Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Ska man kunna tjäna pengar på skolverksamhet?

Sedan 90-talet har antalet privata aktörer inom skolverksamheten ökat. Inte minst har en del riskkapitalbolag sett vilken gynnsam affärsmodell det är. Det är relativt stabila intäktsströmmar och eftersom det finns få stora fasta kostnader då den stora kostnadsposten är personalkostnader så är "kostymen" också lätt att anpassa relativt snabbt vid ändrade förhållanden.

Här är ju banker och skolor lika varandra. Då även bankernas stora kostnader hänger ihop med personalen.

2012 låg den genomsnittliga rörelsemarginalen för privata aktörer som tog emot "skolpeng" på 5,9%. En rörelsemarginal på ca 6-7% verkar idag inte omöjlig. För det nyligen börsnoterade Academedia så verkar ca 7% vara ganska normalt.

Vad som är "normal" rörelsemarginal varierar från bransch till bransch. Det går ju t.ex. inte jämföra Skanskas marginaler med Apples. De är helt olika bolag i olika branscher, men för jämförelsens skull så 7-8% är ungefär vad Volvo tjänar under sina goda år.  Ibland inträffar dock förlustår för Volvo vilket då naturligtvis ger negativ marginal. Volvo har ju en stor andel kostnader som är svåra att snabbt få ned om försäljningen viker.

En del bolag och branscher kan år efter år höja sina priser eftersom "varan" är så eftertraktad. Eller så kan de höja sina priser om "insatsvarorna" blir dyrare. Detta har skolbolag svårare med då det på sätt och viss finns ett "tak" för intäkterna. Visserligen kan man få extra pengar för elever med behov av särskilt stöd, men i princip så är intäkterna ganska fasta i och med skolpengen - på gott och ont.

Det som är "rörligt" är då kostnaderna. Främst personalkostnaderna som ofta utgör uppåt 60-70% av de totala kostnaderna. Vill man förbättra marginalen men inte kan påverka inkomsterna så kan man därför alltid påverka kostnaderna.

Det  är detta som ibland kritiseras - att man "sparar in på eleverna" till förmån för förbättrade marginaler. Enligt Skolverket har privata aktörer i genomsnitt en lägre lärartäthet samt betalar lägre löner än offentliga aktörer. De privata försvarar sig med att de når bättre resultat d.v.s. meritvärdena (betygen) är oftast högre än i riket i genomsnitt. Andra sidan kontrar med att om man jämför med var skolorna ligger (i Stockholm/storstäderna) så rankar man inte alls högre än de lokal snitten för meritvärden är högre i storstäder än på landsbygden. Man jämför med "fel index" så att säga (Nu kan man i och för sig fråga sig om t.ex. Stockholm har bättre skolor än landsbygden eller om det är ett uttryck för betygsinflation då det finns en konkurrenssituation där, men det får de visa sia om).

Ja ni förstår. Så fortsätter det fram och tillbaka. Det hela  är tämligen ideologiskt färgat. I korthet så verkar svensk skolpolitik gå ut på att svensk skola "suger" så länge man är i opposition. Då man bestämmer så gör man "värdefulla reformer" och så vänder det när man byter roller. Så här rullar det på, mandatperiod efter mandatperiod. Hela skolsystemet blir ett gigantisk slagträ för politiken. Det finns troligen större samsyn inom frågor som gäller försvar, energiförsörjning och landsbygdspolitik än skolan.

Skolbolag är enligt mig därför politiskt riskfyllda. Det är för mycket ideologi i det hela. Den som investerar i bolag med skolverksamhet bör beakta den risken. Med det sagt så syns det också varför verksamheten blivit populär som investeringsobjekt. Säkra intäkter i kombination med låga fasta kostnader och möjlighet till snabba omställningar är ofta "good business".

Vad tycker du för övrigt. Ska man kunna tjäna pengar på skolverksamhet?

 

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Förutsatt att verksamheten blir lika bra eller bättre har jag inga problem med privata skolor (och vinster). Beträffande den politiska risken är väl den politiska majoriteten för närvarande rätt betryggande.

