Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Deere Q3 2016

Jordbruksmaskinstillverkaren Deere´s kurs hoppade upp över 13% i fredags. Ganska anmärkningsvärd kursrörelse i ett så pass stort bolag värderat till nästan 30 miljarder usd.

Vad hände i fredags?

Det varQ3-rapporten som släpptes. Dock så var det ingalunda något slut på den nedåttrend i affärerna som Deere fått utstå de senaste åren. De tre senaste åren har varit kämpiga och något ljus i tunneln syns inte riktigt än.

Detta är inget bolagsspecifikt för Deere. Hela branschen har blött ett tag nu då priset på vad bonden kan få ut för sina odlade produkter har fallit år efter år.

Försäljnngen fortsatte mycket riktigt att falla även detta gångna kvartal. Minus 11% för kvartalet. Det som dock gladde marknaden var vinstnivån.

Vinsten kom in bättre än många analytiker tydligen hade förväntat sig. 1.55 usd/aktie för att vara exakt. Rullande 12-månaders ligger den nu på ca 5 usd/aktie. Försäljningen rullande 12-månaders på ca 81 usd/aktie. Troligen var den bättre vinsten än förväntat som höjde Mr Markets humör.

God kostnadskontroll samt ganska stora återköp av aktier. Mycket mer läggs på återköp av aktier än på utdelningar. Detta är troligen en av anledningarna till att Buffett intresserat sig för Deere. Han brukar gilla återköp.

Återköpen kan ju också skapa en rejäl ketchupeffekt den dagen branschen väl vänder. Det kan få en magiskt effekt på vinsten på vinst per aktie den dagen försäljnngen ökar samtidigt som marginalerna stiger.

Den som värderar Deere utifrån nuvarande försäljning och vinstmarginaler tycker kanske inte bolaget är intressant. PE-talet är 17,5 och även om PE-tal säger lite i cykliska aktier så P/S mässigt brukar Deere värderas runt 1.Den som är fundamental momentum-investerare väntar troligen också gärna innan köp. Då brukar man vilja ha en stigande trend i affärerna innan man slår till.

Deere kan dock vara intressant för den som står ut med cykliska aktier och vill börja få exponering mot jordbrukssektorn. MEN, lika lite som det går förutspå väder rätt och riktigt så går det förutspå jordbrukssektorns svängningar. Den som kliver på i traktorn får vara beredd på att det kan bli guppigt.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar