Analys
23 Feb, 2020

Veckobrev v9

Efter ett avbrott är nu TradeVenues veckobrev tillbaka och jag hoppas kunna fortsätta att addera något till den strida ström av nyheter och analyser som sköljer över marknaden. Åtta veckors börshandel och aktiemarknaden har redan levererat vad som aktiestrategerna brukar kalla en normal årsavkastning om 7-8%. Fram till förra veckan verkade marknaden vara relativt immun mot Coronaviruset men siffror som att bilförsäljningen i Kina minskat med ca 90% under den första halvan av februari och ett antal vinstvarningar satte sina spår men marknaden backade ändå bara marginellt. Mängder med riktade emissioner i veckan i mindre bolag inklusive en i Storytel (om nästan 1 MdSEK) visar på att institutionernas riskbenäget är på topp.

MedCap förvärvar. Det senaste året tillhör MedCap (bevakat av TradeVenue) i hård konkurrens en av kursvinnarna på Stockholmsbörsen med en uppgång på ett år med 160% (!!!). Rapporten i veckan visade på en drygt 80% ökning av EBITDA-resultatet (rensat för förändrade redovisningsregler till följd av IFRS) och visar framförallt på att satsningarna inom Specialistläkemedel börjar få effekt med en försäljningstillväxt i den nordiska läkemedelsportfäljen om drygt 20% (där läkemedlet Cresemba noterade nytt försäljningsrekord). Det som är intressant att notera är att MedCap återigen befinner sig på förvärvssidan. Under slutet av 2019 förvärvades ett tyskt bolag, som gör att Cardiolex (EKG-utrustning) får helt andra möjligheter till en centraleuropeisk expansion. Under år 2020 har vidare Somna - den ledande aktören inom förskrivna kedje-baserade tyngdtäcken i Norden förvärvats. Så kallade tyngdtäcken har som bekant haft en enorm expansion både hos privatpersoner och inom offentlig vård.  Betydande synergier förväntas här med Abilia -  ett annat bolag inom affärsområdet Medicinteknik (tekniska hjälpmedel för personer med särskilda behov). De förvärvade bolagen kan förväntas bidra med en omsättning om ca 90 MSEK under 2020 och som sagt ge betydande synergivinster. Vår prognos för året ger ett P/E-tal om 30x, vilket var en värdering som för några år sedan var förbehållet en mycket liten skara tillväxtbolag. Men är det något som framförallt 2019 lärt mig är att något som är dyrt kan bli dyrare och börjar MedCap få blodad tand vad avser förvärv kan multipeln snabbt också minska. Om inte annat till följd av det multipelarbitrage som följer av att ett högt värderat noterat bolag köper onoterade dylika med helt andra multiplar.  

Bud på Sportamore. Kursutvecklingen för Sportamore under 2019 var inte någon skojig historia. Dagen före budet på bolaget hade aktiekursen backat med mer än 60% under den senaste 12-månadersperioden. För Nordens största sportbutik på nätet – som man själv väljer att kalla sig – har marknaden trots fortsatt tillväxt under 2019 om möjligt varit tuffare än vanligt med konkurrenter i den fysiska detaljhandeln som XXL. Frånvaron av en riktig vinter i södra Skandinavien med negativ påverkan på efterfrågan på vinterutrustning och kläder har så kommit som ett extra problem. Och så naturligtvis det eviga hotet om Amazons intåg. Att styrelsen, där representanter för de största aktieägarna finns nöjer sig med en premie på 25% (kontanter plus aktier i Footway) från den utbombade kursnivån och som enbart värderar bolaget till ca 440 MSEK tycker jag i alla fall är lite märkligt. Vilket kanske styrks av att Footway fick se sin aktie stiga med 15% i samband med budet. En aktie som redan innan inte tillhörde de billigaste på börsen. Att budgivande bolag får se sin aktie stiga tillhör nämligen inte alltid det vanliga, speciellt som budet i det här fallet ackompanjeras av en stor nyemission om 400 MSEK (visserligen garanterad i sin helhet av storägaren Rutger Arnhult). Men för Footway måste en samordning med Sportamores välinvesterade anläggning i Eskilstuna erbjuda stora fördelar och de utlovade synergierna om 100 MSEK kanske vara i underkant. 

SBB levererar. Allt sedan starten för fyra år sedan har Samhällsbyggnadsbolaget SBB (bevakat av TradeVenue) med dess grundare Ilija Batljan haft många vedersakare – där många menat att expansionen har gått för snabbt vilket förr eller senare skulle skapa framtida finansiella problem. En efter en har dessa fått krypa till korset och Q4-rapporten visar att det har varit möjligt att gå från 25 mdSEK i fastigheter vid slutet av 2018 till närmare 80 mdSEK (som i och för sig krymper med 11 mdr SEK i slutet av mars om avsiktsförklaringen om försäljning av fastigheter till bland annat Nyfosa blir av) med en fortsatt god finansiell ställning. Att bolaget nu under år 2020 lyckas emittera en icke säkerställd obligation om 750 MEURO med en fast kupong om 1% med en löptid på 7,5 år är om något ett kvitto på detta. SBB skriver i bokslutskommunikén att de både i år och nästa ska fortsätta leverera den högsta årliga ökningen av substansvärdet bland de noterade fastighetsbolagen i Sverige (efter att ha levererat en ökning om drygt 70% i år). Det är kaxiga ord men på det sätt som företagsledningen levererat är det inte konstigt att marknaden är beredd att betala aktien med en mer än 30% premie i förhållande till det nuvarande substansvärdet (EPRA NAV). En premie som känns låg i förhållande till värderingen av andra fastighetsbolag.

Ett nytt guldägg i Bures portfölj? Investmentbolaget Bure har historiskt haft en fantastisk förmåga att hitta guldägg att investera i. Aktier som Mycronic, Vitrolife och MedCap (se ovan) med enorma kursuppgångar finns som bekant i deras portfölj. Ett av bolagen, som från första investeringen år 2014 fram till 2018 måste ha varit en besvikelse för Bure är verkstadsföretaget Cavotec. Bolaget som säljer unika tekniska lösningar för bland annat hamnar och flygplatser har länge haft en medioker lönsamhet och förlorade under perioden 2017 och 2018 stora summor. Trots mängder med teknologiskt mycket intressanta produkter med stor potential verkar tidigare ledning haft svårt att kapitalisera på detta faktum och troligen haft en för stor produktportfölj. Bure är nu överlägset största ägare i bolaget med en ägarandel på 27%. Efter att ny ledning tillträtt och en nyemission genomförts har verksamheten verkligen vänt under 2019 och Q4-resultatet i veckan visade på ett justerat rörelseresultat om 5,6 MEUR (0,1) och en rörelsemarginal som uppgick till 11%. I samband med rapporten antogs ett nytt finansiellt mål om att EBIT-marginalen ska vara över 10% inom två år (en nivå som man alltså överskred i Q4). Aktien har på ett fördubblats i värde (bara i år +25%) och bolaget har ett marknadsvärde om 2,2 mdSEK med en marginell nettoskuld. Om ledningen hittills har arbetat med att förbättra marginalerna kommer nu turen till att öka försäljningsansträngningarna. Lyckas det och rörelsemarginalmålet redan nås i år skulle EV/EBIT för 2020 hamna kring 10x. En nivå som trots den stora kursuppgången inte känns hög i jämförelse med andra svenska verkstadsföretag.

För varje vecka om inte dagar som går utan att trenden i Coronavirusets spridning ändras ökar naturligtvis riskerna för en mer betydande sättning i marknaden när oron ökar och att allt fler företags tillverkningskedjor upphör att fungera och inte bara konsumtionen i Kina gör halt. Rapporterna på morgonen om antalet nya smittade och den oroande siffran med antalet döda verkar tyvärr komma att styra veckan. Rapportströmmen fortsätter om än i något lugnare tempo – kanske till följd av att det är sportlovsvecka för Stockholmsområdet. Välkommen till en ny spännande vecka.

Claes Vikbladh 
claes@tradevenue.se

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.