Nyhet
27 Sep, 2024

TELIA: NYA MÅL SKAPAR VISSA UTDELNINGSFÖRHOPPNINGAR- ANALYTIKER

Uppdaterad:
27 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telias nya mål beskrivs generellt sett som positiva av analytikerkåren. Tillsammans med besparingsplanen har målen också skapat vissa förhoppningar kring Telias utdelning framöver. Ett visst tvivel märks emellertid kring bolagets förmåga att leverera på sina mål.

Det framgår av en rad analyser efter Telias kapitalmarknadsdag, som hölls på torsdagen, där inga förändringar i varken riktkurs eller rekommendationer görs.

Enligt Nordea presenterade Telia en "tydlig och transparent" plan för att generera mer än 10 miljarder kronor i fritt kassaflöde 2027, vilket var mer ambitiöst än vad banken hade förväntat sig. Framöver vill dock Nordea se att Telia levererar innan banken tror på planen, givet bolagets historik.

"Efter flera positiva datapunkter under 2024, ser vi emellertid gårdagens evenemang och de nya målen som 'peak good news' för Telia", skriver Nordea, som står fast vid sin rekommendation behåll för Teliaaktien.

Även Citi är inne på att guidningen var solid, men att det nu är "show me time" för Telia.

"Nyckeln till att nå guidningen för det fria kassaflödet 2027 är att leverera på ebitda-tillväxten, vilket består av en måttlig intäktstillväxt och kostnadsnedskärningar, områden där Telia inte har haft ett bra 'track-record'", skriver Citi.

Om Telia lyckas få in större delen av besparingarna kan det finnas en potentiell uppsida vad gäller utdelningen, menar investmentbanken.

"Om Telia kan leverera sin ökning i det fria kassaflödet ser vi potential för att utdelningen kan höjas snabbare än det nuvarande målet", skriver Citi.

Flera analytiker tar också upp att Telia har identifierat infrastrukturtillgångar, som beskrivs som icke-kärnverksamhet, på 25-35 miljarder kronor vilka bolaget skulle kunna realisera i framtiden.

Kepler Cheuvreux, som står fast vid sin rekommendation behåll, tar också upp Telias historik av att lova mycket på några års sikt för att sedan gradvis sänka ambitionerna och anser därför att det är målet för det fria kassaflödet för 2025 som man ska fokusera på nu, inte målet för 2027.

Även Deutsche Bank står fast vid sin behållrekommedation för Teliaaktien och menar att eventuella konsensusuppgraderingar redan är diskonterade i aktiekursen.

SEB lämnade Telias kapitalmarknadsdag med "ökad trygghet" för bolagets kostnadsbesparingsprogram, som enligt banken kan visa sig vara konservativt uppskattat. Leveransen på tjänsteintäktssidan är mer osäker, menar SEB.

"Vi anser att nettot av dessa två gör tillväxtmålsättningarna för det justerade rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) trovärdiga", skriver SEB och kvarstår med sin behållrekommendation för Telia.

I fredagens tidiga handel på Stockholmsbörsen fortsatte Telia ned med 1,6 procent till 33:27 kronor, efter att ha backat drygt 1 procent på torsdagen. Sedan årsskiftet är aktien upp närmare 30 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.