
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Rapportkommentar Q4 2019 (Läs den fullständiga analysen här)
- Starkt avslut på 2018 ett bevis på Xvivos förmåga och position inom perfusion
- Varm perfusion estimeras nå exponentiell tillväxt under prognosperioden
- Hög värdering ställer stora krav på att den positiva utveckling fortsätter
Rapportkommentar
Starkt avslut på 2018 ett bevis för Xvivos förmåga och position inom perfusion. Xvivo avslutade 2018 starkt med en omsättning på 187,9 MSEK för helåret och en EBIT-marginal om ca 8 %. Xvivo uppvisade en tillväxt kring 40 % i fjärde kvartalet och affärsområdet varm perfusion ökade omsättningen med över 50 %. Framgent väntas kall perfusion, Xvivos mest mogna affärsområde med en marknadsandel över 90 %, agera kassako. Kassaflödet från kall perfusion väntas investerasi varm perfusion och utvecklingsportföljen.
Varm perfusion estimeras nå exponentiell tillväxt under prognosperioden. Affärsområdet varm perfusion är ett tydligt bevis på Xvivos innovationsförmåga och estimeras visa en årlig tillväxt mellan 40 – 50 %. Mycket av tillväxten förväntas vara lönsam och generera positivt kassaflöde. Under 2018 levererades 8 XPS maskiner, vilket innebär att det vid periodens utgång fanns 49 kliniker med tillgång till XPS och LS maskiner,och därmed varm perfusion.
Hög värdering ställer stora krav på att den positiva utvecklingen fortsätter. Xvivo värderas högt baserat på omsättning- och vinstmultiplar. Baserat på vår prognos värderas Xvivo kring EV/S 15x för 2019E och ca EV/S 11x 2020E. Givet antagande om årlig tillväxttakt om 40 % 2019E – 2020E, samt EBITmarginal om ca 27 % 2020E, så är marknadens och våra förväntningar höga på att Bolaget kan visa att varm perfusion har den potential som Xvivo hävdar. Den förväntade framtida tillväxten är mycket hög för ett bolag av denna storlek, vilket är ett bevis på Xvivos kompetensoch positioninom perfusion.
Ca 125 000 organtransplantationer per år globalt. Från att den första lungtransplantationen genomfördes 1963 anses detta relativt ovanliga ingrepp idag vara av karaktären standardoperation. Årligen genomförs ca 125 000 organtransplantationer globalt, varav 5 500 av dessa är lungtransplantationer och ungefär lika många är relaterade till hjärtat. Merparten av de organ som transplanteras är njurar eller levrar som tillsammans står för 90 % av det totala antalet transplantationer.
När en donator förklaras avliden plockas organet ut och läkaren genomför då en kall genomsköljning med substanser, en perfusion, vilket innebär att organet kyls ned. Syftet med perfusion är att skölja bort blod från det donerade organet som innehåller faktorer som skadar organet. Den största problematiken med organtransplantation är bristen på organ, då många organ kasseras på grund av att organen inte uppfyller förutbestämda krav, och därmed bedöms vara för riskfyllda för användning. Nyttjandegraden hos donerade organ är därmed låg, speciellt för hjärtan och lungor, där endast 20–25 % används. Detta är ett uppenbart problem och tusentals patienter avlider årligen i väntan på ett nytt organ.
Global marknad med förväntad årlig tillväxttakt om 4 %. Den globala marknaden för alla typer av perfusion väntas växa till 1 199 MUSD år 2021, från 989 MUSD år 2016, vilket skulle innebära en årlig tillväxttakt om ca 4 %. Mycket av marknadens tillväxt drivs av initiativ och forskning från stater, organisationer och företag. Den höga kostnaden associerad med organtransplantation, samt den rådande globala bristen på organ väntas delvis hindra en starkare marknadstillväxt.
Marknaden för perfusion är segmenterad efter vilken typ av organ som kräver perfusion, samt efter region. Segmentet som Xvivo är verksamma inom kallas för ex vivo organperfusion system och segmentet utgörs dels av organen, dels all teknik och innovationrelaterad till segmentet.
