Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Nybörjar-portföljen ett år senare

För ett år sedan, så som en kul grej, gjordes inlägg om en potentiell nybörjar-portfölj. En portfölj på 50.000 kr som kunde vara inkörsport till ett mer aktivt aktiesparande. Det hela var på Stefans initiativ. Stefan bloggar på z2039.

Min ingångspunkt var fem innhehav. Fem är det minsta antal om man ska få bort en del bolagsrisk i mitt tycke samtidgt så är fem inte fler än man orkar följa med lite i rapporter och utvecklingen i övrigt. Därtill ansåg jag att investmentbolag också är en bra början. Följdaktligen blev man via nybörjar-portföljen indirekt ägare till ett 30-tal bolag. 

Bolagen var:

Hennes & Mauritz, Investor, Melker Schörling, Industrivärden och Lundberg.

I och för sig tänkte jag man lika gärna kunde byta ut Melker Schörling mot Latour. Det hade i efterhand varit ett bättre beslut, men grundprincipen är densamma. Investmentbolag är en bra grund. Via Hennes & Mauritz fick man även exponering mot global retail vilket är lite lurigare via investmentbolagen.

Så hur har det gått ett år senare?

Den samlade utvecklingen, inklusive utdelningar i de fall de är aktuella, hamnar på +30,3% vilket i grunden är detsamma som att placera pengarna i Avanza Zero +28,3%.

Kanske inte så överraskande då bolagen i "nybörjar-portföljen" samt deras innehav  i mångt och mycket ÄR SIX30RX indexet.

Grundprincipen vidhåller jag dock vid - att investmentbolag utgör en bra grund i en portfölj och då man börjat intressera sig för direktägande i aktier. Dock ska jag erkänna att jag har svårt att förlika mig med dagens prisnivåer.

Vad grundar du helst med i en aktieportfölj?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar