Analys
17 Nov, 2019

TradeVenue Veckobrev v47-19

Kursnedgångar för bankerna och då framförallt Swedbank och SEB ledde till ett mindre indextapp i veckan. Men annars är det inget fel på optimismen med en ny indextopp i USA. Konjunkturkänsliga aktier fortsätter vara bland kursvinnarna i spåren av att allt fler bedömer att konjunktursvackan inte blir så allvarlig eller till och med har passerats. Riktigt varför de långa räntorna fortsätter att vara på rekordlåga nivåer om så är fallet övergår mitt förstånd – men det är mycket man inte fattar. Hur som helst optimismen är inte begränsad till konjunkturkänsliga aktier.    

Storaffär i fastighetssektorn. En av veckans stora händelser på aktiemarknaden är utan tvivel  Samhällsbyggnadsbolagets SBB (bevakat av TradeVenue) bud på Hemfosa. Budet med en drygt 22% premie i förhållande till torsdagens stängningskurs ska ses i ljuset av att Hemfosa i år före budet hade stigit nästan 50% och redan då handlades över sitt substansvärde!!! Även om huvuddelen av budet betalas i egna aktier och ovanstående premie därför kan komma att minska något (vilket kursreaktionen indikerar) visar detta om något på styrkan i fastighetsmarknaden för närvarande.  Att SBB dessutom verkar ha klart med att dra in 1,5 mdr SEK i en garanterad företrädesemission (för att finansiera kontantdelen) till en marginell rabatt i förhållande till torsdagens stängningskurs (på en kurs som i år stigit 120% !!!) förstärker bilden av en sektor som kokar. I och med affären (styrelsen rekommenderar budet enhälligt) bildas Nordens största bolag för samhällsfastigheter – ett område med långa hyresavtal och säkra betalare – och om något lär intresset för detta delsegment i fastighetsmarknaden  öka. Det fäster i sin tur blicken på Offentliga Hus (ägs till 50% av noterade Fastator – ett bolag bevakat av TradeVenue), med samhällsfastigheter för nästan 6 mdr SEK, som avser att noteras under 2020. Intresset för den noteringen har knappast minskat genom denna affär och värdet på Fastators innehav ökat. Den tillträdande ledningen i Offentliga Hus i form av bland annat vd Fredrik Brodin (tidigare vd Stendörren) fick för övrigt en försmak av en börsnotering när de ringde i klockan på Nasdaq i veckan när deras (övertecknade) gröna obligation noterades.   

Ingen rädsla för byggkonjunkturen. Att byggandet av nya bostäder har fått sig en ordentlig törn är ingen nyhet och riskerna för vad som händer med byggandet av kontors-, logistik och andra kommersiella byggnader samt den stora renoveringsmarknaden i spåren av en sämre konjunktur är enligt min mening uppenbara. Det har fått mycket – men inte allt - byggrelaterat att få en ganska stor rabatt i förhållande till övriga börsen. Budet på finska maskinuthyrningsföretaget Cramo (med svenska rötter och stor verksamhet i Sverige) och med en drygt 30% premie är dock en intressant signal. Visserligen har Cramo andra kundgrupper än själva byggindustrin men den utgör ändå den dominerande delen. Köparen är en industriell köpare – som kan se stora synergier med ett samgående – och kanske kan se det mer långsiktigt än aktiemarknaden men det borde finnas mer byggrelaterat som är lågt prissatt… Veckans bud på minoriteten i Swedol (med 40% premie) är också delvis en byggrelaterad händelse men kanske mest ska ses som ett sätt för Nordstjernan att få ihop synergier med sitt andra bolag i sektorn – Momentum.

Vatten & Avlopp drar ned i Infrea. Q3-rapporten från Infrea (bevakat av TradeVenue) var under vår prognos och en besvikelse. Organiskt minskade försäljningen med 8% och rörelseresultat nästan halverades till 3,6 MSEK (6,0). Om man ska se något positivt i rapporten är dock att problemen helt verkar vara hänförliga till affärsområdet Vatten & Avlopp – ett område som i och med Infreas senaste förvärv – kommer att bli relativt litet. Omsättningen inom detta område minskade i kvartalet med hela 17% och visade en rörelseförlust vilket förklarar hela avvikelsen till vår prognos. Inom det andra prioriterade området Mark & Anläggning verkar emellertid allting utvecklas enligt plan och i och med höstens tre förvärv (alla tillträddes 1/10) och tillförs nu en historisk omsättning på 350 MSEK och ett uppskattat resultat på 30 MSEK. Infrea blir i och med dessa köp en relativt stor spelare inom Mark & Anläggning med en årsomsättning inom detta område om ca 750 MSEK. Skulle företagsledningen lyckas vända utvecklingen i Vatten & Avlopp till ett mindre plus nästa år och nuvarande och förvärvade rörelser inom Mark & Anläggning genererar på samma nivå i år som tidigare kommer Infreas resultat att radikalt förbättras år 2020. Vår prognos ger då ett rörelseresultat om ca 55 MSEK, vilket i sin tur ger en EV/EBIT om 9,5x. För ett företag med ett fortsatt förvärvsutrymme om uppskattningsvis 150 MSEK framstår det som fortsatt klart intressant trots kvartalets besvikelse.

Allt har inte gått upp under hösten. Maha Energy (bevakat av TradeVenue) har sedan all time high i början på augusti rasat med nästan 40%, visserligen efter en fantastisk utveckling tidigare under året. Bakgrunden finns inte i oljepriset (som varit relativt stabilt) utan beror på två sänkningar av produktionsmålet sedan dess – som innebär att dessa sänkts från 4000 fat om dag till strax under 3000. Den senaste sänkningen motiveras av problem att ta hand om den medföljande gasen till följd av ett gashanteringstillstånd som gått ut i Brasilien (där all produktion sker) samt förseningar av nödvändig utrustning som påverkar gashanteringskapaciteten. Visst förtroendet för företagsledningen har kanske sänkts något men problemen att operera i ett land som Brasilien ska inte underdrivas. Hur som helst finns produktionskapaciteten om nästan 5000 bopd (som dessutom kan komma att öka) i det stora Tie-fältet kvar och även om ovanstående problem fortsätter in i nästa år är de övergående och motiverar knappast denna typ av nedgång.

Så här ungefär sex veckor efter kvartalsslutet fortsätter rapporterna att komma in även denna vecka. Att mindre bolag av olika skäl har svårt att få fram siffrorna är kanske inte så konstigt men det är märkligt att ett bolag som Lundbergföretagen – med dess resurser – inte kommer förrän nu. Ett stort antal nyemissioner i mindre bolag tar sin början eller avslutas i veckan, vilket kanske speglar sentimentet i marknaden. Jag noterar till exempel att Botnia Exploration inleder sin nyemissionsrunda – den nionde (om jag räknar rätt) under bolagets 10-åriga existens som noterat bolag. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!

 

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.