Analys
19 May, 2019

Veckobrev v21

Efter den blodröda förförra veckan skedde en viss rekyl förra veckan och index slutade svagt uppåt. Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter att ligga som en blöt filt över marknaden och enda trösten är nog att president Trump följer börskurserna mer än de flesta och har ett stort intresse av en stark marknad. I slutet av förra veckan seglade så Brexit upp ännu en gång som ett orosmoln när utsikterna att få igenom ett avtal i Parlamentet ännu en gång verkar skjutas på framtiden. Men inte ens massmedia verkar inte riktigt orka engagera sig längre efter alla turerna.  Men det händer mycket annat:

Trendändring för skolkoncernerna. Trots januariöverenskommelsen, som i alla för ett tag framöver undanröjt risken för något vinstförbud för de noterade välfärdsbolagen har vårens kursrally gått dem förbi - tvärtom har aktiekurserna för många av dessa bolag backat och det rejält. Med tanke på alla signaler om en nedåtgående konjunktur kunde man tvärtom trott att intresset för konjunkturstabila och kassagenererande aktier av denna typ var på topp.  Dessutom borde en effekt av kronkollapsen vara att det borde locka fram utländska köpare på svenska bolag och just välfärdsbolagen borde som sektor vara av intresse (jämför budet på Capio). Kanske inte för att utländska aktörer bara är intresserade av att ta över en svensk marginalpressad verksamhet utan för att också komma över ett i många fall unikt ”know how” vad gäller att effektivisera kostnadskrävande verksamheter inom sjukvård och skola och som relativt lätt kan överföras till andra länder. Men rapporterna från bolagen har det senaste året i allmänhet visat på sjunkande vinster till följd av allt ”snålare” betalare i form av landsting och stat kombinerat med höga lönekostnadsökningar, vilket fått investerare att fly. De senaste rapporterna från skolkoncernerna Academedia och nu senast Internationella Engelska Skolan (IES) visar emellertid på något av en vändning i alla fall i denna sektor bland välfärdsbolagen. Academedia talar i sin rapport om att de upplever att årets skolpengsjusteringar var ”acceptabla”, att personalomsättningen har ”förbättrats markant” samt slutligen att företaget ”blivit mycket bättre på att se till att villkorslagen efterlevs och att rätt ersättning utgår”.  Även IES rapporterade i sin rapport att lärarlöneökningarna har börjat avta samtidigt som erhållna ersättningar bättre reflekterade kostnadsökningarna. Tillsammans med en organisk tillväxt om drygt 10% fick detta till effekt att rörelseresultatet i kvartalet för IES steg med över 20% och rörelsemarginalen återigen började förbättras till 8,6% (8,3). Trots en kursnedgång på över 20% i år tillhör IES inte något av de lägst värderade aktierna på börsen eller för den delen bland välfärdsbolagsaktierna (P/E 17x enligt min uppskattning på årets vinst) men hur många bolag kan skryta med att inte bara ha 20 000 extremt nöjda kunder i form av elever utan också 200 000 som står i kö och inte vill något annat än att bli kunder.

Maha Energy bland de billigaste bolagen. Energisektorn tillhör i motsats till välfärdsbolagen en sektor som gått extremt bra på börsen i år med en uppgång i index i år på 35%. Med tanke på att oljepriset uttryckt i SEK stigit med 45% är det kanske inte så konstigt. I Affärsvärldens genomgång av börsens billigaste bolag är det därför intressant att se att av de tre billigaste (baserat på vinstprognoser för 2020 i förhållande till börskurser) i denna sammanställning är trots detta alla tre oljebolag. Billigast är Tethys Oil tätt följt av Maha Energy (bevakat av TradeVenue). I Mahas fall har då ändå kursen mer än fördubblats i år!!!  Att en aktie är billig behöver definitivt inte vara en köpsignal men i Mahas fall sammanfaller det med att aktien går från att vara en högriskaktie när oljeproduktionen nu ökar och skulderna minskar (läs vår analys från 1/3 i år). En notering på stora listan under 2019 kan också vara en positiv trigger. Rapport i veckan (21/5) och kanske snart det slutliga testresultat från 107D!!!!

Det börjar rulla för Railcare igen. En flytt till stora listan brukar oftast få en positiv kurspåverkan (jämför ovan). För Railcare verkar det dock vila något av ödets förbannelse över flytten från dåvarande Aktietorget (nuvarande Spotlight) till börsens Small Cap lista. Från att ha varit ett av Aktietorgets mest lönsamma och intressanta bolag sammanföll aktieflytten 2017 med att bolagets resultat störtdök och intresset för aktien avtog markant. Kvartalsrapporten tyder dock på att det börjar rulla igen. Omsättningen i kvartalet ökade med 28% till 85 MSEK och rörelseresultatet mer än fördubblades till 10,4 MSEK (5,0). Den svenska entreprenadverksamheten har nu full beläggning med det nya ramavtal som är tecknat med Trafikverket och har fullt i orderboken till november i år. Med en ny verksamhetsplan för järnvägsunderhållet i Storbritannnien (start 1/4) fem år framåt i tiden och nya pengar i systemet verkar beläggningen för bolagets fyra Railvacmaskiner kunna öka betydligt. Inom transportverksamheten har Railcare genom ett femårigt avtal med Kaunis Iron fått en betydande stabilitet i rörelsen.  Även om aktiekursen återhämtat sig en del från de absoluta bottennivåerna framstår ett börsvärde på knappt 400 MSEK inte som speciellt utmanande. Är det någon som tror att politikerna kommer att minska investeringarna i järnvägsunderhållet under de närmaste åren? Railcare borde med sina innovativa produkter och företagskultur vara en stor vinnare.

 

Förra veckan avslutade jag brevet med att kommentera Fingerprints kommande rapport med att få verkar bry sig. Sällan har jag fått så fel!! Aktien tillhörde en av de mest omsatta aktierna på rapportdagen och slutade veckan med en uppgång på 15%. Man ska vara försiktig med att ha alltför bestämda åsikter!! Hur som helst ny vecka och nya insatser. Sandviks kapitalmarknadsdag på onsdag verkar vara den största händelsen men att botanisera bland alla de mindre bolag som för närvarande genomför företrädesemissioner med pressade aktiekurser som följd är kanske mer lönsamt. Ett sådant är SolTech Energy (bevakat av TradeVenue) vars emissionsperiod går ut 29/5. Gå in på TradeVenue och se intervjun med bolagets VD på ett riktigt ”energisoltak” i Uppsala. Välkommen till en ny och spännande vecka!!

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.