Nordamerika är den största och mest mogna marknaden för perfusion, följt av Europa. Asien och Stillahavsområdet väntas vara den geografiska marknaden som upplever högst tillväxt framgent. Utöver Xvivo är Getinge en ledande svensknoterad aktör inom perfusion, dock inte inom sammasegmentoch typ av perfusion som Xvivo.
Xvivo Perfusion grundades som Xvivo Transplantation Systems AB 1998 av läkaren Magnus Nilsson, som i samarbete med thoraxkirurgen Stig Steen utvecklade en teknik för lungtransplantationer. Idag är Xvivo ett medicinteknikbolag som utvecklar och marknadsför lösningar och system för att bedöma användbarhet av organ, möjliggöra behandling av organ samt bevara organ i god kondition utanför kroppen i väntan på transplantation. Xvivos huvudkontor ligger i Göteborg och Bolagets två dotterbolag har kontor i Lund och Denver, USA. Bolaget vill öka chanserna till överlevnad hos patienter som behöver genomgå en transplantation genom att tillhandahålla produkter som ökar tillgänglighetenpå organ med god överlevnadspotential.
Kall perfusion. Xvivos största affärssegment sett till omsättningen är relaterad till kall perfusion och Bolagets produkt Perfadex. Förbrukningsvaran Perfadex är en vätskebaserad lösning som preserverar organ inför transplantation, vilket innebär att blodkärlen sköljs igenom så att lungan kan förvaras utanför kroppen tills operation sker. Produkten har i dagsläget en marknadsandel om ca 90 %. Enligt Xvivo uppgår intäkten per Perfadex till 12 000 SEK per operation. Under 2018 lanserades Perfadex Plus, produkten har lanserats i Europa och har marknadsföringstillstånd i USA. Uppgraderingen ska förenkla användningen i processen för kall perfusion. Xvivo estimerar att produkten kommer vara tillgänglig på större marknader inom ett år. Segmentet kall perfusion antas växa stabilt med en årlig tillväxttakt om ca 5–7 %, drivet av att antalet lungtransplantationer i världen ökar. Detta ger Xvivo stabila och återkommande intäkter, samt kassaflöde som kan finansiera mer expansiva affärsområdenoch utvecklingsprojekt,samtidigtsomXvivo skapar en högre patientnytta.
Varm perfusion, STEEN Solution, XPS och LS. Den framtida tillväxten förväntas primärt utgöras av segmentet varm perfusion, där produkterna STEEN Solution, XPS och LS ingår. Metoden innebär att organet hålls ”levande” utanför kroppen, samtidigt som det sköljs igenom. Metoden utvecklades för att kunna öka antalet användbara organ och ge läkarna vid transplantationstillfället möjligheten till bättre förutsättningar. Xvivo uppskattar att värdet per transplantation uppgår till 50 000 – 150 000 SEK. Produkten STEEN Solution möjliggör ett utökat användande av lungor, och Xvivo uppskattar att fem till tio gånger fler lungtransplantationer kan genomföras om organ från hjärtdöda patienter kan användas. Produkterna XPS och LS är maskiner som används i samband med varm perfusion, dessa benämns av Xvivo som kapitalvaror. XPS utvecklades för att underlätta och standardisera användandet av STEEN Solution. Denna maskin ger transplantationsteamet full kontroll över processen. Maskinen möjliggör bl.a. röntgen och mätning av syrenivå, där data samlas in under processens gång. I samband med förvärvet av Vivoline 2016 förstärktes produktportföljen med LS, vilket är en evalueringsmaskin för lunga samt efterföljande engångsartiklar. Under 2018 levererades 8 XPS maskiner, vilket innebär att det vid periodens utgång fanns 49 kliniker med tillgång till XPS och LS maskiner, och därmed varm perfusion. En ökad efterfrågan av Xvivos kapitalvaror får medföljande effekt av ökad försäljningav förbrukningsvaror,ett lönsamtsegment.
Utvecklingsportfölj. Xvivos utvecklingsportfölj består av PrimECC, hjärt-preservation och isolerad vävnadsterapi, samt lever- och njurtransplantation. Samtliga områdena har tydliga säkerhets- och förbättringsmöjligheter för patienter som genomgår transplantationer av olika slag, marknaden för metoderna bedöms ha betydande potentialför Xvivo framgent.
Xvivo avslutade året starkt, vilket skapar goda möjligheter för ökad tillväxt under 2019E. Under 2019 estimeras Xvivos tillväxttakt öka och uppnå en exponentiell tillväxt med en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt om 40 % 2018E – 2020E. Den tillkommande tillväxten framgent förväntas primärt utgöras av segmentet varm perfusion. Inom kall perfusion har Xvivo redan en stark och stabil marknadsposition och estimeras därför växa i linje med marknaden som helhet (5-7 % per år). Xvivos dominanta position inom kall perfusion (ca 90 % marknadsandel) förväntas skapa intäktssynergier för affärsområdet varm perfusion, detta då Xvivo kan driva en stor del av försäljningen via redan etablerade försäljningskanaler och befintliga avtal med sjukhus. Den kraftiga tillväxten under prognosperioden som sträcker sig till 2020 möjliggörs även till stor del av samarbetet med United Therapeutics. Samarbetet skapar betydande distributionsmöjligheter för Xvivos affärssegment varm perfusion, med tillhörande kapitalvaroroch förbrukningsvaror.
Marginalförbättring driven av stabila intäkter från kall perfusion, samt tillväxt inom varm perfusion. Kostnader hänförliga till administration, försäljning och FoU förväntas inte öka i samma takt som omsättningen framgent. EBIT-marginalen estimeras växa från ca 7,5 % 2018A till ca 27 % 2020E, vilket drivs av att omsättningen växer snabbare än vad kostnaderna ökar, något som skapar en operationell hävstång. Nettovinstmarginalen estimerasutvecklasfrån ca 8,4 % 2018 till ca 21 % 2020.
Kort om Xvivo Perfusion
Ordförande: Gösta Johannesson
VD: Magnus Nilsson
CFO: Christoffer Rosenblad
Lista: Mid Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v8
Den svenska aktiemarknaden fortsätter i likhet med de flesta andra internationella marknader att stiga – denna vecka med drygt tre procent. Återigen främst drivet av positiva uttalanden kring handelskonflikten USA-Kina. Detta i alla fall om man får tro på nyhetsbyråerna. I så fall finns det utrymme för ganska mycket besvikelse…... På den svenska rapportfronten är det ömsom vin ömsom vatten men i min bok överväger utan tvivel de positiva överraskningarna.
Spelbolagens vecka. Detta har utan tvivel varit spelbolagens vecka med inte mindre än fyra av tungviktarna (Betsson, Net Ent, Leo Vegas och Kindred), som lämnade rapporter. Kindred överraskade positivt med en stor ökning av antalet aktiva spelare och var vinnaren i kvartetten medan Net Ent rapporterade om lägre volymer i år i Sverige och fick se kursen backa. Betsson och Leo Vegas hamnade någonstans mittemellan. Även om beroendet av utvecklingen på den svenska marknaden för vissa bolag inte ska överdrivas är det naturligt att mycket av intresset dras till effekterna av det nya licenssystemet. Liknande system håller på eller kan komma att införas på andra marknader, som bolagen är verksamma i och det finns därför skäl att följa utvecklingen nära. Net Ent som rapporterade ca 5% lägre spelintäkter i euro hittills i år, främst till följd av lägre volymer i Sverige och de andra bolagen som tvingats till kraftigt ökade bonusar i år för att behålla spelare vittnar om att övergången till en reglerad svensk marknad kan bli besvärligare än många tänkt sig. Det som ändå oroar mest på sikt är att beskattningen av spelnettot (18% för närvarande i Sverige) inte är något som i all framtid är fastställd utan kan komma att höjas varje gång som staten behöver mer pengar som i fallet med sprit- och tobaksskatter. Det skedde t ex i Storbritannien förra året. Att en reglerad spelbransch kan få leva med ökade restriktioner kring marknadsföring framstår väl också som klart. Mot allt detta står att ett bolag som Swedish Match med stor framgång klarat av denna miljö i Sveige. Pessimisten kan då hävda att snustillverkaren haft en produkt som legat extremt rätt i tiden och varit helt dominerande i branschen och inte kan jämföras med hur det ser ut i den svenska spelbranschen. Den som lever får se men det känns inte som läge för någon uppvärdering av sektorn.
Svag avslutning på ett starkt 2018 för MedCap. Life Science investmentbolaget (bevakat av TradeVenue) kunde under de första tre kvartalen 2018 redovisa en mycket positiv utveckling och blev en av årets kursvinnare med en uppgång på över 40%. Avslutningen blev dock något blekare – visserligen ökade omsättningen med 8% och EBITDA ökade med 4% men efter en niomånadersrapport med 23% respektive 43% var i alla fall våra förhoppningar högre ställda. Medicinteknik fortsatte i och för sig sin fantastiska utveckling med en 25% försäljningsökning (dock delvis drivet av förvärvet av Strässle) och EBITDA steg med hela 75% och affärsområdet kunde redovisa en rörelsemarginal om 20%. Besvikelsen kom i det omsättningsmässigt mindre affärsområdet Specialistläkemedel som redovisade en försäljningsminskning med 8% och en mindre förlust. Det svaga kvartalet beror enligt företagsledningen på utmaningar inom kontraktstillverkning men även en svagare försäljningsutveckling både vad gäller licens och den egna läkemedelsportföljen. Många - vad jag skulle betrakta som engångsfaktorer - verkar ha påverkat kvartalet och det mest centrala är kanske ändå att de sju viktigaste läkemedelsprodukterna växte med över 60% under perioden och utgör nu nästan 50% av försäljningen inom affärsområdet. Det finns därför enligt min mening ingen anledning att sänka tillväxtutsikterna för området. Fredagens nedgång skapar därför bara att bra tillfälle att komma in i ett kvalitetsbolag inom life science.
Bästa tillväxten i rapportveckan. Det finns många utmanare till den tronen i veckan – med många snabbväxande bolag som kom med sina rapporter men frågan är om inte Fortnox tog priset. Visserligen verkar tillväxttakten i antalet användare av bolagets bokföringsprogram med mera minska och hela marknaden gå in i en lite av en mognadsfas men det intressanta i Fortnox rapport är enligt min mening att det var det totala servicepaketet man säljer till anslutna kunder som ökade (ARPU) allra snabbast. Just den typ av tillväxt som alla företag drömmer om. Totalt ökade försäljningen därmed med ca 40%, rörelseresultatet mer än fördubblades till 28,7 MSEK (12,1) och rörelsemarginalen steg till 27,5% (19,4%). Visserligen belastades motsvarande kvartal 2017 av vissa nedskrivningar av immateriella tillgångar men ändå!!! Detta om något visar skalbarheten i Fortnox affärsidé och visar också vilka möjligheter som finns vid eventuella prishöjningar som bolaget borde ha möjlighet till i egenskap av den stora lågprisaktören. Fortnox har P/E-talsmässigt aldrig varit en billig aktie men lyckas man öka vinsten per aktie låt oss säga med 40% de närmaste två åren (över 50% de två senaste åren och mer dessförinnan) smälter multipeln till 20x. Kanske inte det heller speciellt billigt men var inte hittar man motsvarande tillväxt?
Potential kvar i Atrium Ljungberg? Alla fastighetsbolag kan tyckas leva i den bästa av alla världar för närvarande vilket om inte annat ses på kursutvecklingen. Sverige har en fortsatt stark konjunktur, låga räntor vilket i sin tur ger låga avkastningskrav. Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) rapporterade i veckan det bästa resultatet i sin historia med en vakansgrad på enbart 5%, hyresökningar i befintligt bestånd på 3%, genomsnittlig ränta vid periodens utgång på 1,6% och ett marknadsvärde på fastigheterna som baseras på ett direktavkastningskrav på 4,6%. Kan det bli så mycket bättre? Företagsledningen signalerar i och för sig att det ökade driftsnettot för 2019 kommer att ätas upp av högre räntor och därmed ge ett oförändrat resultat före värdeförändringar för 2019 men det finns knappast något fastighetsbolag som givet sin storlek har så stora intressanta beslutade och möjliga investeringar under de närmaste tio åren. Den kvarstående investeringsvolymen för beslutade projekt uppgår ”bara” till 3,8 mdr SEK men med möjliga utvecklingsprojekt i anslutning till Sveriges fyra stora städer på sammanlagt 24 mdr SEK (inkl 7 mdr SEK i Slakthusområdet) finns det naturligtvis en mycket stor potential (nuvarande marknadsvärde på fastigheterna 44 mdr SEK). Även om detaljplan ännu saknas på många av projekten som i Slakthusområdet (där godkännande i kommunalfullmäktige dessutom är planerat till maj) och konjunkturen kan komma att förskjuta en del av projekten i tiden är det få om inget fastighetsbolag som kan redovisa denna typ av projektportfölj. Att de också finansiellt kommer att klara av det borgar en belåningsgrad på för närvarande enbart 42% och en räntetäckningsgrad om 5,0x.
