med ett bra kassaflöde i form av ett regelbundet sparande från lönen så tror jag på att det finns attraktiva investeringar att göra. Det gäller bara att klara det psykologiska med att ens nya inköp fortsätter ner, men att pricka botten är otroligt svårt så det bästa är att snitta in sig.

Taggar (blogg): 
13 oktober 2015

Har björnen gått i ide?

Börsmönstret brukar ser ut som så att bäst avkastning fås under november - maj och det motsatta under månaderna juni - oktober. Efter de senaste två veckornas rekyl så kan man nu undra om björnen återigen gått i ide? Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 5-6 % sedan botten som sattes i slutet av september.

 

Själv kunde jag inte hålla mig och köpte några aktier i slutet av september då börsen var riktigt översåld. Skrev på Twitter idag att det är när magkänslan skriker sälj och allt ser svart ut som man ska köpa. Sedan sista september är nu min aktiva portfölj upp med +9 %, mycket driven av råvaror där Lucara har gått upp med +25 % och Tethys Oil med +20 %. MQ bjöd på en glädjande rapport och har gått upp med + 19 %. Det var bra call att marknaden var lite väl pessimistisk mot råvaror, men som vanligt är man för tidig på bollen då jag gjorde mitt inköp i augusti.

 

I övrigt är det också värdeaktier som gett bra avkastning i denna uppgång. Mina kvantitativa värdeportföljer är nu upp 3 % över index sedan den 1:a september:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ecs2bc4BYd0IY99jmiATTEuDFaIgzNcu...

Speciellt bra har de portföljer utan momentum gått (tidigare underpresterade de med endast värde kraftigt mot de med värde+momentum). Som vanligt presterar värde och momentum olika i omgångar och nu var det värdes tur.

 

Så är nu björnen i ide? Själv anser jag inte det. Vi har ännu inte brutit en nedåtgående trend och en 5-procentig rekyl är ganska normalt i en nedåtgående trend. Det innebär mer att vi nu har tagit lite höjd för att senare kunna gå ner ännu mer. Själv har jag fortfarande min plan att gå kort i min aktiva portfölj om S&P 500 stänger under 1972 vilket är senaste månadens signal för dual momentum. Vi är just nu 2 % över detta.

 

Anledningen till detta är flera. Förutom att vi börjar få en del negativt momentum (nedåtgående börs) så står många stjärnor på himlen rätt för just en nedgång. Värderingarna är på toppnivåer, bolagens marginaler lika så. Kan rekommendera The Felder Report för mer läsning om börsens värdering. 

 

Utöver det så kommer läskiga data från Kina och andra tillväxtländer. Det som händer i Kina nu kan vara det som hände i Japan på 90-talet där decennier av tillväxt slutade med en börs och fastighetsbubbla och sedan tog halt. Det verkar tillhöra standard att alla ekonomier ska ha enorma börsbubblor och sedan ordentliga lågkonjunkturer. Det hände i Europa och USA på 30-talet, i Japan, Korea och Taiwan runt 1990 etc. Det ska bli intressant att se om Kinas enparti-stat kommer undan detta. Att också västvärlden har slut på penningpolitiskt krut och enorma skulder hjälper inte till så mycket. Förhoppningsvis är inte situationen så illa som den målas upp av vissa aktörer, men det kan vara läge att vara skeptiskt till att företagens rekordvinster kommer fortsätta.

 

Vi får se vilken riktning vi tar nu. Spaningen är att börsen nu går en aning sidledes för att om några veckor göra nya bottnar. Eller så vänder allt, allt blir frid och fröjd och alla björnar hade fel och vi kommer se nya höjder om ett år.

Taggar (blogg): 
23 september 2015

Björnsignaler

De senaste åren har jag letat runt en del efter bra signaler när man bör gå ur börsen och vad för signaler som fungerat historiskt. De bättre signaler som jag kommit fram till är:

 

 

  • Absolut momentum vilket innebär att 12-månaders avkastning måste vara bättre än den för korta räntor.
  • MA10 veckors eller MA200 dagars vilket innebär att kursen ska vara högre än 200-dagars eller 10-veckors glidande medelvärde.
  • Konjunkturstrategin vilket innebär konjunkturbarometern måste varit över 110 i 3 månader för att ge en säljsignal. 

 

Alla dessa signaler har gett en bra riskjusterad avkastning under längre perioder som jag själv testat på och därmed vore det intressant och se vilka signaler som nu ges. 

 

Först tar vi amerikanska börsen (S&P 500):

 

För den svenska börsen är signalerna följande:

  • Absolut momentum: Håll aktier
  • MA200: Sälj aktier
  • Konjunktursignal: Håll aktier

Totalt sett så säger momentum-signalerna att man ska sälja aktier och konjunktursignalerna att man ska hålla aktier. Kollar man runt på bloggar etc så ser man att de som går på momentum och trender har sålt, t.ex. Kavastu, medan de som går på konjunktur håller fortsatt aktier, t.ex. Gottodix.

 

Själv gick jag först på konjunktursignaler men har gått över till momentum. Anledningen till detta är att vi nu är i en period med ytterst speciell börs där världens marknader har blivit kontrollerade av centralbankerna i form av att stimulera ekonomin. Därför tror jag att vi kan genomgå en period där inte konjunkturen är ett lika bra riktmärke som de senaste 20-30 åren som många sådana strategier är testade på. Däremot så har momentum fungerat under ett flertal testperioder på över 100 år på olika marknader och levererat en klart bra riskjusterad avkastning. En sådan strategi kan ge underavkastning ibland och vi får se om några månader vart marknaden tar vägen. 

 

På grund av de mixade signalerna så är jag fortfarande 50-50 till om vi kommer se en krasch nu eller om vi kommer se en vändning uppåt igen. Vi kan lika gärna stå 30 % högre som 30 % lägre om ett år. Däremot om vi kollar på hur marknadsaktörerna agerar så verkar det allt mer se ut som en bear market. Svenska börsen är ned -15 % sedan toppen och den amerikanska är ner -9 %, så än så länge har vi inte sett någon ordentlig nedgång.

 

Kollar vi på lång sikt så ser det ut mer och mer som en bear market, då nedgången har pågått saktare under en längre tid och vi har inte sett en V-formad nedgång som under 1987, 1998 eller 2006 då börsen föll under 2-3 månader för att sedan studsa upp igen.

 

 

Utöver det så finns det många signaler som tyder på en övervärderad börs i form av marginell belåning, börsens värde i förhållande till BNP (Buffetts favoritmått) etc. Jesse Felder sammanställer dessa bra på sin blogg:

http://thefelderreport.com/blog/

 

 

Nu får vi se vad som händer här i höst. Vad tror ni? Är vi i en bear market nu?

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (99)
Oct (1)

Taggar