Marknadskommentar
27 Sep, 2024

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NÅGOT UPP EFTER NYA ASIATISKA UPPGÅNGAR

Uppdaterad:
27 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagen något upp med stöd av fortsatta kursuppgångar i Asien i spåren av veckans kinesiska stimulansbesked som har rört om på marknaderna.

Terminen för Frankfurt- och Parisbörserna var kring 8.30-tiden upp med 0,2 respektive 0,1 procent.

IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiestart vid +0,2 procent, efter torsdagens uppgång för storbolagsindexet OMXS30 på 1,2 procent till rekordnivån 2.642. Jämfört med tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning ökade det amerikanska S&P 500-indexet med 0,2 procent på kvällen.

I eftermiddag kan amerikansk PCE-inflationsdata komma att påverka börshumöret.

"Fed-chefen Powell indikerade vid presskonferensen efter senaste räntemötet att kärn-PCE väntas uppgå till 2,7 procent på årstakt och det är vår förväntan också", skriver SEB-ekonomen Erik Meyersson i ett marknadsbrev inför beskedet.

Flera oljebolag sjönk på torsdagen efter tydliga nedställ i oljepriset. På fredagsmorgonen har oljepriset återhämtat sig en aning med Brentoljan vid drygt 71 dollar fatet.

Norska Xplora Technologies lägger bud på Doro, verksamt inom telekomprodukter och trygghetstjänster, med 38 procents premie mot torsdagens stängningskurs. Styrelsen för Doro har enhälligt beslutat att rekommendera budet.

Investmentbolaget Flat Capital har beslutat att genomföra en företrädesemission på 80 miljoner kronor.

Även medicinteknikbolaget Senzime har aviserat en kapitalanskaffning i form av en riktad emission på 86 miljoner kronor där teckningskursen på 6:20 kronor är 11 procent under torsdagens stängningskurs.

Samhällsfastighetsbolaget SBB:s styrelseledamot Lennart Schuss har sålt SBB-aktier för 52 miljoner kronor. Han uppger att anledningen är att han vill köpa aktier i SBB:s avknoppade bostadsbolag Sveafastigheter, som siktar på en notering på First North under fjärde kvartalet i år.

Teleoperatörerna Telia och Tele2 får sänkta rekommendationer av Handelsbanken, i Tele2:s fall på kort sikt.

Teknikkonsulten Sweco får sänkt rekommendation av Pareto från köp till behåll. Marknadens signaler är blandade i de geografier där Sweco är verksamt och i Finland råder fortsatt motvind inom industrin, enligt banken.

Även sektorkollegan Afry får sänkt rekommendation, från Nordea Markets, som tar ned rådet från köp till behåll.

Goldman har återupptagit bevakning av de stora nordiska bankerna. Nordea och DNB får köprekommendation medan Handelsbanken får säljråd.

Konsumentvarukoncernen Humble handlas på fredagen för första gången på Nasdaq Stockholm efter listbytet från Nasdaq First North.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.