Analys
17 Dec, 2018

Veckobrev v51

Förra veckan blev betydligt bättre än vad i alla fall  jag hade förväntat mig med en uppgång på 2,5 % - även om avslutningen på veckan gick i moll och med en tråkig avslutning av veckan i USA som hotar att spilla på över på denna vecka. Det är svårt att sätta fingret på vad som oroar investerare mest för närvarande men signalerna i veckan om lägre tillväxt i Kina minskar inte antalet moln.

”Det enda som är statiskt är förändring”. I veckan gjorde Svenska Dagbladet en intervju med Atrium Ljungbergs (bevakat av TradeVenue) VD Annica Ånäs som rekommenderas. Hon säger i artikeln att hon är övertygad om butiker och köpcentrums överlevnad och tror inte på att e-handeln kommer att vinna hela slaget. Det kanske man måste säga som VD för ett noterat bolag, som har ett stort inslag av köpcentrum i beståndet men jag tycker ändå hon i artikeln ger övertygande argument för sin åsikt. Hur som helst säger hon också i artikeln att”det enda som är statiskt är förändring”. Ett sådant konstaterande är naturligtvis inget nytt men oerhört viktigt att som VD hela tiden ha i bakhuvudet. Hon pekar t ex på den enorma förändring som skett i Sverige de senaste tio åren vad avser till exempel att äta ute och nämner att 20 procent av ytan i Sickla Köpkvarter nu utgörs av restauranger och kaféer, en nivå som hade varit otänkbar bara för några år sedan. För att klara av denna typ av omställning måste ett företag till sin natur vara flexibelt och ha de finansiella musklerna för att kunna ställa om. Jag tycker att det är tänkvärda ord inte bara för andra fastighetsbolag utan för de flesta andra företag med tanke på att takten i förändring hela tiden accelererar…

Bud på Ahlsell. Bara två år efter att Ahlsell börsnoterades lägger huvudägaren riskkapitalbolaget CVC bud på bolaget och om det lyckas blir CVC därigenom återigen helägare. Budet är visserligen nästan 20 % över introduktionspriset och hela 30 % över kursen före budet men värt att notera är att det fortfarande är lägre än det prisintervall (45-50 kr) som sattes i samband med börsintroduktionen. Det har spekulerats i att bakgrunden till budet är att CVC har andra bolag som ska noteras och inte vill förknippas med en dålig börsintroduktion eller att det här är ett sätt att locka fram andra budgivare. Men kan det inte bara vara så enkelt att CVC bedömer att aktiemarknaden har överdrivit farorna för en nedåtgående byggmarknad och ser en potential i att äga hela aktien?  Även om det är tråkigt att ett välskött bolag av denna storleksordning försvinner från börsen borde det vara klart positivt för risksentimentet i marknaden och för andra aktier i den hårt nedpressade byggmaterialbranschen. Intressant att notera är också att aktien handlas med en ganska stor rabatt i förhållande till budkursen. Tror marknaden verkligen att CVC kommer dra tillbaka budet vid för liten anslutning?

Konjunkturstabila aktier. Stockholmsbörsen har som bekant ett överskott på konjunturberoende aktier och ett underskott på dess motsats och vissa av dessa som Swedish Match får eller vill man inte äga. Med tanke på konjunktursignalerna flödar råden för närvarande om att hitta aktier som inte påverkas så mycket av en sämre världsekonomi men alternativen är som sagt få och ofta högt prissatta. Oriflame är förvisso ett förhållandevis konjunkturstabilt bolag men verkar ofta i länder som är motsatsen till stabilitet vad avser valuta med mera (bland annat Ryssland och Turkiet). Aktien tillhör en av Stockholmsbörsens förlorare i år med en nedgång på nästan 40% och från sin toppkurs i maj i år med 50%!! Även om valutautvecklingen och bland annat en svag tillväxt i Ryssland under året ligger bolaget i fatet, framstår kursnedgången enligt min mening som klart överdriven. Nyligen gjorda insiderköp av vice VD och huvudägaren Robert af Jochnik verkar inte heller ha gjort något för att ändra kursutvecklingen. Att fånga fallande knivar tillhör inte det lättare men om man är orolig för konjunkturen och vill ha en utdelning motsvarande 7 % direktavkastning nästa år skulle jag sätta pengarna här. Vem vet den turkiska liran kanske dessutom blir nästa års vinnare!!

Stora uttag ur aktiefonder. I spåren av höstens negativa och volatila marknad var nettouttagen ur aktiefonder i Sverige i oktober hela 21 mdr kr och i november fortsatte det med 7 mdr kr. I USA är trenden densamma och i förra veckan var uttagen ur amerikanska aktiefonder rekordhöga 28 mdr USD. Med tanke på storleken på dessa uttag är i alla fall jag förvånad över att det inte finns ett ännu större säljtryck från fonder i marknaden. Det som ändå är lite hoppingivande är att huvuddelen av likviderna från de sålda aktiefonderna i Sverige går in i korta räntefonder. Hur pass långvariga pengarna kommer att bli där kan man ju fråga sig med tanke på den nästintill obefintliga eller negativa avkastningen i dessa. Speciellt som en normalisering av räntorna i Sverige verkar skjutas allt längre in i framtiden i spåren av den sämre konjunkturen och avkastningen förblir nästintill obefintlig.

Med räntebesked både i USA och Sverige och rapport från H&M (försäljningssiffror på måndag) lär veckan fortsätta att bjuda på dramatik. Välkommen till en ny och spännande vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se


 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.