Nyhet
27 Sep, 2024

AUTOLIV: VÄNTAS GYNNAS AV ÅTERHÄMTNING BILPRODUKTION 2025 - SHB

Uppdaterad:
27 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken förväntar sig att Autoliv kommer att gynnas av att den globala fordonsproduktionen tar fart igen under 2025, efter ett 2024 med svag produktion.

Det skriver Handelsbanken i en kommentar och hänvisar till förväntningar om att lägre räntor, behovet av att ersätta en föråldrad bilflotta samt mer statsstöd vid köp av elbilar kommer att driva på bilefterfrågan.

"Vi prognostiserar att Autolivs försäljning ökar med cirka 6-7 procent under 2025-26 med bidrag av denna återhämtning, tagna marknadsandelar och ökat innehåll per fordon i Kina och Indien", skriver banken.

Vidare väntas kombinationen av mindre volatila avrop hos kunderna, mer automatiserad produktion, en bättre prismodell och kostnadsoptimering bidra till att Autoliv ökar rörelsemarginalen till 11,1 procent under 2025 och 12,2 procent under 2026, strax över bolagets mål om en 12-procentig marginal, enligt Handelsbanken.

Hittills i år har Autoliv-aktien fallit drygt 12 procent, som en följd av blygsamma utsikter för 2024 och ett svagt sentiment kring fordonssektorn och enligt Handelsbanken handlas aktien med en 22-procentig rabatt jämfört med det historiska genomsnittet.

"Vår kassaflödesbaserade värderingsmodell indikerar samtidigt ett värde på 207 dollar", skriver Handelsbanken som upprepar sin kortsiktiga köprekommendation och sin långsiktiga rekommendation outperform. Riktkursen på 165 dollar på tre års sikt indikerar en 75-procentig uppsida.

Handelsbanken tar också upp lagkravet i Indien om att alla nya bilar från och med 2024 ska ha sex krockkuddar.

"Vi beräknar att Autoliv har 60 procents marknadsandel i Indien och att försäljningen kommer att öka med 35 procent till 442 miljoner dollar vid årsslutet", skriver banken.

Mellan 2023 och 2030 ser Handelsbanken att Autolivs försäljning i Indien har potential att öka med cirka 19 procent årligen, enligt kommentaren.

Vid lunchtid på fredagen var Autoliv upp 3,7 procent till närmare 970 kronor motsvarade omkring 96 dollar på en marknad där flera andra aktier inom fordonssektorn gick starkt.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.