Investerarfysikern
Likes
730
Antal inlägg
1281
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
3 maj 2016

"Sverige in i dimman"

I fredags kom en rapport som skrevs om på Di Debatt som jag kommenterade här på bloggen, rapporten går att ladda ner i sin helhet här. Nu har jag läst igenom rapporten och det är några intressanta observationer som kan dras av rapportförfattarna.

 

Dels delas en ordentlig känga ut till både denna regering och den förra. De menar på att de har varit alldeles för populistiska, drivit på hushållens belåning och gjort för lite med reformer för att få bort bostadsbristen och göra så att vi klarar av den höga flyktinginvandringen. De menar på att vi nu är i ett läge långt mycket värre än den vi befann oss i på 90-talet då vi senast hade en skuldkris här i Sverige. Mycket av detta beror av att vi har ett fördelaktigt skatteläge som gynnar höga bostadspriser, hög belåning och hämmar flyttkedjorna. Skillnaden denna gång är att hushållens belåning är dubbelt så hög än den var på 90-talet och utöver det har vi en extra belastning av flera hundratusen flyktinginvandrare som kommer belasta samhällets ekonomi vilka kommer att kunna ha ännu sämre möjligheter att få jobb framöver om inga reformer sker, speciellt om vi ser en utdragen lågkonjunktur.

 

På det stora hela var det ganska dystra utsikter de hade i sin rapport och menar på att vi i Sverige kommer att se en liknande utveckling som i Irland, Spanien och de länder som drabbades riktigt hårt av senaste finanskrisen. Det intressanta är också att de personer som skrivit denna rapport är erkända forskare och ekonomer och inte bloggare som skrivit dessa saker i åratal till den grad att folk börjar bli skeptiska till om det verkligen kommer att ske. De menar att lite ska till för att bostadspriserna ska börja falla, antingen högre räntor, ändrade skatter, ett högre utbud, striktare utlåningsvillkor etc, något som är ganska troligt att komma ske framöver. Om sen priserna faller kan det ytterligare bli en spiral av högre räntor på grund av utländska långivare vill ha mer tillbaka när de lånar ut till krislandet Sverige.

 

En intressant sak för oss investerare är eventuella spekulationsattacker mot vår valuta, likt de som skedde på 90-talet. Rapportförfattarna skriver att detta är ganska sannolikt och att de problem som finns i Sverige är redan internationellt kända vilket gör att spekulanter redan kan vara på hugget om osäkerheter börjar råda. Hösten 2008 stack både euron och dollarn upp med 20-30 % mot kronan på några månader vilket inte helt osannolikt kan hända igen. En djupare svensk lågkonjunktur kan dessutom vidare hålla ner svenska kronan och den snabba förstärkning som vi såg sist behöver inte ske denna gång.

 

Om nu allt detta kommer att ske är det frågan, men man kan konstatera att det finns stora risker i det svenska systemet och att kommande tio år behöver inte vara lika bra som tidigare tio år. Som investerare är A-O att identifiera risker och försöka undvika dem. Det finns ganska klarar risker i den svenska ekonomin och med bostadspriser nära all-time-high och börs som är strax under all-time-high är det bra att vara försiktig och inställd på att det kan komma sämre tider. Med det sagt så kan det som vanligtvis dröja några år innan riskerna blir verkliga, det enda man kan göra är att vara förberedd för att det eventuellt kan komma.

Taggar (blogg): 
29 april 2016

Di Debatt: Sverige på väg mot djup kris

Ett återkommande tema här på bloggen nu på sista tiden är de risker som finns i den svenska ekonomin. Allt fler ekonomer varnar för en kommande svensk skuldkris och nu senast idag kom en debattartikel hos Di där de varnar för en djup kris i nästa lågkonjunktur, här kan man läsa rapporten i sin helhet. De varnar dels för den stora skuldbördan som finns hos svenska hushåll, men också för att förutsättningarna att klara en sådan är ganska dåliga i dagsläget med tanke på den stora flyktinginvandringen och Sveriges tidigare svårigheter att integrera dessa på arbetsmarknaden. Som många som läst i svensk media är vi ett av de starkast växande ekonomierna för tillfället och debattörerna menar på att det är ohållbart och kommer att straffa oss i slutänden. 

 

En av författarna till artikeln är Andreas Bergh, vars bok "Den kapitalistiska välfärdsstaten" jag för tillfället läser. Han är välfärdsforskare och har forskat i var som driver ekonomier och gjort att vissa länder kan bli som Sverige och vissa blir som USA. Han skriver i boken om anledningarna till varför Sverige gick från att vara ett av Europas fattigaste länder 1870-1970 och stagnationen 1970-1990 samt hur reformerna under 90-talskrisen har gjort att vi återigen har kunnat komma ikapp. Jag kan rekommendera hans blogg där han regelbundet lägger upp intressanta inlägg ur en pragmatisk synvinkel. 

 

I debattartikeln görs jämförelser med att vår ekonomi liknar slutet av 1980-talet i Sverige och länder så som Spanien och Irland innan 2008 med hög tillväxt men som är uppbyggd på en överbelåning och lätta krediter. För att ta en jämförelse så jämförde jag med min italienska kollega om situationen för att ta bolån här i Sverige mot i Italien. I Sverige så kan vi med lätthet låna ca 1,5 miljoner för ett boende med en doktorandlön medan han sa att i Italien så skulle han aldrig få ett sådant lån, han trodde inte ens han skulle få något bolån. Jag beskrev om situationen om att många i Sverige lånar flera miljoner i tron om att de alltid har boendet som säkerhet och han bekräftade att han pratat med folk som ansåg detsamma vilket han tyckte var galet. Många gånger krävs det ögon utifrån för att se att det nuvarande läget som råder här i Sverige är galet, liksom vi här i Sverige kunde se att beteendet på den kinesiska landsbygden under Kina-bubblan var galen. Med tanke på att det också är i stort sett samma människor som verkar på marknaden som var med i 90-talsbubblan, IT-bubblan och finanskrisen gör ju inte saken tryggare.

 

Vi får se om vi kommer in i en djup kris här i Sverige. Det positiva med kriser är att de rensar ur systemen och justerar obalanser, även om läxan blir dyrköpt och som det ser ut för Sverige kan den bli mycket dyrköpt. Förhoppningsvis kommer detta leda till ordentligt behövda reformer på områden så som bostadsbyggande, hyresmarknad, arbetsmarknad och utlåning till allmänheten. Man kan bara hoppas på att det kan leda till en förnyelse av svensk ekonomi så som reformerna under 90-talskrisen, det jobbiga är bara stålbadet som kommer innan. 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (100)
Oct (2)

Taggar