Investerarfysikern
Likes
727
Antal inlägg
1265
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
2 oktober 2015

Första tradingveckan

Första tradingveckan är nu över och jag är i stort sett plus minus noll. Det började med en bra satsning på nedåtgående börs i måndags, men sedan har börsen slagit upp och ner vilket har gjort att det har varit svårt att ta riktning. Sedan i tisdags-onsdags låg jag lång men sålde av nu kring lunch efter den stora uppgången som skedde. Vi är i ett översålt läge och det är på väg uppåt, men jag är osäker om jag verkligen vill satsa på uppgång. Momentuminnehaven som varit starka de senaste veckorna börjar bli svaga och det känns inte som det är någon direkt bull vid spakarna nu. Den långa trenden är fortsatt ner och att gå emot denna känns riskfyllt, därför ligger jag nu främst likvid.

 

Denna vecka har fått mig igen fundera lite över om kortsiktigt trading verkligen passar mig. Det är mer på lång sikt som trender är lättare att tolka. Nu är vi i en bear-trend och det är lätt att misstänka att det ska fortsätta ner, även om det nu snarare verkar bli en upprekyl i dagsläget. Dessutom har det tagit mycket mer tid än vad jag tänkt med tradingen på grund av den oklara marknad vi haft i veckan. För att minska tidsåtgången men ändå göra lite aktiva bet så tänkte jag därför göra små satsningar på marknadsriktningar på medellång sikt (månader). Då kan man också ignorera kortsiktigt brus som ändå dagssvängningar oftast är. 

 

Idag gjorde köpte jag därför mini-kort i S&P 500 och en mini-lång i guld med ca 3 ggr hävstång i vardera riktning. Detta inköp görs med ca ett halvår som tidshoristont. Går S&P 500 upp med över 30 % och guld ner med -30 % innan dess så försvinner kapitalet. Däremot tror jag på det motsatta. Jag gjorde det med minsta möjliga inköp (1000 kr i varje future) för att ha möjlighet att göra andra satsningar eller öka om tillfälle finns. Det ska bli intressant att se hur det kommer att gå, tur nog gjorde jag det vid lunch idag vilket har gjort att satsningen är redan upp någon procent. 

 

Om vi nu kommer att se en tuffare bear market framöver så skulle det också vara skoj att satsa på en mini-kort i Fingerprint. Fingerprint är enligt alla mina kvantitativa mått den dyraste aktien på mid och large cap och känns som en slutprodukt av den tidigare bull-marketen. Nu finns tyvärr inte bear-produkterna ute på Avanza markets, men de ska komma ut framöver. Detta är också riktigt riskfyllt och man ska aldrig underskatta kraften i en akties momentum. Därför kommer jag först göra det efter/under en redan större panikartad nedgång i Fingerprint och börsen i övrigt.

Taggar (blogg): 
28 september 2015

Första tradingdagen

Idag gjorde jag mina första trades som jag tänkte rapportera här då jag fick många förfrågningar från helgens inlägg. Jag sålde av mina svaga innehav i momentum-portföljen i morse och köpte en bear position i OMX och en i S&P 500 med hävstång på 2,5 respektive 3,3. Mot slutet av dagen så drogs resten av marknaden ner och jag sålde av resten av aktieinnehavet som i stort sett gått -0,3 % (bra mot index som var -1,8 % vid sälj). Nu ligger halva portföljen kvar i mina bear positioner och dessa kommer behållas till marknaden ändrar riktning. Själv tror jag på att vi ska gå ner mer nu några procent, för att sedan se en återhämtning. Det jag går på är att vi har haft en försvagad marknad under förra veckan som antingen kommer mynna ut i en panik på nersidan eller en upprekyl. Hade det varit en upprekyl så hade troligen fredagens fortsatt, men som vi såg idag så tror jag snarare på en panik neråt. Min spaning var att förra veckan slutade svagt på S&P 500, men att den inte gått ner lika mycket som resten av världen, vilket bör leda till mer svagheter. Jag tror denna vecka fortsatt kommer vara svag, men att vi om mot slutet eller under nästa vecka kommer kunna se en vändning. 

 

Jag fick en fråga om hur jag tänker agera när jag gör mina trades. Själv är jag inte helt säker på att helt agera kvantitativt på teknisk analys, de flesta sådana regler är förprogrammerade i diverse robottrading-program vilket gör att de är svåra att använda. Istället försöker jag skapa mig en helhetsbild med hjälp av trend och oscillatorer. Därför använder jag ibland verktygen på Avanza för att avgöra detta. Säsongsmönster och statistik är bra verktyg. Nu är typiskt svag marknad på börsen, så jag satsar på det. Framöver (november - april) kommer en typiskt stark marknad på börsen, så då satsar jag på starka aktier vid tillfälle. Mycket är rent av kopierat från Kavastu och andra traders som jag läst på från och det är mycket dem jag tar intryck av när jag agerar. 

 

Det främsta verktyget jag kommer använda mig av är kunskapen om att en trend fortsätter på medellång sikt. Det innebär att det som gått upp, forsätter att gå upp, och det som går ner, forsätter att gå ner. Med medellång sikt menar jag månader. T.ex. att köpa de aktier som gått upp mest de senaste 6 månaderna och hålla i en månad är en bra strategi. Samma med olika tillgångar. Huvudanledningen till detta är ganska simpel; marknader är tröga. Det innebär helt enkelt att det tar ett tag för marknader att anpassa sig till nya förhållanden. T.ex. tog det ett halvår för oljan att halvera sig i pris, detta då det tar ett tag för marknadsmekanismerna och allmänna konsensus att ändra på sig. Under just den resan finns det bra tillfällen att hänga med. Som att vara kort olja, lång USD/SEK och aktier under hösten för ett år sedan, för det är dit trenden beger sig. 

 

Vad har vi för trender nu? USD/SEK är inte direkt klar, detsamma gäller olja och guld. Aktier däremot är i en fallande trend, där vi är ner -10 och - 13 % på 3-månader i USA respektive Sverige, men viktigare är den långsiktiga trenden (12 månader) och som förenklat kan ses med MA200. Något som är på bevakning är guld, vilket kan komma att sticka iväg framöver vid en marknadsoro, och som man gärna vill följa med upp.

 

Nu är också trender ryckiga och det kan både falla och gå upp. Därför gäller det att vara på sin vakt. Min span på veckan var att vi nu kommer se en ordentlig svacka, likt den i andra halvan av augusti då S&P 500 föll med -10 %. Jag var inte helt säker och gick endast in med 50 % som var kort marknaden, hälften OMXS30, hälften S&P 500. Nu när USA stängde så gav det med hjälp av hävstången en avkastning på 4 % för min bear i OMXS30 och 8,5 % för bear i S&P 500. Imorgon kan jag komma att skala upp min bear-position, men är också vaksam för en upprekyl. 

 

Vill avsluta med följande graf. Denna är en enkel relativ momentum strategi mellan aktier, obligationer och guld. Kolla varje månad vilken som gått upp mest senaste året, investera i denna. Gett en avkastning på 18,3 % per år sedan 1993 med låg största förlust. Detta endast genom att följa trenderna på marknaden.

 

Taggar (blogg): 
26 september 2015

Testar på trading!

De flesta av mina portföljer och modeller har en ordentligt lång tidshorisont när det gäller investeringarna. Nästan alla är tänkta att fungera på 5-10 års sikt och längre och kan komma att genomlida långa tider av underprestationer. Också i min aktiva aktieportfölj så köper jag endast aktier i syfte att ha dem på lång sikt där fokus är att hitta bra och billiga företag. Däremot så har jag läst en del om kortsiktiga modeller och har velat på lite kortare sikt spekulera i vissa trender, men mina regler för de andra portföljerna tillåter mig inte att göra det. Därför tänkte jag skapa en mer spekulativ tradingportfölj där jag kan göra det och hålla mig borta från de långa portföljerna.

 

Tanken med denna spekulativa tradingportfölj är att handla olika instrument så som aktier, index, guld, olja och valutor. Senaste året har vi sett många bra exempel på hur man kan ha följt trenderna i dessa instrument. Det är alltid lätt i efterhand att säga hur man skulle göra, men jag vet att det var många gånger senaste året då jag velat korta olja, långa USD/SEK och långa till exempel aktier som spelbolagen. Nu i torsdags så hade jag gärna varit lång OMX senaste timmen och i fredags så hade jag gärna gått kort OMX senaste timmen. Vi får se hur utvecklingen går på måndag. 

 

Främst är det trender och momentum som jag tänkt följa, men också göra contrarian bet så som att köpa olja när det var som allra blodigast. Som jag visat många gånger förut här på bloggen så är momentum en klar marknadsanomalitet och jag har sett otaliga exempel på traders som lyckats på grund av att de utnyttjar detta. Utöver detta så gör jag också regelbundet studier i vad mer som går att använda i sin trading. 

 

Utöver det så har jag tänkt ta hjälp av lite teknisk analys, men inte helt gå mekaniskt på detta. Teknisk analys är ett bra verktyg för att kunna förenkla trender och så där moving averages fyller en bra funktion. RSI och liknande verktyg fungerar också bra för att ange överköpt och översålt läge och ska inte ignoreras. En tanke är att testa lite swing-trading med hjälp av det verktyg som finns på Indexinvestering.se. 

 

Jag har också kollat på lite hävstångsprodukter där det kan falla på bull och bear certifikat. Då jag inte kommer handla för så mycket är det viktigt att inte courtaget blir så högt, vilket är lätt fixat via att handla på Avanza market. 

 

I och med startandet av denna tradingportfölj kommer jag att avsluta min momentum-portfölj som jag startade i mitten av juli. Denna startades med 5000 kr och är nu strax över det då portföljen gått upp med 3 % sen dess, vilket innebär en överavkastning mot index på + 15 %. Det mesta är att tacka Fingerprint som stuckit iväg 80 % sedan mitten av juli och anledningen till att jag avslutar denna portfölj är att jag tror att den kommer bli ganska slaktad i en bear market. Däremot så kommer tradingstrategi använda mycket lärdomar av momentumportföljen och det kan bli så att vissa av aktierna i den portföljen behålls ett tag till. 

 

Kommande satsningar i veckan kan bli att behålla Fingerprint, NetEnt, Nobia och Unibet ett tag till, samtidigt gå kort OMX med Bear OMX X2 och kanske gå lång guld. Är däremot lite orolig för Fing, då det kan snabbt vända ner, och håller OMX på bevakning då det snabbt kan vända upp.

 

Det ska bli intressant att se hur det är att handskas med en tradingportfölj. Det svåra är främst att hålla känslorna i schack och inte stirra på kurserna hela tiden. För att försöka undvika detta så ska jag inte göra mycket mer än enstaka affärer per dag och kolla utvecklingen på några dagars sikt. Utöver det är det också viktigt att stoppa förlustaffärer innan de blir för stora. 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (93)
Sep (8)

Taggar