Veckan före sportlovet i Stockholm och fortsatt många rapporter att se fram emot. Vårkänsla i luften inte bara ute utan även på aktiemarknaderna. Det är bara att njuta så länge det varar. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Teknisk Analys - Stendörren
Stödnivån uppskattas ligga på ca 100kr och moståndsnivån vid ca 104,27kr
Aktien har över en längre tid handlats i en positiv riktning på medellång (MA50) och lång sikt (MA200). Under de senaste veckorna har dock kursutvecklingen stagnerat en aning villket bör uppmärksammas.
Electra analys
Rapportkommentar Q4 2018 (Läs den fullständiga analysen här)
-Stark avslutning
-Bredda och öka tjänsteutbudet
-Återhämtning under 2019
Stark avslutning. Electra fortsätter att behålla eller ta marknadsandelar trots en intensiv konkurrens på de flesta områden. Omsättningen under Q4 uppgick till 589 MSEK (588), vilket i och för sig var sämre än vi prognostiserat, men Electra kunde ändå visa upp en 7 % tillväxt för helåret. Under Q4 - som traditionellt är det starkaste kvartalet - uppgick rörelseresultatet till 13,2 MSEK (15,0) och innebär en relativ förbättring i förhållande till den dystra utvecklingen under de tre första kvartalen. Electras tillväxt skedde inom segmentet Logistik & IT, som hanterar verksamheten inom 3PL samt butiksdatasystemet och där framförallt kunder med anknytning till mobiltelefoni visar tillväxt. Marginalerna inom detta område är dock lövtunna med en rörelsemarginal under Q4 på enbart 0,5 %. Segmentet Retail visade under Q4 en minskad omsättning på 8 % men kunde trots det öka rörelseresultat marginellt till 12,2 MSEK (12,1) och öka rörelsemarginalen.
Bredda och öka tjänsteutbudet. Till följd av hemelektronik- och logistikbranschens omvandling pågår ett intensivt arbete för att bredda tjänsteutbudet inom framförallt segmentet Logistik & IT, vilket medfört kostnader om 3,4 MSEK under 2018. Effekter av denna breddning av erbjudandet börjar synas. Under hösten 2018 gick Electra in i en ny bransch genom förvärvet av EM Home AB, som bedriver kedjegemensam verksamhet för 32 franchisebutiker med en underliggande omsättning på 600 MSEK. Även om omsättningen i EM Home AB under verksamhetsåret 2017/18 bara uppgick till 30 MSEK signalerar det att Electra är beredd att gå in i nya branscher och på det sättet utnyttja sitt kunnande inom logistik och IT och bredda segmentet Retail. Vi tror att om utfallet av denna affär faller väl ut kommer fler nya branscher att adderas. Med tanke på de skalfördelar och synergier som borde finnas borde detta på ett relativt enkelt sätt kunna addera till lönsamheten.
Återhämtning under 2019. Trots att de yttre förutsättningarna fortsätter att vara utmanande tror vi att med vidtagna åtgärder samt att det nyetablerade samarbetet med Canal Digital som får full genomslagskraft 2019 att resultatet kommer att visa på en återhämtning. Skulle dessutom segmentet Retail kunna breddas till ytterligare branscher finns förutsättningar för ett ännu bättre resultat. Electra fortsätter att ha en obetydlig nettoskuld och finansiella resurser att gå igenom denna omstruktureringsprocess och vara en av vinnarna. Med vår prognos för 2019 handlas Electra på ett P/E-tal om ca 10x. Genomsnittet för handelsföretag ligger enligt börsdata på 20x, vilket indikerar en betydande rabatt. Utdelningen sänks visserligen till 3,25 SEK (4,25) men motsvarar en direktavkastning om ca 8 %, vilket också borde ge ett bra kursstöd.
Kort om Electra Gruppen
Ordförande: Peter Elving
VD: Anneli Sjöstedt
CFO: Johan Jaensson
Lista: Small Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v7
Efter januari månads rekorduppgång verkar börserna världen över den här veckan ta en paus och slitas mellan utsikterna för sämre konjunktur men också lägre räntor. Förra veckans rapporter här i Sverige fortsätter att vara mycket blandade och sällan verkar ”stockpicking” vara så viktigt som nu. Belöningen för att ha ”rätt” aktier verkar dock inte fullt ut kompensera för att ha ”fel” aktier på det sätt som underpresterande rapportbolag blir slaktade och de mer modesta uppgångarna för de positiva rapportöverraskningarna.
Svag tillväxt i Sverige. Bara för några kvartal sedan beskrevs den svenska konjunkturen i väldigt ljusa toner. Antalet signaler om en betydligt mer negativ utveckling hopar sig dock. Ett exempel på detta är SCBs rapport i veckan som visar att hushållens konsumtion i december minskade med 1% i förhållande till motsvarande månad förra året, vilket enligt DI var den svagaste utvecklingen på årsbasis sedan maj 2009. Visst en månad kan inte tas till intäkt för en total svartmålning men även på kvartalsbasis ser siffrorna inte speciellt skojiga ut tillsammans med andra indikatorer. Man kan i ett sådant här läge bara fråga sig hur utvecklingen hade varit om Riksbanken hade genomfört fler räntehöjningar under hösten. Hur som helst verkar kronan gå mot nya bottennivåer mot euron – vid stängning i fredags noterades kronan mot euron vid 9,50 SEK. Även mot dollarn har kronan i veckan utvecklats klart negativt. Att äga aktier exponerade mot svensk konsumtion verkar i detta läge vara mer dödfött än på länge samtidigt som exportberoende svenska företag verkar få en kudde med en svag svensk krona om nu den internationella efterfrågan börjar minska.
Accelererande tillväxt i Xvivo. Veckans rapport från Xvivo Perfusion (bevakat av TradeVenue) indikerar att den hittillsvarande snabba tillväxten går in i en ännu högre fas. Efter en försäljningtillväxt i lokala valutor historiskt om ca 20% (under de första tre kvartalen förra år om 19%) var tillväxten i Q4 hela 33%!!! Bolaget som utvecklar lösningar och system som används vid organtransplantationer (främst lung- och hjärttransplantationer) verkar nu ha fått ordentlig fart på försäljningen av produkter kopplade till varm perfusion (organen kyls inte ned utan hålls varma för att efterlikna miljön i människan). Ett område där Xvivo än så länge är ensamma och där priset för lösningarna är betydligt högre än inom det andra området kall perfusion. Tillväxten inom varm perfusion separat uppgick till hela 50% (exklusive tillhörande kapitalvaror) under kvartalet, vilket bådar gott för 2019. Xvivo är inget oupptäckt tillväxtbolag med en värdering på ungefär 20x förra årets försäljning men det misstag jag tror man ofta gör i denna typ av bolag är att man underskattar den förbättring som sker i rörelsemarginalen när försäljningen växer så snabbt i och med att bruttomarginalerna är så höga och övriga rörelsekostnader är relativt konstanta. I vår analys från november 2018 prognostiserar vi en omsättning på 500 MSEK år 2021 (förra årets omsättning var 188 MSEK) med en vinst per aktie om 3,0 SEK. Veckans rapport gör oss än mer konfidenta i denna prognos men 20x gånger dagens värdering på en vinstprognos tre år framåt i tiden kräver ändå mycket optimism…..
