
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
DS Plattformen är ett investmentbolag. Bolagets affärsidé är att investera i mindre svenska börsnoterade bolag, samt att kunna bistå med expertis inom finansieringslösningar. Målet är att investeringarna skall frambringa ökat aktieägarvärde främst via utdelningar. Investeringarna utförs vanligen via brygglån alternativt emissionsgarantier. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
OMX index backade i veckan med ca 2%, vilket var första veckan på tre veckor som index inte slutade på plus. Handelsoron och Trumpkalabaliken börjar kanske successivt att sätta sig i kurserna – konstigt vore annars. Veckans rapporter med Clas Ohlsson och Sectra som huvudattraktioner var kanske inte heller några temperaturhöjare.
I massmedia har nyheten i veckan att Amazon – efter att ha stigit 70% i år - blivit det andra bolaget tillsammans med Apple att ha ett börsvärde över 1000 miljarder USD slagits upp stort. Facebook, Amazon, Apple, Microsoft och Google har därmed sammanlagt ett marknadsvärde på över 4 trillioner USD. Om man kopplar det till att Nasdaq i år har stigit med 14 % och enbart i augusti med 5% samtidigt som det bredare S&P 500 endast visar på en ökning med 7% under året (och 2,5% i augusti) visar det på hur de amerikanska aktiemarknaderna har blivit allt mer tudelade. I USA liksom ett flertal andra länder drivs kursutvecklingen av en mindre grupp av framförallt teknologiaktier samtidigt som allt fler bolag trots en jämförelsevis attraktiv värdering inte hänger med eller tvärtom backar. Denna tudelning talade många om i våras och som nu om möjligt har ökat. En momentumstyrd marknad av denna typ kan naturligtvis vara länge men likheterna med hur det såg ut före IT-kraschen år 2000 har inte minskat.
EQT flaggade i veckan för det första innehavet i den nystartade Public Value-fonden genom att köpa 8,6% i Hoist Finance. Säljare är Zeres Capital, som samarbetar med och är rådgivare åt EQT i uppbyggandet av fonden. I måndags flaggade även EQTs Public Valuefond för ett innehav på strax under 10% i finska Cramo. Redan i april meddelades att riskkapitalbolaget EQT ger sig in i den noterade marknaden med siktet inställt på att bygga upp en portfölj med noterade mid cap bolag och detta är alltså de första resultaten. I juni investerade också EQT Ventures 240 MSEK i det noterade succébolaget BIMobject. Riskkapitalbolag har hittills gjort sig kända för att sätta bolag av varierande kvalitet på börsen (lite elakt kanske – många har utvecklats mycket bra) men det är intressant att notera att EQT i och med detta nu alltså börjar investera på börsen. Även om brist på riskkapital för mindre och medelstora bolag inte har varit det största problemet för börsen under senare år är det naturligtvis positivt att riskkapitalbolag med sina djupa fickor ger sig in i marknaden. Med tanke på de avkastningskrav riskkapitalbolag av typ EQT har, är det också intressant att fonden som den av de första svenska investeringen väljer Hoist. En aktie som inte riktigt fallit investerarna på läppen och i år har backat 20%. Men med en marknad för Hoist som stadigt växer i takt med kreditrullningen i Europa fortsätter och en ny revanchhungrig ledning är valet kanske inte så konstigt.
Om bolagsanalytiker ofta anklagas för att gå i bolagens ledband och inte vara alltför kritisk mot bolagsledningar är det än mer uppenbart enligt undertecknads åsikt vad gäller de makroanalytiker och bedömare som är satta att följa Riksbankens åtgärder. Kritiken mot bankens räntepolitik har fram till nyligen varit ganska begränsad och det är först i och med det senaste årens kronfall det börjar bli allt fler som ifrågasätter politiken - som för närvarande enligt Riksbankens egen räntebana innebär att det kommer att dröja drygt ett år till räntan kommer att kravla sig över nollstrecket och tre år för att den ska nå 1% !!! Det är möjligt att de förväntade svårigheterna att bilda en ny handlingskraftig regering efter söndagens val och den valutaförsvagning det kan föra med sig kan få kritiken att slå ut i full blom. Och i slutändan kanske få någon eller några politiker att reagera. Negativa händelser kan ofta behövas för att utlösa något positivt.
Under augusti månad hade vi på Trade Venues hemsida 120 000 unika besökare som följde våra bloggare och kunde läsa om de bolag vi bevakar. För att öka kunskapen om vilka som är våra besökare genomför vi nu en användarundersökning, som vi skulle uppskatta om du hade möjlighet att fylla i. Denna återfinns längst ner.
Till skillnad från de flesta måndagar efter ett val lär vi inte vakna upp i morgon och veta vem som kommer att styra landet de närmaste fyra åren. Historiskt har valutgångar haft en marginell kortsiktig påverkan på Stockholmsbörsen och det är svårt att se att det blir så mycket annorlunda denna gång men spännande är det… Trevlig vecka !!!
Claes Vikbladh