
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Consilium rapportkommentar Q3 2019
Rapportkommentar Q3 2019 (Läs den fullständiga analysen här)
- Snabba omsättningstillväxten består
- Från klarhet till klarhet
- Fortsatt tystnad om strukturåtgärder
Rapportkommentar.
Snabba omsättningstillväxten består. Efter ett första halvår då omsättningen steg med 18% var tillväxten ännu bättre i Q3 (+24%) och uppgick därmed sammanlagt under året till 20%. Orderingången som också varit stark hela året tog också ett kliv uppåt och steg med hela 25% i kvartalet. Vi bedömer i likhet med tidigare att ca hälften av såväl omsättning- som orderingångsökning i år beror på valutautvecklingen, där framförallt en stark dollar har påverkat omsättningen positivt. Försäljningen till eftermarknaden fortsätter att öka och utgör nu 55% av affärsområdet Marine & Safetys omsättning, vars andel av omsättningen nu utgör ca 95% av koncernens omsättning. Rörelseresultatet (före goodwillnedskrivning och verksamheter under avveckling) förbättrades till 37,8 MSEK (34,3) men kunde således inte hänga med den snabba omsättningsutvecklingen och rörelsemarginalen sjönk till 8,8% (10,0). Consilium avskiljde 2018 engineering/automation- verksamheten till ”Verksamheter under avveckling”. Ett område som 2018 omsatte ca 300 MSEK och som i år hittills redovisar ett negativt resultat om nästan 47 MSEK (-34). Att Consilium trots stora ansträngningar att bli av med sin 70% ägarandel inom detta område är ett orosmoln. Speciellt som denna har ett positivt värde i balansräkningen om nästan 190 MSEK.
Från klarhet till klarhet. Affärsområdet Marine & Safety fortsätter att gå från klarhet till klarhet med en stor efterfrågan på deras produkter för detektion av värme, rök och flammor. Under de senaste åren har försäljningen av säkerhetssystem varit koncentrerad till kryssningsfartyg, militära fartyg, tåg & tunnelbanor samt till sjukhus och andra större byggnader. I och med att marknaden för byggande av nya handelsfartyg men även olje- och gasmarknaden har börjat vakna till liv upplever företaget en ökad efterfrågan från dessa två sektorer. En växande eftermarknadsförsäljning (enligt ovan) utgör också en viktig framgångsfaktor. Det mindre området Safety Engineering (ca 5% av omsättningen) står dock och stampar med en oförändrad omsättning i kvartalet och ett resultat nära noll. Efterfrågan på Safety & Engineerings släckningsprodukter har påverkats klart negativt av den låga investeringsaktiviteten inom olja- och gasindustrin under en följd av år. Till följd av den svaga marknadssituationen – särskilt inom offshore – har bolaget valt att skriva ned goodwill med 40 MSEK i kvartalet. Consilium förväntar sig dock en förbättring av orderingången baserad på vissa ljuspunkter bland kunderna men till följd även nya produkter.
Fortsatt tystnad om strukturåtgärder. Efter vårens uttalanden från styrelsen om en översyn av koncernens framtida struktur med eventuella försäljningar och/eller utdelningar av verksamheter har marknaden väntat ivrigt på information. Tyvärr fanns det inget nytt som framkom om detta i Q3-rapporten. Med tanke på det negativa resultatet från den verksamhet som är under avveckling och som dränerar koncernen på kapital men också att Consiliums obligationslån om 750 MSEK löper ut i mars nästa år har också den finansiella risken i koncernen ökat. Även om företagsledningen uppger att den förberett en bryggfinansiering från bank som tillfälligt kan ersätta obligationen är risken stor att den positiva resultatutvecklingen i den absolut största delen av koncernen skyms av osäkerheten kring den framtida strukturen och den finansiella osäkerheten.
Kort om Consilium
Ordförande: Carl Rosenblad
VD: Ove Hansson
CFO: Lars Håkansson
Lista: Small Cap
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v49-19
Sista veckan i november och ännu en uppgångsvecka (+0,4-0,8% beroende på vilket index man tittar på) med mängder av nya kursrekord men sällan har väl marknaden känts så tudelad. Den placerare som inte är överviktad fastigheter och underviktad banker har haft svårt att i detta klimat slå index. SHB OMX Bank är i november ned med 6%, vilket summerar till -14% för året medan Carnegies fastighetsindex slutade månaden upp 8% och kan därmed summera till +48% i år !!! Men är småspararna (i vanlig ordning ?) smartare än de stora institutionella placerarna, då de förra under november enligt tidningsuppgifter köpt bankaktier (nu senast SEB) i stora mängder eller är det fortfarande ”the trend is your friend” som gäller?
Tillväxten verkar säkrad. Finansinspektionens försök att minska nyutlåningen till hushåll för bostadsköp genom olika typer av lånebegränsningar och amorteringsvillkor verkar, på grundval av den senaste statistiken få effekt. I oktober ökade nyutlåningen i årstakt med 4,8% - eller med 190 mdr SEK (!!!) i förhållande till oktober förra året. Även om detta med alla mått är en hög takt är det ändå en tillväxttakt som är 0,2 procentenheter lägre än i september och följer trenden från tidigare i år. Framförallt är det hushållens konsumtionslån som ökar (+7,2%) medan bolånen har en lägre ökningstakt. Det är dock mycket troligt att den snabba ökningen av de förra framförallt beror på förstagångsköpare i bostadsmarknaden, som har behov av att klara av de införda lånebegränsningarna från finansinspektionens och bankernas sida. Detta är en kundgrupp som borde fortsätta att växa i och med att allt fler får problem med de nya villkoren. Till följd av att de stora bankerna i stort sett lämnat walkover vad gäller blancolånen till nischbanker som Nordax, TF-Bank och Collector samt diverse mer eller mindre seriösa finansbolag verkar man inte behöva vara speciellt orolig för tillväxten för dessa – även om flera av dem också gett sig i marknaden för bolån. Om storbankerna kan anklagas för höga marginaler framförallt i en internationell jämförelse (se till exempel Danmark) är det inget mot motsvarande i nischbankerna, där utlåning under 10% är undantag. Visst är risknivån är högre med fler potentiella kreditförluster men det finns nog få länder där förutsättningarna för kostnadseffektiv kredithantering är lika goda med personnummer, kreditupplysningstjänster, effektiv inkasso och indrivning via kronofogden. Dessutom finns Bank ID och Swish som förenklar avtal och utbetalning. Vidare kan nischbankerna tillgodogöra sig billig finansiering med hjälp av den statliga svenska insättningsgarantin. Det skulle inte förvåna mig om dagen närmar sig då de svenska storbankerna, liksom sina danska motsvarigheter, börjar ta betalt för lite större inlåning. Möjligheterna till billig inlåning lär då förbättras ytterligare för nischbankerna. Så åtminstone på kort sikt ser tillväxten ut att vara säkrad för dessa.
Ännu ett fastighetsbolag noteras. Att K-fastigheters notering skulle bli en succé var jag inte ensam om att tro men en uppgång första dagen med 55% överstiger nog de flestas förväntningar. Det Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon tog i förra veckan med lätthet in över 200 MSEK i en riktad emission till institutionella placerare efter en kursuppgång i år på 60%. Samtidigt breddades ägandet inför det planerade listbytet till Nasdaq Stockholm. Intresset för fastighetsaktier går det inte att ta fel på. Och förra veckan inleddes teckningsperioden för 24Storage med en värdering på 600 MSEK och som vill ta in 100 MSEK för att sedan noteras på First North. Bolaget är verksamt inom en mycket speciell del av fastighetssektorn – uthyrning av förvaringsutrymmen och magasinering så kallad self storage – och drivs av delvis andra trender än ett traditionellt fastighetsbolag. Efterfrågan på denna typ av lokaler har fullkomligt exploderat i takt med sociala faktorer som skilsmässor och bostadsförhållanden men även av mindre företags behov av lagringsutrymme. Men samtidigt finns det många bolag som gett sig in i branschen varav kanske Shurgard är det mest kända men det finns många fler. 24 Storage grundades 2015 och har med sina 23 förrådsanläggningar - primärt i Storstadsregionerna – etablerat sig som den näststörsta aktören med en marknadsandel på 13% enligt företagsledningens uppgifter. Målsättningen är att öppna 3-5 nya anläggningar per år. Den snabba expansionen med bland annat ett stort antal nyöppnade anläggningar med låg beläggningsgrad gör att det inte är mycket av resultat som bolaget ännu kan visa upp – bortsett från positiva värdeförändringar. Med tanke på att aktierna kommer ut med en premie på drygt 20% i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) skulle åtminstone jag vilja se lite mer av utfallet av dessa nya anläggningar innan jag tecknar. Speciellt i ett läge som 24Storage inte verkar vara ensamma om att ha ganska aggressiva tillväxtplaner, vilket ökar risken för överetablering.