Vad är viktigast? Dometic, som för den stora allmänheten är känd för sina kylskåp till fritidsfordon (husbilar mm) och båtar har under flera år genom köp av bolag kunnat addera produktfloran och få ett betydligt mer komplett sortiment med produkter för människor som ”är på väg” med bil eller som tycker om att vara ute i det fria. Denna strategi har varit mycket framgångsrik och rörelsemarginalerna har successivt förbättrats. Dometics VD Juan Vargues (som har haft sin huvudsakliga yrkeskarriär på Assa Abloy vars framgång till stor del just bygger på företagsköp) tillhör en av de främsta företrädarna för pilotskolan med köpta aktier i det egna bolaget för över 50 MSEK, där en stor del köptes så sent som förra sommaren. Även övriga medlemmar i företagsledningen har en förhållandevis stor aktieandel, vilket måste bygga på insikten om hur lönsamt det är för Dometic att köpa bolag billigt och addera till den nuvarande produktfloran och därmed öka marginalerna. Mot detta står att försäljningen av fritidsfordon på de flesta internationella marknader befinner sig på rekordnivåer och på den viktiga amerikanska marknaden nu börjat backa. Detta har fått den internationella armén av blankare att ge sig på Dometic och aktien tillhör en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen och kursen hade sedan förra sommaren backat med ca 30% före rapporten i veckan. Aktien tillhör därför på nuvarande prognoser en av de lägst värderade aktierna på stora listan (med ett P/E-tal på under 10x på innevarande års prognostiserade vinst även efter veckans uppgång). Rapporten gav dock 1-0 till företagsledningen med en OK rapport men framförallt visserligen redovisar förväntningar om en negativ utveckling i efterfrågan på fritidsfordon i stort men att Dometic trots det kommer att kunna visa en viss organisk tillväxt och förbättrad lönsamhet under 2019. Resultatet blev en kursuppgång på över 15%, när kortsäljare var tvungna att täcka in sig. Matchen är dock inte över. Om personbilsmarknaden är konjunkturkänslig torde marknaden för frititidsfordon vara det i kvadrat och då hjälper det inte så mycket…..Det ska bli spännande att följa vem som får rätt.
Soligare breddgrader. Det behöver inte, som i skrivande stund vara strilande regn och snöslask – ett väder som just ersatt en snöstorm och minus 10 grader - för att man ska längta efter någon annan stans att bo och arbeta vid denna årstid. Quartier Properties (QP), som är noterat på First North (bevakat av TradeVenue) är ett svenskägt fastighetsbolag som förvaltar, utvecklar och säljer fastigheter i Marbellaområdet och som framgångsrikt rider på i huvudsak nordbors efterfrågan på bättre klimat. Efter finanskraschen hade som bekant hela fastighetsmarknaden i Spanien ett antal svåra år, vilket också ledde till att antalet byggstarter var begränsat under många år. Samtidigt har den underliggande efterfrågan på första- eller andrahem för utlänningar i lander inte visat några tecken på att minska. Förutom demografin med en åldrande befolkning i de flesta nordeuropeiska länder gör digitaliseringen att allt fler människor med fria yrken och/eller egenföretagare har möjlighet att bo och arbeta i stort sett var som helst. QP började köpa sina första fastigheter 2015 i ett läge där marknaden började stabiliseras men där bankerna fortfarande var extremt försiktiga i sin kreditgivning. Marknadsläget har sedan dess avsevärt förbättrats med stora prisuppgångar som följd, vilket naturligtvis gynnat QP och andra aktörer som vågat investera. QPs största och viktigaste tillgång utgörs av det tidigare svenskägda - 36 000 kvadratmeter stora området Centro Forestal Sueco, som ligger ett stenkast från exklusiva Puerto Banus och längs med Golden Mile i Marbella. På vad som tycks goda grunder tror företagsledningen att det är möjligt att få tillstånd att återgå till tidigare detaljplan, som skulle fyrdubbla antalet byggrätter på större delen av området. Med tanke på områdets unika geografiska läge finns det därmed en mycket stor hävstång på QPs tillgångar. Vi kommer att presentera bolaget närmare i en analys som kommer senare men redan nu har vi en videopresentation från Spanien av bolaget och dess olika fastighetsprojekt upplagd på vår hemsida. Rekommenderas varmt för den som vill lära sig mer om QP och den spanska fastighetsmarknaden på solkusten!!!
Det kommer inte att saknas rapporter denna vecka heller. Jag räknar till 208 stycken. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh