MIPS: TULLSITUATIONEN I USA SKAPAR STOR MARKNADSOSÄKERHET ENLIGT VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hjälmteknikföretaget Mips upplever att tullsituationen i USA skapar stor osäkerhet i marknaden.
"Vi är nöjda med att vi uppnådde en organisk tillväxt i kvartalet om 12 procent trots en mycket utmanande omvärld", skriver vd Max Strandwitz i delårsrapporten.
Det tullpaket som USA kommunicerade i början av april skapade en osäkerhet inom alla Mips kundkategorier och ett avvaktande inköpsbeteende hos bolagets kunder, hjälmvarumärkena.
"Eftersom mycket av retoriken handlade om Kina, där de flesta hjälmar produceras i dag, innebar det att många fabriker fick dra ner väsentligt på produktionen. I takt med att varumärkena fick mer klarhet kommunicerade de prisökningar för att hantera tullkostnaderna. Dessa mottogs relativt väl av butiksledet och konsumenterna och därmed började hjälmvarumärkena återigen tillverka hjälmar hos sina leverantörer. Vi såg därmed en acceleration under slutet av kvartalet men omsättningen nådde inte upp till den tillväxt som vi sett i föregående kvartal", skriver Max Strandwitz.
Den ekonomiska påverkan på Mips av tullarna var mindre i kvartalet än vad Mips trodde initialt när tullnivåerna introducerades.
"För Mips som bolag har tullarna inte inneburit en kostnadsökning och vi har därför inte heller behövt genomföra tullrelaterade prisökningar. Vi säljer alla våra produkter på basis av Incoterms Ex Works, vilket betyder att köparen står för alla kostnader för transporten, inklusive tullavgifter", skriver Mips-chefen.
Företaget har under de senaste månaderna sett en febril aktivitet från många hjälmvarumärken att omlokalisera stora delar av sin produktion av hjälmar till utanför Kina i syfte att minska beroendet av enskilda länder.
"Detta är långsiktigt inget som negativt påverkar Mips, men innebär att våra kunder just nu lägger stort fokus på att säkerställa att deras omlokalisering blir så friktionsfri som möjligt. Detta operationella fokus mot varuförsörjning innebär ett visst förflyttat fokus från mer försäljningsdrivande initiativ från deras sida. Vi såg därför under kvartalet en något lägre aktivitet i antal projekt då många av våra kunder har fokuserat sina resurser för att omlokalisera produktion och vi tror att det kommer ta något eller några kvartal innan de igen väljer att fokusera på produktutveckling av nya produkter", uppger Mips-chefen.
Trots en utmanande omvärld och ett turbulent andra kvartal ser bolaget fram emot resten av året med tillförsikt, heter det.
"Vi har starkt momentum på marknaden och vi har ett bredare och starkare produktsortiment än någonsin. Våra kunder har navigerat väl i denna miljö och de flesta har gjort nödvändiga prisökningar för att hantera kostnadsökningar på grund av införandet av tullar. Handeln har mottagit prisökningarna väl, men det är svårt att bedöma hur den kortsiktiga effekten kommer att påverka konsumentledet"; skriver Max Strandwitz.