Anonymous's picture
Annonym (ej registrerad)

Jag har inte heller några synpunkter på vinsterna så länge de beror på förbättringar för skolan och inte på finansakrobatik eller fuskande.

De problem jag läst om från USA är att resultaten gärna putsas till det bättre då det skulle vara emot företagsverksamheten och dålig reklam för dem berätta de är skitdåliga och inte lyckas lära ut ett dugg :)  Universitetens vinster ökar inte proportionerligt med elevernas resultat.

zomos's picture
1
2
1
0
zomos

Är inte sanningen att om man ger skolpengen till ineffektiva statliga/kommunala aktörer utan vinstintresse blir det ett stort svinn av (våra)pengar?

Tycker de privata aktörerna visar på att de kan skapa mer värde för samma pengar på ett effektivare sätt och med mindre byråkrati. Skulle de privata aktörerna leverera en dålig tjänst hade ingen valt dem till sina barn. Vem vill ha sitt barn i en skola som serverar knäckebröd som Jonas Sjöström ofta talar om? Sanningen är att kommuner är usla på att förvalta skattepengarna effektivt och det är därför denna branch uppkommit överhuvudtaget.

Anonymous's picture
Drommaren (ej registrerad)

Enkelt svar.

Nej!

Anonymous's picture
Gammal läsare (ej registrerad)

Vore intressant att få läsa några ord om HMs marginal!

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@Gammal läsare - Skrev lite om det senast i Maj i år, H&M 2005 och nu.  Som uppföljning. Vill man få upp marginalen och kontra de ökade rörelsekostnaderna så måste man höja priserna på sina varor (eller få ned rörelsens kostnader), men det är en strategi H&M inte velat använda. Man satsar alltså hellre på att sälja mer (och få tillväxt på det sättet) istället för "dyrare". Jag tror inte man får upp marginalerna till fornstora glansdagar för det verkar inte finnas någonting som tyder på det. Jag tycker dock inte HM är dåligt för det, tvärt om. Finns många kvaliteer i HM, men man får ha lagom stora förväntningar.

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

För att komma on topic igen, så börsnoteras Internationella Engelska skolan.

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

Bloggaren Aktieingenjören har gjort en snabbanalys av Internationella Engelska Skolan. Nämner bl.a. högre marginaler i IES. Jag har också kikat på IES och min bedömning är att man uppnår högre rörelsemarginal eftersom man använder sig av, vad man i affärsvärlden kallar stordriftsfördelar samt är mer nischad i sin "produktion". Man har stora skolenheter och, relativt, större klasser. Man håller på så sätt nere t.ex. personalkostnader (färre vuxna per elev) som är den största utgiftsposten för skolor och får högre rörelsemarginal. Den mer nischad verksamheten ger också driftfördelar gentemot en mer mångfasciterade. Om Academedia är Volvo så är IES Scania för att göra en lastbilsjämförelse. Etablerar man sig också i områden där man kan förvänta sig få många elever från familjer med akademisk bakgrund (en framgångsfaktor för lyckade skolprestationer) så kommer skolresultaten också vara enklare att få upp samtidigt som kostnaderna per elev kan hållas nere.

Anonymous's picture
Patrik_k (ej registrerad)

Jag gillar inte privataskolor, jag tycker utbildningen och övrig värlfärd ska vara kontrollerad av det offentliga och inte vara styrt av vinstinstressen.

Förspråkare säger att privata skolor är mera effektiva, men det är ju inte så konstig om de kan vara mer effektiva när de själva kan välja och vraka vart de vill ha sina skolor och optimera storelken på sina skolor och profilera sina skolor så att det blir effektivt. De kan välja att placera skolor i "bra" områden och med en folkmängd som gör att de lättare kan fylla ut sina skolor till max. Kommuner har inte samma "lyx", de måste se till att alla får utbildning, även barnen i en mindre ort ute på landsbyggden. Därför blir jämförelser mellan privata skolor och offentliga skolor ofta orättvisa.

 

 

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

En liten minnesnotis om Internationella Engelska skolan som noterades idag på 52 kr stängde på 69 kr. Det och att aktien fick 1030 ägare på Avanza även om den bara noterades via Nordnet och Handelsbanken bör ju betyda att många passade på och köpte denna dag.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar