PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fårskallar

 

Dag läggs till dag med sommarlättja. Dottern på festival, sonen på pokemonjakt och frun iväg på sitt fritidsnöje. Själv tar jag kafferast och funderar finanstankar. Inga inköp men några försäljningar. Följer Piotroski F-Score via Börsdata på den svenska börsen och håller mig till trygghet utöver mina galna investeringar i biotech och dataspel. Att behandla cancer och att roa sig i fiktiva världar hör väl till samtid och framtid?

 

Löner har trillat in och sommarfakturor betalats. Lite mer sparande till framtid och resor lär det bli. Använder fortsatt You Need A Budget för total kontroll. Det är en lite märklig känsla att erhålla pengar när man är semesterledig - men en sympatisk sådan. Jag har sagt det förr: jag jobbar enbart för slantarnas skull. Det spelar ingen roll - jag går likgiltigt till jobbet varje dag med lönen som enda anledning. Utan en månatlig insättning på kontot skulle jag aldrig sätta foten på en arbetsplats.

 

För inrutat är skit. Det är verkligen apa! Vi går så som en fårskock i de fållor som står oss till buds. Skola, arbete och pension säger samhället åt oss, att det är de livsfaser vi har att förhålla oss till innan vi gravsätts i mull. Vi tar det för givet. Så ska livet se ut och det är intutat i oss sedan vi var telningar. Vad ska du bli när du blir stor, lille vän? Skaffa dig bra betyg så får det ett bra jobb. Gåshuden kryper på mig igen. Alla är vi hjärntvättade till att understödja detta system och mönster. De som bryter mot det uppmärksammar, beundrar eller förfasas vi över. De som hoppar ur kätten och springer till skogs är allt lite tokiga. Eller?

 

Att bygga sig en guldhöna, eller vad man så önskar kalla den, är att göra just detta. Vill man något annat än att harva i ekorrhjulet bortom de sexiofem är det väsenligt att använda sig av denna möjlighet - att spara mer och att konsumera mindre. Riktig privatekonomi lärs inte ut i skolan så det här behöver vi lära oss utanför denna institution. Därmed inte sagt att det är speciellt svårt. Det kräver mer av uppoffring än intelligens. Eller så som Stephen Hawking uttrycket det: kunskapens största fiende är inte ignorans utan illusionen av kunskap. Bloggvärlden vet mycket men man måste lära sig själv, inte minst eftersom vi alla vill ta olika risker och har olika mål.

 

Ju längre vi utfört något på ett sätt desto svårare är det att lära om. Det är ofta svårt att erkänna att man inte vetat bättre. Att inse att livet kunnat sett annorlunda ut om du börjat gjort saker på annat sätt för länge sedan är depraverande. Men det duger inte att gråta över spilld mjölk. Bästa tillfället att börja bygga en oberoende privatekonomi var kanske för tjugofem år sedan - men näst bästa tillfället är i dag! Känn glädje i att du nu vet bättre och kan börja skapa bättre förutsättningar för dig själv härifrån och framåt. Långt ifrån alla når ens denna punkt.

 

En anställning eller ett jobb ger en inkomst. Guldhönan du bygger ger ytterligare inkomster. På sikt ska den senare kunna hantera det hela. För att jobba - det ger oss inte både pengar och mer tid över. Som löntagare byter du din tid mot pengar. Vill du gå ner i arbetstid får du också mindre lön. Jobbar du å andra sidan övertid får du sitta mera på kontoret mot fler slantar. Det är ett oändligt, kompromisslöst förhållande. Låt pengarna jobba för dig istället!

 

Jag behöver inte mycket. Min ekonomiska frihet som jag önskar mig handlar inte om att konsumera. Att vara rik är för mig att disponera min tid efter eget huvud. Utan tvång eller hävd vill jag vända ansiktet mot solen och lyssna till en lugn puls i mitt system. Jag skiter i statusmarkörer och fiktiva hierarkier - min tid är allt jag önskar. Vad du önskar dig vet bara du. Eller vet du? Har du tänkt till? Eller följer du bara efter de andra fårskallarna?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
TexasRanger (ej registrerad)

Jag läser just nu boken "Early retirement extreme". Den behandlar samma tema som du tar upp i ditt blogginlägg. Har inte hunnit läsa så mycket men jag tror att du hade gillat boken om du inte redan läst den!

Även jag försöker spara och investerar mig ifrån ekorrhjulet. Men jag skulle nog behöva skaffa mig en inkomstkälla bortsett för aktieutdelning och lönearbete. Har du flera inkomstkällor?

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, Ranger - ska kolla in den. :)

Ja, jag kör en liten firma bredvid men det är småslantar. Jag tror mest på att ta död på kostnadssidan.

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Om man nu tillåts göra reklam för sin egen lilla blogg, så skrev jag häromveckan en liten recension kring nämnda bok (som rekommenderas): https://egoninvestor.blogspot.com/2016/07/boktips-early-retirement-extreme-en.html

Tack för en intressant blogg!

Mvh

Egon

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Utmärkt, Egon! :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar