Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sverge skulle bli lite mindre lagom...

När sparande diskuteras i mer allmänna sammanhang (utanför den här subkulturen av spar/snålbloggare) så överaskas jag ofta över hur "några hundra till pension" kan vara det enda sparande en svensk medelinkomsttagare får till. I min värld så bör den som drar in 20 tusen netto kunna leva på 10 =50% sparpotential.  

Alltså bör man om det överhuvudtaget är möjligt designa ett liv där maximalt 50% av nettoinkomsten går till överlevnad (Boende, nödvändig transport, mat och kläder och lite annat diverse typ telefon). Rimligtvis innebär det att de återkommande kostnaderna max kan uppgå till 40% av inkomsten medan 10% lämnas för diverse. Sen kan det hända att personen i fråga för tillfället inte bryr sig om att spara så mycket utan bränner resten av inkomsten på fest och resor men man är ändå ganska fri eftersom man vet att man när som helst kan ställa om livet och leva på betydligt mindre. 

Detta ger frihet att ändra inriktning när man vill i livet, att välja en nytt arbete som är intressant men som ger mindre inkomst. Att gå ner på halvtid om man vill testa några egna projekt eller att arbeta och snåla ett år för att sedan spendera ett år utomlands (eller flera för det är vanligen billigare att bo i anda länder än i Sverige). Jag tror att om vetskapen om möjligheten för en normalinkomsttagare att spara 50% eller mer var mer vida spridd i befolkningen så skulle vi se fler personer lämna ekorrhjulet och detta skulle ske på de mest kreativa och fantasifulla sätt. Någon blir likt oss pensionärer vid 40 eller ännu tidigare men andra jobbar periodvis och reser sedan och ytterligare andra startar intressanta bolag eller konstprojekt. Överlag tror jag att Sverige skulle bli lite mindre lagom...vilket jag tycker skulle vara positivt! 

Hur ser ni på detta med sparande? Är ditt liv designat för att kunna spara minst 50% av inkomsten? Om inte ser du vad som skulle behöva göras?   

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Henrik (ej registrerad)

För 2016 hade vi här hemma en genomsnittlig sparkvot på 68%. Två vuxna, två mindre barn i förortsvilla med en semesterresa till Vietnam 3 veckor avverkad. Till vardags lever vi "normalt", handlar mat, betalar räkningar osv. Det som jag tror skiljer oss från de flesta andra på gatan är att vi inte köper en massa "onödigt". Vi har som enda prenumeration netflix för 99 kr /månad, billigaste bredbandet, billigaste telefonin (hallon). Våra fasta driftskostnader (ej inräknat resor och dyrare inköp om t.ex. bil går sönder) ligger på 15000 kr.  Bolånen ligger på 2 miljoner ungefär.

Vi sparar ca 30000 kr/månad, 25 av dem går till avanza för köp av utdelningsaktier, och 5000 går till buffertsparande med ett tak satt till 100000 kr. Om bufferten går över 100 så antingen gör vi något roligt för de pengarna eller överför dem till avanza och köper mer aktier. 

Folk säger ofta "jag fattar inte vart pengarna tar vägen". Det gjorde inte vi heller förrän jag en dag för 3 år sen satte mig ner och gjorde en sammaställning i excel över utgifterna per månad. Då låg vi med två vuxna och 1 barn på ca 24000 kr. Det var en massa småinköp, prenumerationer, hyrfilm, pizza varje vecka etc. Det har vi nu på 3 år lyckats banta med en massa tusenlappar utan att känna oss "fattiga". Innan kunde man "unna sig" lite lyxig mat, dyrare kläder, elektronikprylar etc. men nu tycker jag att det är ytterst få artiklar i handeln som känns prisvärda, speciellt inte efter några asienresor där vi brukar köpa på oss en hel del kläder, samma eller bättre kvalitet som HM fast för en bråkdel av priset. Mycket gör vi själva också. Köpte en proffsig glassmaskin (med kompressor) så nu gör vi all glass själv till en bråkdel av vad det kostar att köpa mövenpick, ben jerrys hägendasz etc). Bra kvalitet till lågt pris, vi vill inte vara dumsnåla och t.ex. köpa ICA Basic Vaniljglass med luft och kemikalier bara för att spara pengar. Vi satsar på bra råvaror i allt vi stoppar i oss men vi sparar pengar på att undvika halvfabrikat.

Sen lönar det sig också att se över alla sina abonnemang och avtal minst en gång om året. Där har vi sparat många tusenlappar. Bredband, telefon, banklåneränta, försäkringar osv osv. Finns mycket att spara. Pengar som går iväg helt i onödan.

Vårat mål är att kunna gå ner i arbetstid om ca 10 år (då är vi 45 respektive 40 år gamla) och kunna tillbringa några månader om året på varmare breddgrader (har prospekterat en hel del i Vietnam).  

Anonymous's picture
Helena (ej registrerad)

Inte som det ser ut just nu då vi ska bygga ut huset (har renoverat de senaste åren), sedan hoppas jag kunna ligga på drygt 30% iaf

Anonymous's picture
Samhällsmedborgaren (ej registrerad)

Du talar till de redan frälsta......
Vi har en sparkvot på ca 50%, men man bör ju också beakta att vi gjort de stora investeringarna som behövs för att kunna hålla låga månadsomkostnader tex eget hus, renoverat och byggt till samt köpt en bättre begagnad bil som drar lite bränsle. Vi har levt på en lön medan min hustru studerat och varit hemma första året med allvar våra 3 barn. Sedan tog jag över och var hemma minst lika länge medan frugan jobbade. Nu när båda jobbar blir det plötsligt massor över eftersom vi inte ökat vår konsumtion jämfört med tidigare.

Anonymous's picture
Samhällsmedborgaren (ej registrerad)

Glömde skriva jag är 37 och hustrun 39. Bor i en medelstor stad.

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer,

Henrik - låter verkligen grymt bra jobbat och hoppas att du finner lite motivation i denna och andra bloggar för att fortsätta det fina arbetet. 

Helena - får jag vara lite jävlig och fråga varför ni behöver renovera och bygga ut huset...? 

Samhällsmedborgaren - Ja du sätter väl fingret rätt bra på problemet med att nå ut med buskapet..nämligen att 80% av dem som läser redan lever på ett liknande sätt. All blogg statistik som jag sett från denna och andra bloggar tyder dock på att det finns cirka 10 000 individer i Sverige som ingår i denna grupp så hur vi når de övriga 9 990 000 återstår att lösas:-) Hur som helst bra jobbat och hoppas att du kan finna lite inspiration här!! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar