Nyhet
27 Sep, 2024

MAKRO: NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
27 Sep, 2024

MÅNDAG DEN 30 SEPTEMBER

=======================

- Kina: PMI september kl 3.30

Kinas officiella industri-PMI fortsatte oväntat ned i augusti, till 49,1, från 49,4 i juli. Väntat var en marginell uppgång till 49,5. Det var fjärde månaden i rad med krympande aktivitet i industrisektorn och den brantaste nedgången sedan i februari.

För tjänstesektorn gick det lite bättre, med en svag uppgång till 50,3 i augusti från juli månads åttamånaderslägsta på 50,2, och över marknadens förväntningar på 50,0. Tjänste-PMI har legat över det viktiga 50-strecket i 20 månader i rad.


- Tyskland: KPI (prel) september kl 14.00

I augusti sjönk inflationstakten i Tyskland till 1,9 procent, från 2,3 procent i juli. HIKP-inflationen sjönk samtidigt till 2,0 från 2,6 procent.

Konsensus för september ligger på en nedgång till 1,7 procent för huvudsiffran.

Unicredit noterar i ett kundbrev att den huvudsakliga motorn bakom nedgången troligen kommer att vara energipriser. Förutom lägre bensinpriser jämfört med augusti, så kommer en baseffekt antagligen sätta ytterligare nedåtpress på årstakten.


TISDAG DEN 1 OKTOBER

====================

- Silf/Swedbank: industri-PMI september kl 8.30

Industri-PMI steg i augusti till 52,7, efter att ha fallit under den viktiga 50-nivån i juli.

Sommarmånaderna är normalt volatila och påverkas av semestrar och planerade underhållsarbeten, men sett över de senaste tre månaderna har indexet i stort sett stått stilla efter uppgången i våras.

"Det tyder på att återhämtningen i svensk industri har tappat fart samtidigt som de globala tillväxtutsikterna har försvagats", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för orderingång svarade för det största bidraget till ökningen, följt av produktion och leveranstider. Delindex för sysselsättning backade men är kvar i tillväxtzonen för tredje månaden i rad.


- Riksbanken: protokoll från policymötet 24/9 kl 9.30

En enig direktion stod bakom beslutet att sänka styrräntan med 25 punkter, till 3,25 procent. Oväntat mjuka formuleringar i pressmeddelandet, kanske mjukare än vad som motiverades av de nya prognoserna, antyder dock kanske att pressmeddelandet utformades så för att förmå någon/några ledamöter att avstå från att reservera sig och rösta för en större räntesänkning.

Vid pressträffen efter räntebeskedet ville riksbankschef Erik Thedéen inte peka ut någon enskild faktor som skulle kunna föranleda en "dubbelsänkning", utan sade att det kommer att vara "en samlad bedömning".

Protokollet kan eventuellt visa om någon ledamot är tydligare än så.


- EMU: KPI (prel) september kl 11.00

I såväl Frankrike som Spanien överraskade de preliminära inflationsutfallen för september på nedsidan, vilket pekar mot en nedåtrisk för EMU-KPI.

Före dessa preliminära siffror på fredagen noterade Commerzbank i ett kundbrev att EMU-inflationen i september kommer att falla under ECB:s 2-procentmål för första gången på tre år, till 1,8 procent från 2,2 procent i augusti. Lägre energipriser ligger bakom. Dessutom steg energipriserna kraftigt vid samma tid förra året, något som nu faller ur årsjämförelsen.

Vid slutet av året kommer bilden att vara den motsatta, och inflationen har sannolikt klättrat tillbaka upp till 2,5 procent i december, enligt Commerzbank.

De påpekar att kärninflationen är viktigare för inflationens framtida bana, och denna väntas fortsatt vara förhöjd. Bankens prognos ligger på en nedgång till 2,7 procent i september, från 2,8 procent månaden före.

Konsensusprognosen ligger snäppet högre för båda måtten, på 1,9 procent respektive 2,8 procent.


- USA: ISM industri-PMI september kl 16.00

I augusti steg industri-ISM svagt från en låg nivå, till 47,2. Nya order noterade dock en ny nedgång, för tredje månaden i rad, liksom sysselsättningsindex, även om takten här var långsammare. Samtidigt steg prisindex in en snabbare takt, klart över förväntningarna om en avmattning, vilket utmanar Federal Reserves förhoppningar om disinflation i ekonomin.

Unicredit pekar på att regionala index, som Empire State Manufacturing Index, antytt tecken på återhämtning, med stigande nya order och leveranser.


- USA: JOLTS lediga platser augusti kl 16.00

I juli var det betydligt färre lediga jobb än väntat, nivån var den lägsta sedan i januari 2021. Och nivån för dem som slutade på eget bevåg var samtidigt den lägsta sedan i september 2020.

För augusti väntas en fortsatt nedgång i antalet lediga jobb.


ONSDAG DEN 2 OKTOBER

====================

- Japan: Tankan-rapport 3 kv kl 1.50

De stora japanska industriföretagens bedömning av konjunkturläget steg under det andra kvartalet, enligt Bank of Japans kvartalsvisa Tankan-rapport.

Index för stora företag inom tillverkningsindustrin steg till 13 och väntas för tredje kvartalet ligga kvar på denna nivå.

För tjänsteföretagen väntas index fortsätta svagt ned till 32, från 33 andra kvartalet och 34 första kvartalet.


TORSDAG DEN 3 OKTOBER

=====================

- Silf/Swedbank: tjänste-PMI september kl 8.30

Sjönk till 52,9 i augusti, från 53,8 föregående månad, men det var ändå tredje månaden i rad som tjänte-PMI var i tillväxtzonen.

"Trots detta avvaktar företagen med att nyanställa, detta kräver sannolikt en starkare konjunktur och lägre räntor än vad vi ser i dag", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

I euroområdet sjönk tjänste-PMI preliminärt till 50,5 i september, från 52,9 månaden före. Väntat var en mindre nedgång till 52,4.


- USA: ISM tjänste-PMI september kl 16.00

Steg oväntat till 51,5 i augusti, från 51,4 månaden före, och över förväntningarna om en nedgång till 51,1. Därmed fortsatte det positiva momentumet för den amerikanska tjänstesektorn.

Även här steg samtidigt prismåttet, trots att marknaden väntade sig en nedgång. Högre kostnader för byggtjänster, elektrisk utrustning, mat och arbetskraft bidrog.


FREDAG DEN 4 OKTOBER

====================

- USA: sysselsättning september kl 14.30

Efter två månader med lägre sysselsättningsökningar än väntat spår marknaden nu en ny nedgång till 130.000 personer.

I augusti ökade antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA med 142.000 personer, medan arbetslösheten sjönk till 4,2 procent, från 4,3 procent månaden före.

Marknadsaktörerna spår att sysselsättningen i september kommer att öka med 140.000 personer och att arbetslösheten åter stiger till 4,3 procent.

Commerzbanks prognos för sysselsättningen ligger lite lägre, på 120.000 nya sysselsatta och en oförändrad arbetslöshet på 4,2 procent. Dessutom tror de att löneökningarna sjunker till 0,2 procent, från 0,3 procent månaden före.

Banken noterar att sysselsättningen kan komma att pressas ned av en serie strejker. Den 13 september gick omkring 30.000 anställda ut i strejk vid en stor flygplanstillverkare, och det var även strejker inom hotellnäringen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.