Veckobrev
25 Oct, 2021
Veckobrev v43

Veckobrev v43

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

Stigande kurser varje dag denna vecka resulterade i en uppgång i OMXS30 på 1,5% och för OMXSSPI på 2,2%. Bra rapporter i de flesta fall och en stark USA-börs låg bakom den starka utvecklingen. Fokus denna vecka var uppenbarligen inte på energibristen i världen. Oljepriserna steg visserligen bara med 1-2% men det var för sjunde veckan i rad!!! Utropstecknet i veckan var annars noteringen av lilla Flat Capital som ledde till en uppgång om 200%. Med 27 000 nya aktieägare har den i alla fall initialt större förutsättningar att bli mer av en folkaktie än Volvo Cars. Med en kursnedgång i fredags på 75% visar Oncoceptides, att det alltid finns en nedsida på 100% i aktier och att bioteknik är svårt, även för experter.  

 

Reflektioner kring veckans rapporter. Veckans rapporter tycker jag överlag varit i överkant av högt ställda förväntningar. Även om det finns en hel del undantag och många av dessa blev ordentligt bestraffade. Undantagen verkar ofta vara företag där man är steget efter i att höja priserna eller helt enkelt har svårt att få igenom höjningar. Det förefaller också som om den så kallade komponentkrisen för de flesta företag verkar förlängas och även nu få en påverkan bra in i 2022. I takt med det tycker jag att problemen växer att uppskatta den underliggande efterfrågan för många företag. Alla gör nu allt för att fylla på sina lager oavsett om det gäller komponenter eller färdiga produkter till konsument. En stor risk är därför enligt min mening att man av den anledningen inom många områden överskattar den underliggande efterfrågan, vilket i ett senare läge kan leda till för höga lager. Ett annat näraliggande problem blir också att rapporterade omsättnings- och orderingångssiffror inte, på samma sätt som vi vant oss vid, speglar efterfrågeutvecklingen eftersom priskomponenten blir allt viktigare på bekostnad av volymen. Om man nu lyckas höja priserna i takt med kostnadsökningarna – vilket är få förunnat – får det inte samma effekt som traditionellt på marginalerna. På 1970-talet, när inflationen var det stora problemet i samhället, introducerades på flera håll så kallad inflationsredovisning, där man bland annat försökte ta bort ”prishöjningskomponenten” i omsättningen och också uppskatta hur stor andel av ett företags vinst som var lagervinster. Jag tror aldrig att det blev någon större succé till följd av mätproblemen och när senare inflationen sjönk tillbaka försvann den. Men inflationen har ju vi fått lära oss av världens centralbanker är”övergående” så det finns ingen anledning att tänka på det nu. Eller????

 

Bästa rapporten? Av de bolag jag följer och som jag skrivit om här i veckobrevet kom lilla Nilörngruppen enligt min mening med den bästa rapporten och belönades i veckan med en uppgång på 17% och har i år stigit nästan 120%!!! Etiketttillverkaren med fokus på modebranschen fick under kvartalet en ordentlig omsättningstillväxt (38% !!) framför allt från kunder inom sport och e-handel samtidigt som detaljahandelskunderna ökar beställningarna när pandemin nu lättar. Trots ökade frakt- och råvarupriser samt högre personalkostnader i förhållande till föregående år förbättrades också rörelsemarginalen till 14,4% (13,9). Visserligen ökade orderingången med 44% men smolket i rapportbägaren var att ett par ”större kunder valt en annan leverantör” vilket kan få en negativ påverkan på omsättningen längre fram. Hur som helst det verkar det vara denna typ av aktier man ska ha som både kan dra fördel av att restriktioner lättar och köplusten återvänder och samtidigt klarar av att höja priserna för att kompensera för kostnadshöjningar.  

 

Vem sitter med svarte Petter? Efter en genomläsning av veckans rapporter från fastighetsbolagen finns det få indikationer om problem med tomma kontorslokaler. De allra flesta företag rapporterar om en stabil efterfrågan och med förvånansvärt många förfrågningar. De flesta berömmer sig också med att just dom har moderna, flexibla och välbelägna kontor som kommer att vara mycket eftertraktade i en postpandemivärld. Det längsta som några kan sträcka sig till är att det kommer att bli ökade ombyggnadskostander när hyresgäster vill anpassa sina lokaler till nya behov. Samtidigt rapporterar SvD att kontorsvakanserna i Stockholms mest centrala kvarter gått från rekordlåga ca 3% till 5% och förväntas öka. I till exempel Kista, som är det största kontorsområdet utanför city är 20% vakant. Och detta är före det att Ericsson, som är en av de största hyresgästerna i området, börjat införa nya regler vad gäller arbete på kontoret som innebär att man tvingas boka en arbetsplats i förväg för att ha någonstans att sitta. Det lär knappast öka behovet av arbetsplatser!! Visst kontor kan i attraktiva lägen byggas om till bostäder men till kostnader som är betydande. Jag får inte ihop det hela någon måste sitta med svarte Petter. 

 

Synsam till börsen. På fredag är det så dags för ännu en nykomling i form av Synsam. Efter ett stort antal noteringar med fastställda teckningskurser kommer nu en introduktion med nackdelen av ett brett värderingsintervall om 6,9 MdSEK – 8,4 MdSEK. Med fullt utnyttjande av teckningsoptionen är erbjudandet värt 2,4 – 2,9 MdSEK och motsvarar 35% av det totala antalet aktier. Synsam har en marknadledande ställning inom optikdetaljhandeln i Sverige med en marknadsandel på 33% och en mycket stark ställning i Danmark och Norge samt närvaro i Finland. Optikdetaljhandeln är förhållandevis väl skyddat från internethandeln i och med att det oftast krävs en fysiskt avancerad synundersökning. Och en marknad som gynnas av en åldrande befolkning och ökade behov av glasögon, med en uppskattad årlig tillväxt om 3%. Med skalfördelar som att själv kunna producera glasögon har Synsam en betydande fördel i förhållande till många av de mindre konkurrenterna och har under senare år tagit marknadsandelar. Under 2019 uppgick omsättningen till ca 3,7 MdSEK med en EBITA-marginal om 15,7%, där försäljningen sedan under 2020 växte marginellt med en marginalnedgång till 14,4%. Den svaga utvecklingen under 2020 är enligt företagsledningen hänförligt till pandemin, där framförallt utvecklingen under första halvåret tyngdes av restriktioner. Under första halvåret av 2021 rapporterar bolaget en organisk tillväxt i egna butiker om hela 30% och en kraftig förstärkning av ovanstående marginal till 17,8%. Det är högst troligt att i dessa siffror ingår ett uppdämt köpbehov, som gör att det är farligt att betrakta detta som ett normalt första halvår. Balansräkningen (om det är någon som tittar på sådant nuförtiden) är som i många riskkapitalägda bolag ingen skojig syn där eget kapital är negativt och immateriella tillgångar utgör mer än 60% av tillgångarna. Till det kommer räntebärande skulder om netto ca 6 MdSEK, där mer än hälften är aktieägarlån. Om man använder sig av EBITA-resultatet de senaste 12 månaderna (där alltså ett relativt svagt andra halvår och troligen ett för bra nomalresultat under första halvåret i år ingår) och mitt i värderingsintervallet hamnar man på en EV/EBITA om 18x. Det är inte helt lätt att hitta relevanta jämförelseobjekt men det är enligt min mening definitivt ingen rabatt i detta erbjudande. Även om det skulle hamna i den lägre delen av intervallet. Mekonomen, som i alla fall delvis enligt min mening påminner om Synsam, handlas till exempel till 10x. Hur som helst tycker dock uppenbarligen ”cornerstone investerare” - som är beredda att ta ca 40% av erbjudandet - motsatsen.  

  

En minst lika rapportintensiv vecka väntar oss med denna sista vecka i oktober. Till det kommer börsnotering av Volvo Cars på torsdag, Synsam på fredag och fem nya bolag på First North så det kommer inte vara brist på nyheter. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.