Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Nyckeltal Fastighetsaktier

 

Jag har gjort ett excel blad med intressanta nyckeltal på vissa fastighetsaktier. Castellum, Hufvudstaden, Fabege, Atrium Ljungberg och Wallenstam. Sektorn är bland de viktigaste för mig inom investering och jag har blivit mer och mer intresserad av det.

 

Definitioner på nyckeltalen;

 

Belåningsgrad - Andelen skulder delat med fastigheternas värde. Belåningsgraden används för att se den finansiella risken.

 

Snittränta - Snitträntan på de räntebärande skulderna.

 

EPRA  - European Public Real Estate Association, är en intresseorganisation för börsnoterade fastighetsbolag och investerare i Europ, som bland annat sätter standards avseende den finansiella rapporteringen.

 

EPRA EPS - Förvaltningsresultat efter avdrag för nominell skatt är beräknat utefter EPRA.

 

EPRA NAV - Långsiktigt substansvärde är beräknat utefter EPRA.

 

Aktiekurs/EPRA EPS - är lik P/E talet. Visar hur många årsvinster som i det här fallet är EPRA EPS man betalar för aktien. 

 

Aktiekurs/EPRA NAV - är lik P/B talet. Visar hur mycket man betalar för substansvärdet. Om det är en rabatt eller en premie. Ju lägre desto bättre. 

 

Längst ner i arket hittar ni hur mycket jag äger av aktien och till vilket genomsnittkurs. Aktiekursen ändras automatiskt och har 20 min fördröjning via google.

 

Kommer att komma tillbaks till inlägget och analysera/kommentera nyckeltalen lite närmare senare.

 

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investormannen (ej registrerad)

Utmärkt initiativ, men för att det ska bli riktigt intressant skulle nog ett antal bolag till behöva vara med. Balder, Diös, Hemfosa, Klövern, Kungsleden, NP3, Pandox, Wihlborgs är några av de bolag som jag själv håller lite koll på och äger från och till.

Att Diös, Klövern, Kungsleden och AtriumLjungberg handlas med rabatt är ganska välkänt, men personligen tycker jag Fabege är lite missförstådd. Den ser dyr ut på P/E (EPRA EPS) pga att deras framgångsrika fastighetsutveckling ger en eftersläpning på hyresintäkter efter hand att stora projekt blir klara och flyttas in i. Till dagens kurs får man deras moderna kvalitativa fastighetsbestånd i Stockholm till rabatt samt deras utvecklingsverksamhet mer eller mindre på köpet. Möjligen är det skatteutredningarna som spökar då Fabege är så inriktade på fastighetsutveckling, men de kan ju i teorin lägga ned den verksamheten och aktien ser ändå billig ut mtp det fina bestånd de har.

Mvh Mattias

Anonymous's picture
sportcar (ej registrerad)

är man utdelningsjägare kan jag rekommendera Saltängen och Kallebäck, har även i Hemfosa som har bra utdelning och går som tåget

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar