Veckobrev
7 Dec, 2021
Veckobrev v49

Veckobrev v49

Uppdaterad:
22 Jan, 2023
De svenska indexen slutade veckan med smärre nedgångar och speglar kanske inte den nervositet som verkar finnas i marknaden med stora kurssvängningar under dagen. Kryptovalutorna fick sig en släng av sleven när bitcoin på lördagsmorgonen rasade med 20% på kort tid för att därefter återhämta sig något. Om det är risken för att pandemin åter ska breda ut sig eller Fed-chefens uttalande att inflationen kanske inte är så övergående som påverkar stämningen mest är naturligtvis omöjligt att veta. I Sverige verkar dock penningkranen för riktade nyemissioner stå vidöppen med bland annat Diös, Randviken och Sedana Medical som tagare av emissioner om sammanlagt över 2 MdSEK. Den senare dessutom utan någon rabatt och med missnöjda institutioner som ville ha mer. Börsens två nytillkomna fastighetsbolag KlaraBo och Nivika i veckan fick också ett positivt mottagande. Att budet på Sobi föll visar att det kan vara dyrt att spekulera i höjda bud men man behöver kanske inte vara allt för nationalistisk för att tycka att det känns bra att denna typ av företag blir kvar i svenska händer. Evolutions beslut om återköp av aktier hälsades med glädje av marknaden men som Dagens Industri skriver hade nog ett massivt insynsköp varit att föredra.
 
Den politiska risken väger tungt i Attendo. Att hålla sig utanför välfärdssektorn på den svenska aktiemarknaden (om man bortser från Internationella Engelska Skolan som blev uppköpt med bra premie) har hittills visat sig vara en ganska bra strategi. Många har hittills med framgång kunnat hävda att: ”aktieplaceringar är i sig tillräckligt svåra och det finns så många bolag att välja bland– varför  addera ännu en osäkerhetsfaktor såsom risken för stora politiska ingrepp?” Attendo som är verksamma inom vård och omsorg tillhör ett av de bolag som har fått känna på aktiemarknadens ogillande med en mer en 60% nedgång i aktiekursen på tre år. Ett mindre lyckat förvärv i Finland och pandemin har påverkat resultatet negativt och förklarar säkert en del av nedgången men årets nedgång (-25%) får nog till stor del förklaras av den allt mer aggressiva socialdemokratiska retoriken mot vinster i välfärden. Men om Academedia och andra mindre skolkoncerner har mycket att förlora mycket vid en eventuell förändring i synen på hur skattepengar i välfärden ska fördelas, har i alla fall jag svårt att se att man kommer att ge sig på denna del av välfärdssektorn. I så fall finns argumenten för att förbjuda andra privata deltagare i vården som privattandläkare, sjukgymnaster med flera.Tror man att åldringsvård, hemtjänst med mera blir en fredad sektor borde Attendo (det största omsorgsbolaget i Sverige med ett börsvärde på 5,5 MdSEK) därför på nuvarande värdering enligt min mening kunna vara klart intressant. Baserat på att pandemins påverkan på resultatet försvinner, en fjärdedel av kontrakten i Finland kan omförhandlas och en högre beläggningsgrad blir möjlig borde ett resultat om närmare 3 SEK per aktie (leasingjusterad) ligga i korten för nästa år. Tror man sedan att den nuvarande beläggningsgraden om 78% i den skandinaviska rörelsen längre fram kan komma tillbaka till mer normala 90% framstår målet om en vinst per aktie om 4 SEK år 2023 inte som omöjligt. Det är i dagens börsklimat få kassagenererande företag med relativt stabila och organiskt växande rörelser (3-4%), som värderas i ett P/E-tal om ca 11x på nästa års vinst. Men sedan har vi ju det här med den politiska risken  -  där min åsikt är lika god som någon annans. Några som historiskt brukat älska denna typ av verksamhet är private equity bolagen. Ska vi tolka deras inaktivitet på budsidan i fallet Attendo och andra välfärdsbolag som att de inte är lika övertygade som undertecknad?  
 
Ännu en uppdelning. I vågen av uppdelning av bolag för att ”synliggöra aktieägarvärde” har nu turen kommit till teknikbolaget Tobiii med ett börsvärde på 7,2 MdSEK. Avknoppning av det större och lönsamma området Tobii Dynavox med inriktning mot hjälpmedel för synskadade och med en omsättning på rullande basis om knappt 1 MdSEK (inklusive nyförvärvade Acapela Group) skedde i veckan och första handelsdag blir på torsdag. Kvar i Tobii blir det förlusttyngda och betydligt mindre men också mer spännande området för ögonstyrningsteknik för dataspel och bilar. På måndag sker avskiljandet av rätten att teckna Dynavox. Med ledning av de spekulationer som finns i marknaden kommer avknoppningen få ett marknadsvärde kring 4,5 MdSEk eller drygt 60% av det nuvarande totala börsvärdet. Det skulle i så fall innebära att marknaden skulle handla aktien i ett EV/EBITDA om 30x av mig prognostiserad vinst för i år, som är påverkad av störningar i leveranskedjorna och ovan nämnda Acapela bara ingår delar av året.  Med alla mått mätt en hög värdering för ett företag med en målsättning att öka omsättningen med 10% per år och ha en rörelsemarginal kring 15%. Men med den typ av värderingar som medicintekniska bolag av typ Sectra har för närvarande är det långt ifrån omöjligt. Svårare blir det att åsätta den resterande verksamheten Tobii remainco med en högre tillväxtpotential men som också dras med stora förluster. Under 2021 prognostiserar undertecknad en omsättning på knappt 600 MSEK med en rörelseförlust före avskrivningar på drygt 100 MSEK. Efter att ha vuxit med 20% de senaste åren ska nu ökningstakten stiga så att omsättningen når 1,5 MdSEK år 2025, för att under 2023 nå break even enligt företagsledningens prognos. Även om delar av detta ska ske via förvärv är det en hög organisk tillväxt som väntar enligt företagsledningen. Om det är rimligt att betala 4-5 gånger försäljningen (vilket blir den implicita värderingen efter avskiljandet enligt ovanstående resonemang) i ett av de för närvarande mest spännande områden i världen, är naturligtvis mycket men det finns nog betydligt högre värderingar därute. Men kursen kommer nog till stor del att bestämmas av börsens intresse för tillväxtaktier. Det som förvånar mig är att Tobii remainco inte utrustats med en högre kassa (nettokassa om ca 450 MSEK vid utgången av Q3) om (hemska tanke!!) målsättningen att bli lönsamma på rörelseresultatsnivå någon under 2023 skulle förskjutas i tiden och/eller det stora ideala förvärvet skulle uppenbara sig.
 
Svedbergs gör jätteförvärv. Efter att ha smält förra årets danska förvärv var det så dags för badrumstillbehörstillverkaren Svedbergs att slå till igen och denna gång med ett brittiskt företag Roper Rhodes, som i ett slag kommer att mer än fördubbla omsättningen för den nya koncernen. När man dessutom gör det med en prislapp (motsvarande ca 1,1 MdSEK inkl tilläggsköpeskilling) som gör att vinsten per aktie kommer att stiga ordentligt förstår man att aktiemarknaden applåderar. Med en uppgång på över 30% tillhörde Svedbergs en av veckans vinnare på Stockholmsbörsen. Min enkla kalkyl visar på att vinsten per aktie skulle stiga proforma med nästan 40%. Detta trots aviserad nyemission för att finansiera förvärvet och utan några tänkta synergivinster i kalkylen. Bolaget blir efter förvärvet ett relativt högt skuldsatt företag och inte minst undertecknad har predikat riskerna med företagsförvärv. Här köper man ett lika stort bolag som det egna och går in på en marknad man har relativt liten erfarenhet av. Det som i alla fall stillar min oro lite är att Stenakoncernen med sina närmare 30% av aktierna finns i bakgrunden. Den framgångsrika förvärvsledda tillväxten i till exempel läkemedelsbolaget Meda hade enligt min mening inte varit möjlig utan deras engagemang som ägare. Veckans uppgång kanske speglar den vinst per aktiehöjning som blir fallet av förvärvet men om man tror att Svedbergs är på väg att etablera sig som en framgångsrik serieförvärvare väntar en helt annan värdering, med tanke på hur många av dessa bolag värderas på börsen. Till följd av skuldsättning och storleken på detta förvärv dröjer det dock kanske ett tag med nästa förvärv.    
 
SPAC notering av Volta Trucks på gång? Intresset för allt som har med elektrifierade transporter är som bekant enormt, vilket nu senaste visat sig i värderingen av Rivian efter dess börsnotering (värderas till nästan 100 Md USD utan att ha levererat en bil !!!). Eller för den delen den 40% kursuppgången för Volvo Cars, som till stor del är beroende av den förväntade värderingen av innehavet i Polestar. Ett kraftigt ras i fredags på den amerikanska börsen för aktier relaterade till elfordon förändrar knappast bilden och syns knappast på en lite längre kursgraf. Ett av de mer trovärdiga projekten med svenska rötter utgörs av Volta Trucks, som arbetar med att skapa en eldriven lastbil för leveranser i städer. Utvecklingen har gått snabbt. Under hösten 2020 presenterades lastbilen, Volta Zero, redan i år kommer utvalda kunder att få tillgång till testlastbilar och i december 2022 är tanken att serieproduktionen ska gå i gång i Österrike. Jag trodde i min enfald att det var lite mer komplicerat och tog lite längre tid att starta en produktion av en så pass komplicerad produkt. Men hur som helst det som bland annat skapar trovärdighet till projektet är att beställare utgörs av stora välkända företag och det i bolaget finns personer med lastbilsbakgrund.  Vid kvartalsskiftet hade man redan tecknat kontrakt om leverans av 2500 lastbilar och för några dagar sedan kom nyheten att ett samarbete med den tyska logistikjätten DB Schenker inleds med sikte på leveranser av 1500 fordon på tre år. En av bolagets största aktieägare utgörs av det noterade investeringsbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding (Byggmästarn) som äger 22%. I sin tur utgjorde denna post ca 14% av Byggmästarns värde vid utgången av Q3, där värderingen av Volta Trucks bygger på den senaste kapitalrundan (100 MEURO). Med tanke på att kursen i Byggmästarn gick upp 15% efter Volta Trucks senaste nyhet torde marknaden ha diskonterat ett betydligt högre värde än så. Noteringen av Rivian skedde via ett SPAC-bolag och Polestar ska enligt planerna göra det på samma sätt. Byggmästarn skriver i sin delårsrapport om SPAC bolag en gång för mycket för att jag inte ska få misstanken att det samma planeras med Volta Trucks och då lär värderingen i så fall bli avsevärt högre än den ovan nämnda ….. 
 
Det är inte bara ovan nämnda Tobii Dynavox som börjar handlas som ett självständigt bolag i veckan utan även Doros avknoppning av Careium (tidigare Doro Care). Även det senare bolaget har vi skrivit om i tidigare veckobrev. På bolagsrapportfronten slåss Sectra, Clas Ohlson och Systemair om uppmärksamheten. På Nasdaq First North är det ”bara” tre nykomlingar och en på NGM. Än så länge har det traditionella julrallyt lyst med sin frånvaro och måndagen kan nog bli lite skakig efter fredagens nedgångar i USA efter vår stängning. Välkommen till en ny och spännande aktievecka. 
 
Claes Vikbladh
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.