Analys
6 Jun, 2021

Veckobrev v23

En bra början på juni med en uppgång i veckan på 0,7% för OMXS30 och 1,0% för OMXSPI. En amerikansk arbetsmarknadsrapport på fredagen som var ”lagom bra” gjorde att veckan också fick ett positivt slut. Volvos beslut om en extrautdelning hälsades med rätta med glädje av marknaden och den typen av inkomster hos investerare är nog nödvändigt för att de ska ha råd att finansiera den strida strömmen av riktade nyemissioner, med Dometic som den största emissionen i veckan (3,4 MdSEK med en rabatt på enbart 3%).  Det rapporterades också om nya bolag som ska till börsen som poddbolaget Acast och vindkraftbolaget OX2. Som vanligt var veckan fylld av intressanta händelser som nyligen noterade Checkins kursresa eller Sectras bristande förmåga att i sin delårsrapport redovisa rätt organisk tillväxt.
 
Oljepriset på tvåårshögsta. Men den nyhet som jag tycker kanske sticker ut mest är att oljepriset fortsatt att stiga och i veckan noterade tvåårshögsta. Visst man kan förklara den med diverse OPEC-beslut om produktionsbegränsningar men med tanke på att det inte går en dag utan att politiker är ute och predikar hur fort fossila bränslen ska fasas ut, tycker jag att det är en intressant utveckling. Det oljemarknaden märker är kanske att oljeprospekteringen nu håller på att minska drastiskt till följd av den politiska diskussionen och kraven från politiskt aktiva aktieägare på de stora oljebolagen ”att ställa om” och inte investera i nya oljebrunnar. Samtidigt som omställningsperioden till den nya ”gröna världen” kan komma att bli betydligt längre än de flesta tänkt sig och efterfrågan fortsätter att växa i takt med befolknings- och välståndsutveckling. Detta tillsammans kan skapa ett stort ”utbudsunderskott”, som fortsätter pressa upp priserna. Utan att vilja ha någon bestämd åsikt i så stora frågor som oljepris eller för den delen valutor tycker jag det inte vore en omöjlig utveckling. Om man kombinerar detta med att de kapitalförvaltande institutionerna pressas hårt att lämna sektorn, framstår sektorn till skillnad från mycket annat enligt min mening som klart intressant ur ett traditionellt investerarperspektiv. I vår senaste analys på Maha Energy (bevakat av TradeVenue) prognostiserar vi till exempel med att en försiktig produktionsprognos för året och dagens olje- och valutakurser ger ett P/E-tal om ca 5x och EV/EBIT om 3,5x. Var hittar man den typen av aktievärderingar någon annanstans bortsett från Rottneros, som jag skrev om förra veckan. Visst man kan lägga andra värderingar på sina investeringar men det kan bli lika dyrt som när de stora institutionerna sålde spelföretag som Kindred och Betsson ”en masse” för drygt ett år sedan.    
 
De har något gemensamt. Volvo, Semcon och Diadrom har något gemensamt. Dessa trenne fordonsberoende (Semcons beroende blir dock allt mindre) men också västkustbolag av minst sagt varierande storlek och inriktning meddelade nästan simultant i tisdags att de kommer att kalla till en extra bolagsstämma för att föreslå om utdelning. I Volvos fall kommer det utöver tidigare beslutad utdelning medan de två andra bolagen skjutit upp hela utdelningsbeslutet för att bedöma efterfrågeutvecklingen. Detta är väl verkligen ett kvitto på den ökade konfidensen vad gäller efterfrågan som finns i styrelserummen – bara jämfört med för några månader sedan. Förutom Volvo steg aktierna mer än själva den annonserade utdelningen och visar på marknadens uppskattning. Det är uppenbarligen inte bara förvärv som uppskattas när intjänade pengar används. 
 
Fått svar på sina frågor? Jag har tidigare uppmärksammat att Peter Gyllenhammar, som är storägare i Studsvik och tillika medlem i valberedningen, vid två tillfällen på bolagets telefonkonferenser efter de senaste delårsrapporterna framfört kritiska synpunkter till bolagets VD om vad han anser vara ett för lågt rörelsemarginalmål om 8%. Det är lätt att hålla med Peter Gyllenhammar om att en högteknologisk och oligopolliknande verksamhet som Studsvik borde ha högre ambitioner än så men att ha synpunkter på det offentligt tillhör inte vanligheterna bland storägare i ett bolag. Hur som helst verkar han inte känna någon större oro när han nu i veckan flaggar upp för över 15% i bolaget. Om det var informationen i senaste delårsrapporten om att affärsområdet Bränsle- och Materialteknik har en orderstock på 1 MdSEK och där rörelsemarginalen historiskt legat på 15% eller att han fått för sig att diskutera frågan med någon av de andra ägarrepresentanterna i valberedningen framgår inte. Men fortsatta köp i denna redan tunna aktie riskerar att minska den redan lilla ”fria floaten”. Uppskattningsvis över 60% av aktierna är redan på fasta händer. Studsviks utveckling under ny VD har varit klart positiv även om delårsrapporterna inte följer en tydlig förbättringslinje. Men ett P/E-tal på 12x på årets vinst (min beräkning) och ett nymornat intresse för kärnkraft – i de flesta länder förutom Sverige – borde aktiekursen kunna fortsätta återhämta sig efter vinterns nedgång. 
 
Har aktiemarknaden blivit ett kasino? Checkins kursresa från sin notering 21 maj påminner enligt min mening mer med amerikanska spekulationsaktier som AMC och Gamestop än något annat. I onsdags hade aktien efter mindre än två veckors notering stigit 1300% och bolaget fått ett kursvärde på nästan 5,7 MdSEK. Under torsdagen och fredagen skedde sedan en kursnedgång som hette duga med en nedgång på nästan 60%, som innebar att aktien ”bara” har stigit 450% från kursen vid noteringen. Handeln i aktien har också varit jämbördig med bolag som ABB och Skanska, trots att den ”fria floaten” än så länge är begränsad till följd av ”lock-up avtal”. Även efter de senaste dagarnas tillnyktring i aktiekursen framstår värderingen med ett börsvärde på 2,3 MdSEK som minst sagt utmanande.  Checkin omsatte förra året enbart 22 MSEK, man måste söka sig långt upp i resultaträkningen för att hitta ett positivt resultat och affärsidén med att tillhandahålla en mjukvarutjänst som gör det enklare för användare att registrera sig för olika tjänster på nätet framstår i mina ögon som inte speciellt revolutionerande. Med eller utan Anders Borg som styrelseordförande.
 
På rapportfronten är det tunt den kommande veckan förutom Integrum och Systemair som bägge kommer med sin rapport på torsdag. Det senare bolaget har dessutom redan kommit med en positiv vinstvarning och redovisat de viktigaste siffrorna. Om jag räknar rätt är det fem nya bolag som noteras denna vecka, företrädesvis på First North. Det var inte länge sedan det var en märkeshändelse men är kanske det ”nya” normala. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.