Analys
2 Sep, 2018

Trade Venue veckobrev v36

Ännu en vecka har passerat med stigande börskurser och nya toppnivåer på bägge sidor Atlanten även om avslutningen på veckan blev lite mer sur. Det verkar som om många institutioner och fonder överraskats av sommarens starka marknad och nu måste öka aktieandelen. Men det var också en vecka för en ny utförslöpa för H&M, efter ett antal nedgraderingar från stora investmentbanker.  Aktien har verkligen gått från att vara börsens gunstling till dess spottkopp. I precis motsatt riktning har det, inte för länge sedan konkurshotade SAS gått och blev en av veckans vinnare. Det här med aktier är inte så lätt!!! Intressant att notera är dock att Small Cap och First North-listorna backade i veckan. Även om det var små nedgångar och i någon mån berodde på att några tongivande aktier hade en dålig utveckling kanske detta signalerar att riskviljan håller på att avta lite.

Fastighetsbolagen tillhör en av vinnarsektorerna i år med en uppgång på 17% och flera av bolagen noterade nya toppkurser i veckan och än verkar det inte vara slut. I Finland (ett land där många svenska fastighetsbolag som bl a Sagax har stora investeringar i) kom i veckan ett kontantbud på ett av Finlands större fastighetsbolag – Technopolis - med 14% premie.  Vidare flaggade fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult för att han nu äger 5,1% av aktierna i Castellum – en nätt liten investering på över 2 miljarder SEK. Även om inte alla hans transaktioner historiskt har utmärkts av finansiell konservatism är det ändå ett ganska stort ”bett” att ta som finansiell placering om han inte upplever att sektorn har mer att ge. Atrium Ljungberg (bevakat av Trade Venue) tecknade i torsdags en avsiktsförklaring med Stockholms stad om att tillsammans med staden vara med och utveckla Slakthusområdet till en ny modern stadsdel. Detta kommer att innebära investeringar för Atrium Ljungberg om hela 8 miljarder SEK i nya och befintliga fastigheter – visserligen under en tioårsperiod men i alla fall. Det tyder knappast på någon framtidspessimism om fastighetsmarknaden. Vi kommer i veckan lägga ut en intervju med VD Annica Ånäs med anledning av affären.

Att köpa aktier efter den nuvarande direktavkastningen kan vara ett farligt sätt att välja aktieinvesteringar. Bolag med höga direktavkastningar brukar ha det av ett skäl och det är för att investerare tror att bolaget inte kan upprätthålla utdelningen. Bankerna har traditionellt alltid haft höga utdelningar (en gång i tiden var utdelningens storlek det viktiga argumentet för att äga dessa aktier eftersom värdestegringen var liten eller obefintlig). Men dagens direktavkastning måste ändå betraktas som rekordhög med hänsyn till rådande ränteläge. De fyra storbankernas genomsnittliga direktavkastning baserad på utdelningarna utbetalda 2018 är f n 6,5% med Nordea högst med 7,4% och Handelsbanken lägst med 5,7%. Det som är extra intressant är att notera är att den genomsnittliga direktavkastningen nästa år 2019 baserat på analytikernas prognoser är i stort sett oförändrad. Det är uppenbarligen inga näraliggande problem som marknaden har prisat in. Visst bolånecirkusen verkar lugna ner sig och kan avsevärt sänka bankernas vinster längre fram och därmed utdelningarna. Men samtidigt rapporteras om ett ökat lånebehov från industrin och räntorna kommer väl inte alltid vara negativa? Utan att vara bankanalytiker och ha alltför bestämda åsikter kan man i alla fall notera att i denna sektor har marknaden prisat in en betydande oro för framtiden, vilket inte alltid är fallet med andra sektorer på börsen.

En lärdom som de flesta som investerat i ”unga” börsföretag dragit inklusive undertecknad är att den fantastiska affärsidén nästan alltid tar betydligt längre tid att kommersialisera än vad företaget och dess rådgivare tror i samband med börsnoteringen – om den överhuvudtaget kommer så långt. Detta i sin tur gör att ett antal nyemissioner och/ eller finansiell kreativitet kommer att behövas för att företaget ska komma över krönet och börja tjäna pengar. Med tanke på antalet förhoppningsbolag med i många fall bra affärsidéer men med dåligt och ibland inget kassaflöde som blivit noterade under 2017 och 2018 kommer troligen många aktieägare att bli bittert påminda om detta de närmaste åren. En sedelärande solskenshistoria utgör Motion Display (vi bevakar bolaget på Trade Venue). Företaget startades av förre Pharmaciachefen Erik Danielsson 2005 och börsnoterades 2014. Bolaget har utvecklat unika blinkande skyltar gjorda på elektroniskt papper som i en butik kan dra till sig kundernas uppmärksamhet. Det är först nu tretton år efter starten och fyra år efter börsintroduktionen (!!!) – efter stora framgångar i USA - som företaget börjar redovisa klart svarta siffror och börjar kunna bygga kassa. I vår analys som publicerades i veckan tror vi att bolaget redan nästa år kommer att omsätta 60 MSEK och ha ett rörelseresultat på nästan 15 MSEK.  Det har visserligen ”bara” behövts en nyemission efter noteringen men utan grundarens djupa fickor och engagemang hade framgången troligen inte varit möjlig.

 

Nu börjar det bli tunnare på rapportfronten och det enda bolag av någon storleksordning som rapporterar i veckan är Clas Ohlson (5/9).  Precis som bankerna (se ovan) är bolaget ett av de med högst direktavkastning (7,7%) på Stockholmsbörsen och förväntningarna på bolaget är lågt ställda – även om bolaget stigit från sina bottennivåer i början av sommaren. Förutom detaljhandelns mer kortsiktiga problem från sommaren med det varma vädret och ointresset för att handla finns naturligtvis det mer långsiktiga kring e-handeln. Att addera till det kommer nu den svenska   valutaförsvagningen (dollarn har tex på 12 månader förstärkts med 15% mot den svenska kronan) som borde börja bli ett allt större problem för detaljister som importerar i stort sett alla produkter och som än så länge inte har fått någon större uppmärksamhet. Än så länge har nog många detaljister avvaktat med höjda priser men det kommer en smärtgräns när antingen marginalerna får ta stryk eller höjda priser hotar leda till lägre försäljning. Clas Ohlson har över hälften av sin försäljning i andra länder än Sverige men problemet är i alla fall tillräckligt stort för att undertecknad ska ställa sig tveksam.  Men vi får som vanligt se….. Trevlig vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.