
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
DS Plattformen är ett investmentbolag. Bolagets affärsidé är att investera i mindre svenska börsnoterade bolag, samt att kunna bistå med expertis inom finansieringslösningar. Målet är att investeringarna skall frambringa ökat aktieägarvärde främst via utdelningar. Investeringarna utförs vanligen via brygglån alternativt emissionsgarantier. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
Fastpartner rapportkommentar Q4 2021: "Tillväxten ökar"
Fastpartner rapportkommentar Q4 2021 (Läs den fullständiga analysen med grafiska element här)
- Stillsamt kvartal
- Ökad investeringsaktivitet
- Tillväxten ökar
Rapportkommentar
Stillsamt kvartal. Hyresintäkterna ökade i Q4 med 1,5% till 469 MSEK (462), vilket var en något lägre ökningstakt än under tidigare kvartal. I jämförbart bestånd var ökningen ca 1%, vilket är ett tecken på en återgång till en mer normal marknad efter pandemin. För helåret steg hyrorna med 3% till 1856 MSEK (1802). Ökningen beror på nytecknade kontrakt, färdigställda hyresgästanpassningar samt hyror från förvärvade fastigheter. Uthyrningsgraden fortsätter att vara på en mycket hög nivå om ca 91% (justerat för projektfastigheter). Fastighetsbeståndet har i jämförelse med året innan ökat till följd av förvärv och värdeuppgång till 35,2 MdSEK (31,2). Den orealiserade värdeuppgången på fastigheterna under Q4 uppgick till 1,6 MdSEK och summerar för helåret till 3,0 MdSEK. Driftnettot ökade under kvartalet marginellt till 321 MSEK (317) och överskottsgraden var oförändrad kring 68,5%. Fastighetskostnaderna steg i jämförbart bestånd under året med ca 5% till följd av bland annat ökade kostnader för el och fjärrvärme. Då i stort sett alla Fastpartners hyresavtal är indexreglerade med KPI påverkar detta hyrorna positivt i efterskott. Trots att den räntebärande skulden steg med ca 0,7 MdSEK till 15,3 MdSEK (14,6) i jämförelse med för ett år minskade räntekostnaderna netto till 56 MSEK (68). Dessutom kunde Fastpartner redovisa positiva värdeförändringar på innehavda derivat och finansiella placeringar om 108 MSEK. Medelräntan för samtliga lån var vid årsskiftet 1,6 % (1,7). Det rullande årliga förvaltningsresultatet för de närmaste 12 månaderna uppgår till 1050 MSEK (970), vilket ska jämföras med målet att vid utgången av 2025 nå 1 500 MSEK. Trots hög investeringsaktivitet under året förbättrades soliditeten under året till 46% (42).
Ökad investeringsaktivitet. I och med att covid-restriktionerna nu lyfts bör fastighetsbolagen mer tydligt kunna se vilka besående effekter som pandemin kommer att få. För Fastpartner med ett stort beroende av kontorsytor (strax under 50% av det totala hyresvärdet) kommer därför de närmaste månaderna bli oerhört intressanta vad avser hur efterfrågan utvecklas. Bolaget uppger att efterfrågan på alla typer av lokaler inklusive kontor för närvarande är god och verkar vara beredd att öka investeringarna. Med en stor portfölj av byggrätter (ca 450 000 kvm) och en stark finansiell ställning är förutsättningarna goda att öka takten. Efter att ha investerat närmare 800 MSEK i befintliga fastigheter under 2021 räknar vi med att denna post mer än fördubblas under innevarande år i samband med bland annat byggande av logistik- och kontorslokaler i Stockholmsområdet samt bostäder i Gävle. Under året beräknas fastigheter med gjorda investeringar om ca 500 MSEK bli färdigställda.
Tillväxten ökar. Efter en relativt modest utveckling av hyresintäkter och förvaltningsresultat under 2021 räknar vi med en betydligt snabbare utveckling under innevarande år. Med flera större färdigställda projekt under året, en större fastighetsportfölj och en bra nettouthyrning under förra året kommer hyresintäkterna enligt vår bedömning att under 2022 stiga med 7% (detta inkluderar ett antagande om köp av fastigheter netto för 0,5 MdSEK) och driftnettot med 6%. Detta inkluderar de positiva effekterna av indexuppräkningen av hyresintäkterna till följd av den stigande inflationen. Fastpartners långsiktiga substansvärde uppgick vid årsskiftet till 113,5 SEK, en uppgång med nästan 25% på ett år. Det innebär att aktien för närvarande handlas något under det långsiktiga substansvärdet. Men enligt en ”break up” analys utförd av Cushman & Wakefield på uppdrag av Fastpartner, där man delar upp bolagets fastighetsbestånd i olika portföljer skulle en utförsäljning kunna ge ett substansvärde som är 12,5 – 17,5% högre. Till det kommer så ett betydande övervärde i bolagets stora portfölj av outnyttjade byggrätter bokförda i ca 0,8 MdSEK.
Kort om Fastpartner
Ordförande: Peter Carlsson
VD: Sven-Olof Johansson
CFO: Daniel Gerlach
Lista: Large Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.