Något som är dyrt kan bli dyrare. Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra tillhör med rätta ett av Stockholmsbörsens mest omhuldade bolag med högteknologiska produkter inom expansiva områden och med långa kontrakt. Att som Sectra kunna koppla ihop kunnandet inom IT-säkerhet med medicinsk IT gör Sectra unikt. Men många inklusive undertecknad har nog upplevt att prislappen på Sectra känts väl hög, speciellt som verksamheten resultatmässigt varit ganska slagig. 2019 har emellertid visat att något som kan upplevas som dyrt kan bli ännu dyrare. Aktiekursen har i år mer än fördubblats (+110%) samtidigt som vinstutsikterna för innevarande år om något har skruvats ned. Vid årsskiftet var vår prognos att Sectra avseende räkenskapsåret 2019/20 (slutar 30/4 nästa år) skulle ha en vinst per aktie om 5,7 SEK, vilket på den då aktuella kursen gav ett P/E-tal om 32x. Första kvartalets resultat var något av en kalldusch medan veckans rapport för det andra kvartalet var betydligt bättre med framförallt en orderingång som steg 21% och företagsledningen signalerar också att andra delen av räkenskapsåret kommer att bli betydligt bättre. Det måste dock till en ordentlig vinstförbättring under de resterande två kvartalen för att nå min vinstprognos från årets början i och med att vinst per aktie hittills i år uppgår till enbart ca 1,5 SEK. Även om denna vinstprognos för 2019/20 skulle infrias innebär det att P/E-talet under året har mer än fördubblats till ca 65x. Det är möjligt att de områden som Sectra bearbetar har blivit ännu hetare och långsiktigt ännu mer expansiva men motsvarar det verkligen årets multipelexpansion?
Informationsgivningens dilemma. För två veckor sedan börsstoppades Christian Berner sedan aktiekursen börjat rusa, utan att någon speciell information kommunicerats. Många med mig trodde nog då att det var dags för huvudägaren att köpa ut bolaget från börsen. I stället visade det sig att dotterbolaget Zander & Ingeström hade pågående förhandlingar om en större order inom värmeteknik uppgående till ca 200 MSEK (vilket kan jämföras med en prognostiserad omsättning i år för koncernen på knappt 700 MSEK) med planerad leverans år 2020. Ryktena och den nya informationen fick aktien att stiga sammanlagt med ca 20%. I fredags tvangs emellertid företagsledningen gå ut med information om att motparten tillfälligt pausat dialogen med Zander & Ingeström om ovanstående order och att det är oklart när aktiviteterna återupptas. Ingen skugga på Christian Berners företagsledning, som har skött allt enligt regelboken, men det fäster verkligen blicken på svårigheten att på ett korrekt och transparent sätt kommunicera med aktiemarknaden. Med den risk för läckage som alltid finns kan det vara för sent att rapportera när en order är signerad. På den positiva sidan ska sägas att aktien efter fredagens meddelande verkar få behålla hälften av kursuppgången och det verkar som om fler fått upp ögonen för detta intressanta industrihandelsbolag.
Riksbanksbesked och rapporter från bland annat Clas Ohlson och Systemair tillhör veckans agenda. Vi går nu in i december som i år är en ovanligt arbetstagarvänlig månad till förfång för konsultbolag och andra med många anställda i Sverige. Men fastighetsbolagen behöver inte bry sig om det – hyran är lika hög varje månad. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Maha Energy rapportkommentar Q3 2019
Rapportkommentar Q3 2019 (Läs den fullständiga analysen här)
- Starkt med hänsyn till omständigheterna
- Fortsatt goda förutsättningar för tillväxt
- Värderingen fortsatt låg
Rapportkommentar.
Starkt med hänsyn till omständigheterna. Maha presenterar ett stabilt tredje kvartal, med en rekordproduktion om 3 593 BOEPD, vilket ledde till en omsättningsökning om 78 % till ca 16 MUSD (9). Trots omfattande problem vad gäller såväl utrustning som myndighetsgodkännanden i Brasilien uppgick EBIT till 9 MUSD (5). I jämförelse med samma period i fjol ökar kostnaderna med 35 % medan EBIT nära dubbleras, vilket är ett bevis på skalbarheten i Mahas affärsmodell. Maha har emellertid under kvartalet reviderat tidigare produktionsmål för 2019 om 3 300 – 3 600 BOEPD till 2 750 – 2 900 BOEPD, vilket i första hand förklaras av ovan nämnda problem i Brasilien. Med anledningen av detta väljer vi att revidera ned våra estimat för 2019 till en omsättning om 63 MUSD (70) (före royalties) med ett EBIT-resultat om 36 MUSD (45).
Fortsatt goda förutsättningar för tillväxt. Snittproduktionen för september månad uppgick till 4 167 BOEPD, vilket är att jämföra med snittproduktion för årets första nio månader som uppgår till 3 004 BOEPD. Maha har kontinuerligt under det senaste året mött nya problem, där t.ex. tidigare produktionskapacitetsproblem nu är löst, men istället återfinns då problem vad gäller oljedistributionen. Den höga produktionen i september är emellertid ett bevis på att Maha, givet oavbruten produktion, har goda förutsättningar att prestera en omfattande produktions-ökning under 2020. Bolaget annonserade emellertid i början av november att produktionen på Tie-fältet för närvarande är begränsad på grund av både anläggningsspecifika- och tillståndsproblem. Efter att dessa problem är lösta bör Maha ha möjlighet att löpande producera mer än 5 000 BOEPD. Tiefältet befinner sig dock fortfarande i ett läge där brunnarna kan producera mer än vad fältet försäljningsmässigt kan hantera, vilket minst sagt är en angenäm position, men alltjämt något som måste lösas inför år 2020.
Värderingen fortsatt låg. Maha annonserade i september att Bolagets 2P-reserver på Tie-fältet har ökat med 62 %, vilket medför att Bolaget nu innehar 2P-reserver om 38,3 MMbbl, att jämföra med tidigare 31,7 MMbbl. Mahas 2P-reserver värderas i dagsläget till EV/2P 55x, vilket är lägre än peers. Maha har en bevisad förmåga att förädla underpresterande oljetillgångar, är lönsamma och visar god underliggande tillväxt. ND/EBITDA uppgår dessutom till blygsamma 0,3x vilket påvisar Mahas starka finansiella position. Med anledning av detta kan värderingsrabatten i förhållande till peers ifrågasättas. Givet ett fortsatt gynnsamt oljepris och att nuvarande problem försvinner, har Maha goda förutsättningar att mångdubbla resultatet under de kommande åren.
Kort om Maha Energy
Ordförande: Anders Ehrenblad
VD: Jonas Lindvall
VP & CCO: Ron Panchuk
Lista: Nasdaq First North Growth Market
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v48-19
Efter fyra raka nedgångsdagar i veckan vände marknaden i fredags uppåt men det slutade ändå på en nedgång med ca 2%. I vanlig ordning fortsätter bankerna att vara det stora sänket på Stockholmbörsen. Enligt tidningarna berodde nedgången på att handelsavtalet med Kina ännu en gång skjutits framåt. Mer sannolikt tror jag är att det är fråga om vinsthemtagningar efter en extremt stark period och marknaden bara kraftsamlar för nya uppgångar. Rapporterna fortsätter att strömma in med många positiva överraskningar.
Vändning för Electragruppen. Bland förra veckans positiva överraskningar ingick Q3-rapporten från Electragruppen (bevakat av TradeVenue). Koncernen är verksamt inom logistik, it mm till de egna varukedjorna (främst inom hemelektronik) men även åt tredjepartskunder. Efter en svag inledning omsättningsmässigt på året kan Electragruppen återigen redovisa en positiv utveckling under kvartalet (+3%). Utmaningarna fortsätter i form av detaljhandelns generella problem, den intensiva konkurrensen inom hemelektronik och förändringar i logistikkedjan. Men ledningen har i denna miljö varit mycket duktiga på att ställa om - e-handelskanalen står till exempel nu för över hälften av omsättningen. Bolaget har också breddat tjänsteutbudet och genom köp av möbelkedjan EM-Home (med 32 franchisebutiker) samt samarbetsavtal med vitvarukedjan Elon kommit in på nya områden. Electra kunde i Q3 glädja sig åt fortsatt förbättrade rörelsemarginaler i bägge affärsområdena - om man inom handelsverksamheten (Retail) tar hänsyn till kostnaderna för integrationen av EM-Home och uppbyggandet av en ny logistikfunktion. Vi räknar med att årets rörelseresultat stiger till 31 MSEK (23), där det dock ska sägas att en hel del beror på det sista kvartalet där mycket av resultatet genereras. Trots en 25 % uppgång under de senaste tre månaderna från bottennivåerna handlas aktien enligt vår prognos i ett P/E-tal om strax under 10x på årets vinst. Electra borde också i ljuset av denna utveckling och starka finansiella ställning ha möjlighet att höja utdelningen något och återta en del av tidigare sänkning. Det skulle enligt vår prognos ge en direktavkastning på ca 8%. Frågetecknen inför den svenska konsumentmarknaden 2020 är många men med de initiativ som tagits och kostnader som bortfaller nästa år räknar vi med en fortsatt resultatförbättring.
Ännu ett rekordkvartal för Ferronordic. Ett av veckans utropstecken utgörs av Ferronordic, som kunde redovisa det bästa rörelseresultatet för ett enskilt kvartal och fortsätter därmed den positiva trenden från årets början. Bolaget är både auktoriserad återförsäljare av anläggningsmaskiner och reservdelar i Ryssland och Kazakstan och representerar bolag som Volvo Construction Equipment men är även ansvarig för eftermarknaden för Volvo och Renault Trucks i landet. Under hösten tillkännagavs också att bolaget går in som återförsäljare av Volvo och Renautlt Trucks i delar av Tyskland. Omsättningen ökade i lokala valutor med 12%, mycket drivet av satsningen på contracting services (tillhandahåller egna maskiner med operatörer och ledningsresurser till kunden), vilket även påverkade rörelsemarginalen positivt och som därmed ökade till 11,3% (10,1). Detta ledde till att resultatet före finansnetto steg till hela 109 MSEK (80). Ledningen uppger att marknaden för bolagets huvudsakliga produktgrupper i Ryssland växer med 5%, en nivå som nog förvånar alla Rysslandsskeptiker och som dessutom kan komma att stiga om de så kallade Nationella Projekten sätter fart. Satsningen i Tyskland som förväntas leda till en ökad omsättning på ca 1,6 mdr SEK under 2020 (nuvarande omsättning i koncernen ca 4 mdr SEK) men som under första året belastar med ett negativt rörelseresultat om 40 MSEK (inklusive engångskostnader). Om det är denna investering som fått aktien att underprestera (aktien har visserligen stigit med 20% i år men enbart med 15% de senaste 12 månaderna) eller den vanliga Rysslandsrädslan är naturligtvis omöjligt att säga. Men för den som orkar lyfta blicken något eller några år framåt – när denna verksamhet är integrerad – framstår aktien enligt min mening som klart intressant med ett ungefärligt P/E-tal om 8x årets prognostiserade vinst.
Inte helt lättläst men positiva trenden består. Internationella Engelska Skolans (IES) rapport för Q1 (brutet räkenskapsår) är inte helt lättläst men om man använder sig av resultatmåttet - rörelseresultat justerat för jämförelsestörande poster och för införandet av IFRS 16 - minskade resultatet i Q3 till 11,8 MSEK (23,5) och rörelsemarginalen halverades till 2,0% (4,2). Det lägre redovisade resultatet är dock enligt företaget enligt plan och i sin helhet beroende av att det säsongsmässigt svaga första kvartalet i Spanien (skolstart i september) väger allt tyngre ju fler skolor som IES har i landet (för närvarande fem helägda att jämföra med 37 i Sverige). Övriga viktiga variabler fortsätter också att peka åt rätt håll. En organisk tillväxt om 7%, en fortsatt ökning av köregistreringar i Sverige (som på ett år har ökat med drygt 10% och nu uppgår till nästan 205 000 (!!!)) samt en ökad intäkt per elev i Sverige som fortsätter att överstiga kostnadsökningen. Det senare mycket beroende på att löneglidningen i marknaden har minskat betydligt jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan. Innevarande räkenskapsår tillkommer ”bara” en ny skola i Sverige men inom de närmaste tre åren blir det sju till. Med ovanstående könivåer lär det knappast bli några problem med att fylla dessa. IES tillhör de aktier som i år står på minus -även om en viss uppgång skett nu under hösten – vilket för mig är svårförklarligt med tanke på utvecklingen de senaste kvartalen, den klart minskade politiska risken och de tillväxtmöjligheter som finns.
Nytt fastighetsbolag till börsen. På fredag noteras ett nytt fastighetsbolag på börsen i form av K-Fastigheter med ett förväntat börsvärde på knappt 3,6 mdr SEK. Med tanke på att Erik Selin (Balder) är en av de två huvudägarna och ankarinvesterarna består av institutioner som Capital Group, Andra och Fjärde AP-fonden lär introduktionen (en emission om 900 MSEK görs samtidigt) enbart av det kunna bli en framgång. K-fastigheter verkar vara lyckosamma inom det som länge varit ett eftersatt område i Sverige – att pressa produktionskostnaderna vid nybyggnation av bostäder genom hög grad av prefabricering och standardisering – och sedan långsiktigt förvalta dessa fastigheter. Det är ingen dålig målsättning som man nu går till börsen med: att växa substansvärdet och förvaltningsresultatet per aktie med 20% årligen under en konjunkturcykel!!! Historiskt har man med råge lyckats med det men det blir som bekant lite svårare ju större man blir … Värderingen är inte låg (med en 80% premie i förhållande till substansvärdet) men som sagt med den ägarbilden och tillväxtprofilen är det svårt att se att detta inte blir en initial framgång.
Införandet av IFRS 16. De nya redovisningsreglerna har som bekant ställt till det en del när det gäller att i resultaträkningen göra jämförelser med historiska rörelseresultat och finansnetton. Mindre uppmärksammat är effekterna i balansräkningen där införandet innebär att leasingkostnaderna tas upp som en nyttjanderättstillgång och leasingkostnaderna som en leasingskuld, vilket innebär i de flesta fall att balansomslutningen ökar och soliditeten sjunker. I många av detaljhandlarna har det här slagit hårt med många och långa hyreskontrakt på butiker. Frågan är dock om det är något noterat bolag som har påverkats lika mycket som Internationella Engelska Skolan (meddela mig gärna om jag har fel!!). Bolaget hyr alla sina 37 skolor i Sverige och har oftast mycket långa hyresavtal på dessa (upp till 25 år) vilket innebär att bolagets balansräkning sväller med ca 3,4 mdr SEK och soliditeten går från över 60% till knappa 22%. Och i stället för att redovisa en nettokassa på 50 MSEK ståtar man nu med en nettoskuld på 3,3 mdr SEK. Hade IES valt betydligt kortare hyreskontrakt skulle den redovisade skulden krympt avsevärt och den finansiella ställningen sett betydligt bättre ut men är inte just innehavet av långa hyreskontrakt en stor säkerhet inför framtiden? Utan att ta ställning till vad som är rätt sätt att redovisa dessa åtaganden på, kan man väl kanske bara som vanligt konstatera att redovisning är möjligheternas konst.
Sista veckan i november och fortsatt några rapporter att hugga in på. Även ett antal kapitalmarknadsdagar och Aktiespararnas stora aktiedag med över 60 bolag som presenterar finns bland veckans begivenheter. Med Thanksgivinghelgen i USA denna vecka blir det kanske en lugnare period för aktiemarknaderna men för den som vill ”shoppa loss” är det Black Friday nu på fredag. Om inte annat blir det en bra temperaturmätare på tillståndet hos konsumenterna. Anmälningstiden för ett antal nyemissioner löper ut här hemma, varav jag tycker det är speciellt intressant att följa om RNB lyckas få in sina pengar. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
ElectraGruppen rapportkommentar Q3-19
Rapportkommentar Q3 2019 (Läs den fullständiga analysen här)
- Omsättningsvändning i Q3
- Attraherar nya butiker
- Fortsatt resultatförbättring 2020
Rapportkommentar.
Omsättningsvändning i Q3. Efter en försäljningsnedgång under årets först hälft med ca 5%, främst förorsakad av lägre försäljning inom varuområdet mobiltelefoni, kunde Electra under Q3 notera en ökning av försäljningen med nästan 3%. En viss förbättring inom mobiltelefoni tillsammans med en bra utveckling för övriga varuområden inom Retail gjorde att detta affärsområde kunde redovisa en omsättningsförbättring om drygt 4%. Omsättningen inom Logistik & IT, affärsområdet som sysslar med tredjepartslogistik (3PL), i kvartalet var i stort sett oförändrad efter ett ganska markant tapp tidigare under året. Trots omsättningstappet under första halvåret hade Electra en positiv resultattrend under perioden. Denna trend förstärktes i Q3 med ett rörelseresultat på 6,3 MSEK (5,0). Införlivandet av EM Home med bland annat förberedelser för möbellogistik belastar detta resultat med 0,7 MSEK. En negativ resultatandel i intressebolaget Euronics om 1,4 MSEK drar också ned rörelseresultatet. Affärsområdet Logistik & IT kunde redovisa en rekordhög rörelsemarginal om 2,9% (1,0). En minskad produktförsäljning har kunnat kompenseras med en ökad andel tjänsteintäkter från logistikuppdragen, vilket förklarar marginalutvecklingen. Förbättrade handelsmarginaler inom Retail kunde dock inte kompensera för kostnaderna för EM Home samt förlusten i Euronics.
Attraherar nya butiker. Med en detaljhandelsmarknad i snabb förändring och med mycket hård konkurrens gäller det för Electra att både bredda verksamheten och tjänsterna. Under 2018 förvärvades möbelkedjan EM-Home med 32 franchisebutiker (fyra butiker har tillkommit sedan övertagandet och fler verkar vara på väg in) med en årlig omsättning på ca 130 MSEK i konsumentledet. Leveranserna från den nya logistik- och lagerfunktionen för EM-Home är nu igång och integrationen följer nu plan. Det nyligen slutna avtalet med Elon i syfte att Electra och Elon ska vända sig till konsument under gemensamt varumärke och förhoppningsvis få Elons butiker att bredda sitt produktutbud till hemelektronik är ett exempel på arbetet med att vidga verksamheten. Electra fortsätter sitt arbete med att attrahera nya butiker till sina nuvarande koncept men även hitta andra detaljhandelskedjor för förvärv och/eller samarbete.
Fortsatt resultatförbättring 2020. Trots en förväntat svag konsumtionsutveckling under nästa år räknar vi med att den positiv trenden består. Under året har vi prognostiserat att omsättningen från EM-Home stiger ordentligt samtidigt som årets kostnader för samordningen ersätts av en mindre vinst. Även samarbetet med Elon borde under nästa år bidra positivt. Rörelsemarginalen och då framförallt inom Retail förväntas stiga och sammanlagt landa på 2,0% från årets 1,6%. Detta är i enlighet med vår tidigare prognos medan omsättningen stiger något mer än tidigare estimerat. Detta skulle möjliggöra en återgång till 2015 års rörelseresultat och vinst per aktie. Baserat på vår prognos för 2020 handlas aktien i en EV/EBIT om under 9x trots de senaste månadernas kursuppgång.
Kort om ElectraGruppen
Ordförande: Peter Elving
VD: Anneli Sjöstedt
CFO: Johan Jaensson
Lista: Small Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.